Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus utspilte verdens beste sjakkspiller

Kjemper om 2,1 millioner kroner i Kina.

MØTER HJEMMEHÅP: Etter to seirer i Kina møter Magnus Carlsen kinesiske Wang Yue i morgen. Her under en turnering i Spania i juni. Foto: EPA/J. CASARES
MØTER HJEMMEHÅP: Etter to seirer i Kina møter Magnus Carlsen kinesiske Wang Yue i morgen. Her under en turnering i Spania i juni. Foto: EPA/J. CASARES Vis mer

||| (Dagbladet.no): Magnus Carlsen (18) har fått en knallåpning på Grand Slam-turneringen Nanjing Pearl Spring i Kina, sesongens første.

I dag slo den norske tenåringen verdenseneren Veselin Topalov (33).

Dermed står nordmannen med to av to seirer så langt og leder turneringen. Premiepotten er på hele 250 000 euro, eller 2,1 millioner kroner.

- Det som skjer nå er stort, sier generalsekretær Dag Danielsen i Norges Sjakkforbund til Dagbladet.

Brøt barriere
Seks av verdens beste spillere er samlet i turneringen i Kina, og Carlsen imponerte også i går. Da slo han Peter Leko, sjetterangert i verden.

- Magnus begynte veldig friskt i går, han nedspilte Leko. Magnus har aldri klart å slå han i vanlig sjakk tidligere. Han brøt en barriere der, sier Danielsen.

Carlsen er for tida rangert som verdens fjerde beste sjakkspiller. Og mye tyder på at han ikke er blitt noe dårligere av å bli trent av den tidligere sjakkstjernen Garry Kasparov den siste tida.

Ifølge den anerkjente sjakksida chessdom.com ble Topalev totalt utspilt av nordmannen i dag. Bulgareren åpnet med kongeindisk forsvar, et velkjent Kasparov-grep.

Det viste seg å ikke fungere særlig godt mot Kasparovs ferskeste elev. Her ser du hele partiet, kommentert direkte.

- Det har vært diskutert i sjakkmiljøet, hvilken effekt Kasparov ville få på Magnus. Det ser ut som det har gitt resultater, sier Danielsen.

- Fantastisk
Generalsekretæren håper Carlsens triumf betyr at han har tatt det siste steget helt opp til verdenseliten.

- Seieren mot Topalov er fantastisk, han er den som har gjort det aller best i turneringer i det siste. Magnus har spilt glitrende i begge partier, offensivt og imponerende. Det har vært moro å se hvordan han har gått til verks, sier Danielsen.

I morgen møter Carslen Wang Yue, hjemmehåpet. Carlsen spiller 10 partier i Kina, alle møter alle to ganger i turneringen.

TAPTE MOT MAGNUS: Førsterangerte Veselin Topalov ble utspilt i Kina. AFP/BORYANA KATSAROVA
TAPTE MOT MAGNUS: Førsterangerte Veselin Topalov ble utspilt i Kina. AFP/BORYANA KATSAROVA Vis mer

PS! Vishwanathan Anand, av mange regnet som verdens beste sjakkspiller, deltar ikke i turneringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media