MÅLSCORER: Magnus Jøndal er blant VMs mestscorende. Mot Ungarn fortsatte han målfesten.
MÅLSCORER: Magnus Jøndal er blant VMs mestscorende. Mot Ungarn fortsatte han målfesten.Vis mer

Norge slo Ungarn i håndball-VM

Magnuseffekten: Herjet med Ungarns forsvar

Norge klare for semifinale.

  • Norge - Ungarn 35-26 (16-13)

HERNING (Dagbladet): Ungarn hadde lite å spille for i oppgjøret mot Norge. Drømmen om avansement til semifinalene var for lengst lagt i grus, og det var først og fremst æren de ungarske gutta kjempet for.

Norge var heller ikke helt avhengige av seier, men noe annet ville være som risikosport å regne. Håndballgutta gjorde imidlertid jobben mot Ungarn, og Christian Berge var svært fornøyd med innsatsen.

- Gutta gjør en godt gjennomført kamp. Vi får rettet opp mye av spillet, har bedre flyt og tar flere dueller. Det ser et hav bedre ut, sa han til TV3.

Da Danmark seinere slo Sverige, ble det klart at Norge blir å se i en semifinale.

Magnuseffekten

I fysikkens verden er Magnuseffekten kjent som kraften som får et objekt på vei gjennom luft til å rotere. Kraften kan få en ball til å bevege seg ut av ventet retning, og mot Ungarn tok Norges stjerneving, Magnus Jøndal, keeperen på senga gang på gang.

Jøndal både lobbet, skrudde og banket inn ballen, og på stillingen 7-5 til Norge hadde han scoret fem av målene.

- Hvordan kan de ikke ta han? Det er idioti, sa Kristian Kjelling om ungarernes defensive prioriteringer. Men Jøndal så rett og slett ustoppelig ut, og motstanderen fant ingen motmiddel. Før dagens kamp hadde han scoret på 89 prosent av skuddene sine, og mot Ungarn fortsatte han målfesten og den utrolige treffsikkerheten.

Da tyske Heinrich Gustav Magnus oppdaget Magnuseffekten på 1800-tallet hadde han nok ikke ballsport i tankene, men fysikerens oppdagelse gjør seg fremdeles gjeldende. Også i kveld.

- Han er fantastisk. Når han hopper mot mål, sitter den. Det er variert, og ikke det samme hver gang, sa Berge om Jøndal i intervju med TV3.

- Er han verdens beste kant?

- For meg har han vært det lenge, for han er så god defensivt.

Hovedpersonen selv var svært ydmyk og beskjeden etter en ny god kamp.

- Nok en gang så sitter det. Det er utrolig moro. Det er ikke sånn det pleier å være, men nå er jeg i en god sone, sa Jøndal.

Målfest

Norge gikk til pause med en 16-13-ledelse, og det offensive satt som et skudd. Ungarn bydde imidlertid på en del problemer for det norske forsvaret, og Torbjørn Bergerud mellom stengene klarte ikke å redde så mange skudd. Etter pause sto Espen Christensen fra start.

Håndballgutta slo Ungarn i VM for to år siden, og også i kveld gjorde de den nødvendige jobben.

For det var ikke bare Jøndal som var i scoringsform, og Magnus Abelvik Rød, Sander Sagosen og resten av de offensive stjernene sørget for at Norge holdt unna for ungarerne gjennom de siste 30 minuttene.

Andre omgang var en maktdemonstrasjon, og Et kvarter før slutt ledet Norge med ti mål. Seieren var så godt som sikret på et tidlig tidspunkt, og Ungarn var aldri i nærheten. Til slutt kontrollerte håndballgutta inn en nimålsseier.