Drag-racing: Top Fuel-dragster

Maja (19) setter rekord i monsterbilen. 0-500 km i timen på fire sekunder

Tidenes yngste norske kvinnelige fører.

<strong>MAJA OG MONSTERET:</strong> Maja Udtian kjører monsterbilen for første gang på torsdag. Hun kan bli historisk. Foto: Annette Ravneberg Riiser
MAJA OG MONSTERET: Maja Udtian kjører monsterbilen for første gang på torsdag. Hun kan bli historisk. Foto: Annette Ravneberg Riiser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Maja Udtian er bare 19 år. Men i dag setter hun seg inn i det verste monsteret av en bil.

Det er dragracingens største klasse som gjelder.

Top Fuel-dragster er det råeste av det råe innenfor verdens raskeste sport.

Når Maja tråkker inn gasspedalen, spruter 40-50 liter ren nitrometan rett inn i V8-motoren på noen få sekunder.

Akselerasjonstida er formidabel. Bilen går fra null til 100 kilometer i timen på 0,7 sekunder. Når Maja forhåpentligvis passerer mållinja et tusen fot, eller 304,8 meter fra startstreken på den tidligere flystripa på Gardermoen, kan bilen passere en fart på 500 kilometer i timen. Det tar rundt fire sekunder.

Hva får en tenåringsjente til å gjøre dette?

- Jeg har aldri drevet med noe annet, smiler hun.

Faren Paul Ingar og mor Mona Kristin Udtian har vært aktive i dragracing-sporten siden før Maja ble født.

- De var på et stevne som turister og fikk dilla direkte. Det var i 1995. Mor kjører ikke selv, men er like ivrig som faren min, forteller Maja Udtian.

Foreldrene har vært aktive på dragracingbanen på en flystripe på Frøya, ute i havgapet vest i Sør-Trøndelag. Der bor familien.

Somrene i buss

Etter dette har det aldri vært noe annet hele sommeren for familien Udtian. Majas søster Mari kjører også, i en mindre klasse.

- En sommer i bussen og mil på landeveien mellom stevnene. Kan det bli bedre enn det, ler hun.

Gutter har hun ikke tid til.

- Det går i motor og amerikanske biler. Gutter får komme seinere. Når jeg har en bil, har jeg det jeg trenger, sier hun.

Maja har allerede meritter. Hun ble nordisk mester i klassen Super Comp i fjor. Da danket hun ut den svenske dragracerlegenden Micke Nilsson som hadde vært nordisk mester åtte ganger.

Lisens i verstingen

I de nærmeste dagene skal Maja ta lisens for å kjøre selve verstingen i sporten. Det skjer under storstevnet Drag Challenge på Gardermoen fra torsdag til og med søndag.

Kravet er delt i tre såkalte drag. Først skal Maja vise at hun behersker doningen og skal kjøre fram til start.

Det tar tid og mye mekking mellom dragene. Hele motoren må skrus fra hverandre og settes sammen igjen. Detaljer betyr alt. Og det er stor slitasje på delene i en slik motor.

Gangen etter skal Maja kjøre til start, gi gass og slippe.

Så kommer det store alvoret i det tredje draget. Da er det bånn pinne over hele strekket på tusen fot. To krav må oppfylles.

<strong>LAAANG BIL:</strong> Maja mener at hun gjør den minste jobben og gir æren til teamet. Foto: Annette Ravneberg Riiser
LAAANG BIL: Maja mener at hun gjør den minste jobben og gir æren til teamet. Foto: Annette Ravneberg Riiser Vis mer

Maja må kjøre strekket på under 4,7 sekunder. Og hun må få bilen opp i minst 386 kilometer i timen.

Mestrer hun det, er hun kvalifisert til å konkurrere i klassen der det ryker mest svidd gummi, bråker mest. Og ikke minst den klassen der det går uvirkelig raskt.

Går det galt i den farten, ligger sjåføren tynt an.

Men Maja ser ikke på det som en stor risikosport. Hun stoler på sikkerhetsopplegget i bilen.

Blant annet støpte hun setet etter kroppsformen sin onsdag kveld. Dagen før hun setter seg i bilen for første gang i livet.

<strong>GLEDER SEG:</strong> Maja Udtian gleder seg. Her prøvesitter hun bilen to dager før alvoret starter. Foto: Annette Ravneberg Riiser
GLEDER SEG: Maja Udtian gleder seg. Her prøvesitter hun bilen to dager før alvoret starter. Foto: Annette Ravneberg Riiser Vis mer

Hun har altså aldri testet en så sterk bil tidligere. Hun setter seg ned i det støpte setet i bilen for første gang på torsdag.

Får Maja lisensen blir hun Norges yngste kvinnelige fører i Top Fuel-dragster. Og en av Europas yngste gjennom tidene.

- Farligere til butikken

- Selvfølgelig kan alt skje. Motoren har jo 10 000 hestekrefter. Men jeg er ikke engstelig. Nå er jeg helt rolig. Jeg lurer egentlig bare på når nervene skal komme, sier hun.

Maja smiler og ler litt:

- Jeg tror det er farligere å kjøre bil til butikken, jeg da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer