Magnus trenger ekstraomganger

Sjakkgeniet måtte strekke våpen.

(Dagbladet.no): Magnus Carlsen (15) klarte ikke å utnytte drømmeutgangspunktet i verdensturneringen i Khanty-Mansiysk i Sibir i Russland.


Etter gårsdagens meget sterke seier trengte Magnus bare uavgjort for å gå videre til fjerde runde, og hadde i tillegg fordelen av hvite brikker. Men motstanderen, unge Ivan Cheparinov (19) fra Bulgaria, viste at han også er en særdeles god sjakkspiller, og Magnus gikk på et forsmedelig tap.

Dermed er stillingen 1-1, og det må til ekstraomganger. Disse blir spilt i morgen, og består av to partier hurtigsjakk med redusert betenkningstid - et parti med hvit og et parti med svart for begge to.

Gentlemanssport

I dagens parti bestemte Magnus seg for å gi opp etter 41 trekk, siden han hadde mistet en springer, og svart hadde en fribonde det ville blitt svært vanskelig å stoppe.


En bonde som spaserer over hele brettet kan byttes i en annen brikke, som oftest til en dronning, brettets mektigste brikke. I sjakk på et så høyt nivå som i verdensturneringen i Sibir, regnes det rett og slett som uhøflig å spille videre i en slik stilling.

Av respekt for motstanderen er det derfor vanlig å gi opp, slik den norske 15-åringen gjorde. Som i går brukte Magnus mye tid, og havnet i tidsnød på slutten. Dette bidro helt sikkert til feilvurderingene som lot Cheparinov vinne en offiser.

Ekstraomganger er ingen krise for Magnus. Sjakkgeniet måtte også ut i ekstraomganger i første runde av verdensturneringen, og da knuste han den meget høyt rangerte Europamesteren fra 2004, Zurab Azmaiparashvili(45) fra Georgia, med 2-0.

Beinhard kamp

Morgendagens matcher kommer til å bli et forrykende oppgjør mellom to av sjakkverdens aller råeste unge spillere.


Ivan Cheparinov er en av verdensmester Veselin Topalovs aller nærmeste støttespiller, og slo ut turneringens aller høyest rangerte spiller i forrige runde. Magnus har imponert hele uken, og slått spillere med mye høyere rating enn seg selv. Han har også vist at iskalde nerver, tøffhet og godt angrepsspill.

Skulle det fortsatt være uavgjort etter de to partiene med hurtigsjakk, vil det bli spilt lynsjakk for å kåre en vinner. Lynsjakk er sjakkens sprintøvelse, med bare fem minutter betenkningstid per spiller. Oppgjørene blir som regel meget spennende og fartsfylt, men også mye mer tilfeldige.

•Partiene i morgen kan følges direkte på turneringens hjemmeside: www.worldchesscup2005.com.

•Her kan du se hvordan dagens sjakkparti forløp.

TAPTE: Magnus Carlsen klarte ikke å gjenta suksessen fra i går. Dagens parti (bildet) mot Ivan Cheparinov endte med tap. Dermed må ungutten fra Lommedalen ut i ekstraomganger i morgen.