NERVER: Magnus Carlsen (t.v.)  holdt på å tap etter flere dårlige trekk, men utfordreren Sergej Karjakin klarte ikke å utnytte feilene. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
NERVER: Magnus Carlsen (t.v.)  holdt på å tap etter flere dårlige trekk, men utfordreren Sergej Karjakin klarte ikke å utnytte feilene. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer

Sjakk-VM i New York

Magnus unngikk nederlag med et nødskrik etter flere tabbetrekk

Remis for Magnus Carlsen etter nervedrama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Carlsen-Karjakin 1/2-1/2

NEW YORK (Dagbladet): Den norske verdensmesteren Magnus Carlsen og den russiske utfordreren Sergej Karjakin møttes torsdag kveld til femte VM-parti i New York. De fire foregående partiene har alle endt i remis og stillingen var 2-2.

Både søndag og mandag hadde Carlsen et voldsomt overtak, men Karjakin forsvarte seg som en løve og seieren glapp for nordmannen etter over seks timers spill i begge partiene.

Tirsdag var Carlsen svært skuffet, og han var svært revansjesugen. Derfor var det ventet at han ville gå svært hardt ut i femte parti. Det ble som en berg-og-dalbane.

- Magnus fikk sjanser og kunne presse. Plutselig ga han fra seg initiativet, og Karjakin styrte partiet. Men så ga Karjakin fra seg fordelen. Da ble det klart at partiet ville gå mot remis, sier Dagbladets sjakkekspert, Tarjei Joten Svensen.

Plutselig så det meste mørkt ut for Carlsen, som klarte å klusse med sitt eget noteringsskjema. Verdensmesteren hadde gjort en utrolig nybegynnerfeil, ved å glemme å skrive ned et av trekkene sine.

- Kjempefeil

Takket være papirrotet trodde Carlsen at han hadde dårlig tid til å fullføre trekket og gjorde et klart tabbetrekk med kongen.

- Jeg var heldig som ikke tapte. Jeg rotet det skikkelig til, sa Carlsen under pressekonferansen etter sjakkdramaet.

- Hadde jeg skjønt at jeg hadde fått mer tid, ville jeg ha tatt en pause. I stedet gjorde jeg en kjempefeil, og det ga ham (Karjakin) masse motspill. Det er bare flaks at det ikke ble tap, sier Carlsen til NRK.

Torsdag hadde også den regjerende verdensmesteren fordelen med de hvite brikkene før han så skal ha de svarte brikkene i de to neste partiene.

- Det var utrolig viktig for Carlsen å redde remis. Det hadde vært krise for ham å tape i dag før to svarte partier, sier Svensen.

Slik utviklet partiet seg.

Nervedrama

- Jeg tror på seier, sa NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, før partiet.

Lenge så det svært bra ut for Carlsen. Men etter fire timers spill vendte spillet dramatisk til Karjakins fordel etter det ekspertene mener var flere dårlige trekk fra Carlsen.

- Det var ingen grunn til at Magnus skulle komme i problemer her. Det var fullstendig selvforskyldt, sier Bae, som mener det er for sent å trekke i nødbremsen.

- Det virker sløvt av Magnus. Han hadde full kontroll og kunne presse. Så tillot han Karjakin å få initiativet og må i stedet forsvare seg. Det er bekymringsfullt og unødvendig, sier Dagbladets sjakkekspert, Tarje Joten Svensen.

VM - DAG 2: Dagbladet møtte manager Espen Agdestein og kokk Magnus Forssell fra støtteapparatet til Magnus Carlsen før det andre VM-partiet mot Sergej Karjakin. Video: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Men Karjakin klarte ikke å utnytte situasjonen, og Carlsen klarte å berget seg inn igjen.

- Hvis Karjakin ikke klarer å gripe sjanser, blir det veldig vanskelig for ham å vinne VM, sier Bae.

Italiensk åpning

Partiet startet med en italiensk åpning, som er en av de mest tradisjonsrike åpningene i sjakkhistorien.

- Magnus har valgt en rolig åpning. Han går ikke for en knock-out, men planlegger kanskje å male Karjakin i senk, sier Bae om den italienske åpningen til Carlsen.

Italiensk åpning fører til mange brikker på brettet og kan sørge for et skarpt parti. Samtidig er den svært uvanlig på så høyt nivå som dette. Faktisk er den ikke blitt brukt i en VM-kamp siden 1981.

- Litt arrogant

Etter bare 25 minutters spill forsvant Carlsen inn på pauserommet og la seg ned for å hvile på sofaen, mens Karjakin ble sittende og tenke ved bordet. Det vekker oppsikt.

- Jeg kan ikke tenke meg noen annen gjøre noe liknende. Mange kan oppfatte dette som litt arrogant. Det er litt rart av en verdensmester. Andre synes det er litt morsomt at han er litt annerledes, sier Svensen.

Det gjorde verdensmesteren også i fjerde parti. Da gikk bildene av ham langflat på sofaen verden rundt på sosiale medier.

Seinere i partiet sluttet produsenten å vise bilder fra bakrommet. Ifølge NRK skyldes dette at spillerne kanskje ikke var klar over at de ble filmet på bakrommet. Det var Carlsens manager, Espen Agdestein, som ba om at produsenten sluttet å bruke bakromskameraet.

- Bekymret

Etter en drøy times spill og 14 trekk så det imidlertid ut til at Karjakin var i ferd med å få en solid forsvarsstilling.

- Jeg er ørlite grann bekymret, sier Bae, som selv er en internasjonal mesterspiller.

Etter flere sterke trekk klarte Karjakin å komme på offensiven for første gang i VM. Men Carlsen slo tilbake.

- Nå tror jeg ikke Magnus kan tape, sier Svensen da de hadde spilt rundt tre timer.

- Dette blir ikke et lett parti for Sergej. Men det ser ut som han kan holdet det til remis, sier superstormester Peter Svidler på Chess24s direktesending.

Fra seier til trøbbel

Etter tre og en halv time var det klart at Carlsen presset på for seier, men så fulgte flere trekk som ikke var optimale. Da fire timer var spilt, mente de fleste ekspertene at det gikk mot remis.

Men så foretok Carlsen flere trekk som skiftet spillet tydelig til fordel Karjakin.

- Dette er en risikabel stilling for Magnus. Her har Karjakin en gylden mulighet til å få Magnus til å lide, sier Svidler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer