Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus tok en råsjanse

- Helt fantastisk av en 15-åring.

(Dagbladet.no): Magnus Carlsen (15) vant lørdagens parti mot bulgarske Ivan Cheparinov. Prestasjonen er ekstra stor med tanke på at Magnus spilte med svarte brikker.

Dermed er den norske 15-åringen på god vei mot fjerde runde i verdensturneringen i sjakk i Khanty-Mansiysk i Sibir i Russland. I morgen trenger han bare uavgjort med hvite brikker for å gå videre.

Lørdagens parti ble meget spennende, og Magnus var i kraftig tidstrøbbel i store deler av kampen. Til slutt viste den norske gutten at han er iskald, og utmanøvrerte Cheparinov.

Jubelen i taket

Dagbladet fulgte partiet direkte sammen med 50 neglebitende sjakkentusiaster, 49 menn og en dame, som hadde funnet veien til Oslo Schakselskap sine lokaler i Bogstadveien.

I fem timer fulgte forsamlingen hvert trekk, og stemningen gikk i bølgedaler, fra depping til applaus og latter, avhengig av Magnus sine prestasjoner.

Flere ganger så det meget stygt ut, og Magnus lå an til å tape, men hver gang fant det norske sjakkvidunderet en utvei. Da den bulgarske motstanderen til slutt ble tvunget til å kaste inn håndklet, stod jubelen i taket.

Partiet ble grundig analysert underveis, og alle muligheter ble drøftet på sjakktavla. Analysen ble ledet av Leif Erland Johannessen, stormester og Norges tredje beste sjakkspiller med en rating på 2564.

Johannessen var mektig imponert over Magnus, men legger ikke skjul på at nordmannen fikk en meget tøff start.

- Bet tennene sammen

Cheparinov lanserte det som i sjakkverdenen kalles en nyhet under åpningsspillet i partiet. Det vil si en variant som aldri tidligere har blitt spilt før på høyt nivå.

Sjakkspillere på Magnus sitt nivå har studert en mengde åpninger, og vet hva som er de beste mottrekkene. Dette kalles teori.

- Cheparinov har trent mye sammen med landsmannen og verdensmester Topolov, og varianten som Cheparinov spilte i dag har trolig blitt til under forbredelsene til Topolovs VM-kamper. Når han lanserer en slik nyhet har han sett på alle mulige varianter av stillingen i timesvis på forhånd, og noe slikt er svært tøft for Magnus å møte, ikke minst psykisk. Det er lett å miste motet, sier Johannessen.

- Magnus havnet på defensiven med en gang, og havnet i en meget vanskelig stilling. Han måtte tenke lenge, og fikk dårlig tid. Men så bet Magnus tenna sammen, og kjempet seg tilbake. Imponerende.

Tok råsjanse

Johannessen og resten av forsamlingen trodde en stund det lå an til remis. Uavgjort ville gitt Magnus et halvt poeng, og hadde vært et meget godt resultat med svarte brikker. Men Magnus viste at han er proppfull av selvtillit.

- Magnus hadde flere muligheter for en trygg remis, men viste at han har guts. Han tok en råsjanse, og spilte for seier. Trekket var egentlig dårlig, men det viste at han tørr å satse alt. På slutten var han iskald, og det var nok mye nerver inne i bildet. Magnus falt ikke for noen fristelser, og var den roligste. Helt fantastisk av en 15-åring. Nå trenger han bare uavgjort med hvite brikker, og det er en drømmeposisjon.

Store penger

Allerede er Magnus sikret nesten 100|000 kroner i premiepenger. Skulle han klare minst uavgjort i morgen, vil premien stige til 21|000 dollar, eller vel 140|000 kroner. Ifølge Norges Sjakkforbund er premiefondet i VM-cupen på hele 1.572.000 dollar, eller godt over ti millioner kroner. Ikke småpenger.

Cheparinov slo ut den meget sterke spilleren Vassily Ivanchuk fra Ukraina i andre runde. Ivanchuk var rangert som nummer en før turneringen startet, men Cheparinov ser ut til å slite mer mot nordmenn.

Ifølge Johannessen er det fjerde gang bulgareren møter en nordmann, og det har endt med tre tap og en uavgjort.

Kan møte kubaner

Hvis Magnus skulle klare mesterstykket å gå videre til fjerde runde kan han enten møte Lazaro Bruzon fra Cuba eller Evgeny Bareev fra Russland. Disse spillerne er rangert som nummer 16 og 17 i turneringen, og har rating på 2677 og 2675. Magnus har en rating på 2570 og er rangert som nummer 97 i turneringen, men har vist at han kan slå hvem som helst. Magnus har allerede sikret seg nok poeng til at han vil stige til minst 2610 på neste rating, og vil med det være blant de 100 beste i verden, uansett alder.

- Bruzon vant med svarte brikker i dag, i likhet med Magnus. Bareev har vært etablert i verdenstoppen i over 20 år, og jeg tror det hadde vært gunstig for Magnus å møte mannen fra Cuba. Alt går Magnus vei nå, sier Johannessen.

Lang vei

Magnus blitt en stor stjerne i Russland. Turneringens nettsider omtaler han som det største, nye stjerneskuddet, og han har blant annet slått fjorårets europamester.

Magnus er allerede blant de 32 beste av de 128 spillerne i Sibir, og Simen Agdestein har uttalt at han tror eleven kan gå hele veien i verdensturneringen.

Men veien til en verdensmestertittel er lang. Skulle Magnus gå videre vil han være blant de 16 beste i turneringen. Blant disse 16 skal det spilles plasseringskamper for de som ryker ut.

De ti beste i verdensturneringen går videre til to nye cuprunder. Hvordan dette skal skje er fortsatt noe usikkert, men i disse cuprundene kommer det også seks forhåndskvalifiserte spillere inn, så det til sammen vil være 16 spillere. Disse forhåndskvalifiserte spillerne er blant de ti beste på verdensrankingen.

Etter cuprundene står FIDE, det internasjonale sjakkforbundet, igjen med fire spillere. Disse fire vil da møte verdens fire beste spillere til en turnering som skal kåre en verdensmester.

Enkelte storspiller er uenig i måten og kåre verdensmester på, og blant annet et stort navn som Kramnik er forventet å boikotte verdensmesterskapet.

THE BABYFACE ASSASIN: Magnus Carlsen ser ung og snill ut, men på sjakkbrettet er han like nådeløs som Ole Gunnar Solskjær er på fotballbanen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling