PERLEHUMØR. Magnus Carlsen var i perlehumør, da han snakket om sitt nye sjakkbrett. Han snakket om Martin Ødegaard. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
PERLEHUMØR. Magnus Carlsen var i perlehumør, da han snakket om sitt nye sjakkbrett. Han snakket om Martin Ødegaard. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Magnus vil se folk spille sjakk på stranda

Lanserer sammenrullbart sjakkbrett.

Magnus Carlsen kommer fra en knusende seier i stortureneringen Gashimov Memorial i Aserbadsjan.

Nå fortsetter han med å spre sjakk ut til folket.

Fra før har han lansert Play Magnus-appen til mobiltelefonbrukerne.

Nå presenterer han et sammenrullbart sjakkbrett som kan tas med ut i parker og ut på badestrender.

- Det er vår visjon i Play Magnus, at vi vil spre sjakkspillet videre. Håpet er at vi får se folk spille sjakk, der de ikke har gjort det tidligere, sier Magnus Carlsen til Dagbladet.

Verdensomfattende Det er meningen at sjakkbrettet skal selges over hele verden.

Samtidig er det kjent at det er inngått et samarbeid mellom Play Magnus-konseptet og SAS.

Det skal bli mulig å spille sjakk på app via internett på de interkontinentale flygningene til Statene.

Søndag reiser Magnus Carlsen til New York for å markedsføre det nye opplegget.

Om turneringen i Aserbadsjan sa Magnus Calrsen følgende under en pressekonferanse for lanseringen av SAS-samarbeidet:

- Vanligvis har jeg en del å sette fingeren på. Og jeg er ofte misfornøyd med mitt eget spill, spesielt tidlig i turneringer. Men ikke denne gang, sier Magnus Carlsen.

Studie TV2nyhederne skriver om et forskningsprosjekt som er foretatt i Danmark om sjakkens innvirkning på barns intelligens. Prosjektet foregikk på fem skoler i Århus.

Femteklassinger fikk ifølge Århus Universitet byttet ut en time matematikk i uken mot en time med sjakk. Forsøket pågikk i ti måneder. Det ble et oppsiktsvekkende resultat.

 Elevene viste opp mot 30 prosent framgang i matematikk sammenlignet med de klassene som ikke deltok i sjakkprosjektet.

Komplisert spill Forskerne mener dette er et resultat av at sjakk er et komplisert spill som får en til å tenke framover for å løse problemer. Og at dette også ligger i matematikkens natur.

- Man blir bedre i å gjenkjenne mønstre. Diagonaler, rekker, søyler og koordinatsystemer. Så blir man bedre på selvkontroll. Man skal ikke slå til for tidlig. Det er best å sitte på hendene i fem sekunder lenger i stedet for å slå til med det samme, sier professor Michael Rosholm ved Århus Universitet.

TV2nyhederne laget denne reportasjen om prosjektet.

- Jeg kjenner ikke til studiet i sin helhet. Men jeg synes det er svært bra at det forskes på hvilken virkning og effekt sjakken har i skolen, sier Magnus Carlsen.