Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Maier-kirurg slakter arrangørene

- Gjorde det vi skulle, svarer arrangementsansvarlig.

(Dagbladet.no): Etter Matthias Lanzingers ulykke i helga, har det kommet krass kritikk mot både Det internasjonale skiforbundet (FIS) og arrangørene i Kvitfjell.

En av de som går lengst, er bundeskansler og sportsminister Alfred Gusenbauer.

- Mangelen på sikkerhet var sjokkerende. For meg er det uforståelig at et verdenscuprenn kan ha så dårlig sikkerhet, sier han til Krone.at.

- Det kan stå om minutter. Og da Lanzinger kom til Oslo, var det gått flere timer. En skandale, konkluderer lege Artur Trost, som opererte Hermann Maiers bein i 2001.

- Har handlet som forutsatt

Særlig er det profesjonaliteten rundt sjuketransporten det stilles spørsmål om.

Angivelig måtte det fjernes et sete fra det som østerrikske medier kaller et turisthelikopter, før den skadde 27-åringen kunne flys bort.

Svein Mundal hadde ansvaret for arrangementet i helga og han lover en ekstra grundig evaluering etter dette rennet. Men han synes det er for tidlig å kommentere om de kunne ha gjort noe annerledes. 

- TURISTHELIKOPTER: Østerrikerne er ikke imponert over helikopteret som ble brukt til å frakte Matthias Lanzinger til sjukehus. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
- TURISTHELIKOPTER: Østerrikerne er ikke imponert over helikopteret som ble brukt til å frakte Matthias Lanzinger til sjukehus. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX Vis mer

- Jeg har registrert kritikken, og det jeg kan si, er at vi har handlet som forutsatt. Også den østerrikske legen fulgte transporten, sier han til Dagbladet.no.

- Helikopteret som ble brukt, var forberedt for sjuketransport. I tillegg hadde vi kontakt med Norsk Luftambulanse, tillegger han.

Maier-kirurg Trost mener på sin side at ikke bare ett, men to, redningshelikoptre bør stå i beredskap.

- Det bør alltid være to helikoptre i bakken, for å ha sikring hvis ett er i bruk og det skjer en ny ulykke, mener Trost, som er tilknyttet Det østerrikske skiforbundet.

Hadde seks timer

Før «turisthelikopteret» ble tatt i bruk, ble det sågar vurdert å frakte utøveren i en vanlig sjukebil, skriver Krone.at

Nettstedet siterer flere eksperter på at seks timer er tiden man har til rådighet for å redde beinet ved denne typen skader.

- Alle vet at tidsaspektet spiller en svært viktig rolle i forbindelse med en slik skade, sier også Trost til oe24.at.

image: Maier-kirurg slakter arrangørene

- Det legene har sagt til oss, er at logistikken vår ikke bidro til å forverre situasjonen, kommenterer Mundal.

Med voldsomme smerter ble Lanzinger først fløyet til Lillehammer, før han ble fraktet videre til Ullevål universitetssykehus.

- I Norge tok det altfor lang tid å frakte Lanzinger til sykehus. I tillegg fløy de ham først til sykehuset i Lillehammer, der tilsynelatende ingen var kompetente nok til å håndtere en slik skade, raser Trost.

Norges sportssjef Jørund Li sier han ikke har grunnlag for å si noe om den medisinske beredskapen på Kvitfjell var kritikkverdig.

- Jeg har ikke god nok oversikt over den til å uttale med om dette. Det må arrangøren og de medisinsk ansvarlige der svare for, sier Li til Dagbladet.no.

- SKANDALE: Legen som opererte Hermann Maier da han skadde seg, er ikke nådig mot arrangørene av rennet i Kvitfjell.
HER GÅR DET GALT: Matthias Lanzingers venstre binding løste ikke ut, og dermed ble beinet vridd tvert av.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media