Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM 2017:

Makeløse gutter: Dette er gull verdt for Norge!

Glitrende så lenge det varte. Og det er lenger enn spillerne selv tror.

VANT SØLV: Et glitrende norsk lag etter finalen mot Frankrike. FOTO:  Bjørn Langsem / Dagbladet
VANT SØLV: Et glitrende norsk lag etter finalen mot Frankrike. FOTO:  Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

MIDT i denne franske jubelnatta, samlet Christian Berge håndballgutta sine:

- Vær stolte gutter, sa han lavt, og så på nytt like innbitt:

- Vær stolte gutter.

La det være meldingen til rekordpublikummet foran TVen og hele det norske håndballmiljøet. Når du taper en VM-finale, er det gitt at noe kan gjøres bedre. Men bortsett fra det, har treneren, spillerne og resten av dette laget overgått alt vi kunne ha fantasert om.

Dette var gull verdt for norsk idrett.

OG hva er egentlig den beste prestasjonen i norsk idrett gjennom tidene? Sånn i 18-tida i kveld føltes det som de første 25 minuttene mot Frankrike.

Det er greit at dette er den minste av de tradisjonsrike internasjonale lagidrettene langt bak fotball, basketball og volleyball. Likevel;. Frankrike er det beste laget denne sporten noen gang har sett. Bare ikke ute på banen i den snaue førsteomgangen i Paris:

  • For der var det Norge som spilte den flotteste håndballen.

Og hvordan var det mulig i en kamp som hjemmelaget ikke kunne tape?

DET hadde igjen noe med tempoet å gjøre. Frankrike ble løpt fra. Gang etter gang kom de norske spillere direkte til avslutning. Fra Espen Lie Hansen, fra Kent Robin Tønnessen eller fra Eivind Tangen. Alle sammen rundt det sterke målvaktsspillet til Torbjørn Bergerud og de magiske hendene til Sander Sagosen.

I nesten en halvtime var norsk idrett der den aldri har har vært i noen annen ballsport enn kvinnehåndball:

  • Teknisk og tempomessig overlegen.

En sånn prestasjon må rangeres blant de aller fineste øyeblikkene i idrettshistorien. Som Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter, Grete Waitz som tidenes første verdensmester i friidrett på maraton, VM-seieren i fotball over Brasil, den første triumfen mot England på Ullevaal, håndball -og fotballjentenes OL-gull, Rosenborgs kvartfinale i Champions League eller Petter Northugs 5-mils seier i Falun.

Her kan du putte inn hva du vil på din egen liste, men ikke uten å sjekke dette eventyret i førsteomgangen mot Frankrike på nytt.

Så stort startet denne kvelden.

DEN sluttet fint også med sølvmedaljene og tre norske spillere på VMs All Star-lag.

For det var ikke angrepsspillet som stokket seg da Frankrike snudde og vant som vertene ville. Heller ikke forsvarsarbeidet eller Bergerud i mål. Det var en serie misser fra gode posisjoner, et fransk keeperbytte pluss en motstander som til slutt ble fysisk overlegne. Og som spilte minst like lekker håndball i andreomgangen som Norge gjorde før pause.

Alt slikt må innrømmes og berømmes i et ungt norsk lag med muligheter til å bli enda bedre. Det gjelder å skjønne hva som har gjort dette laget så godt, og hvordan utviklingen kan fortsette. Det er sånt som over tid lager den rette sportskulturen.

OG god kultur er smittsomt. Husker du fra guttas EM i fjor hvordan TV3s nye kommentator Kristian Kjelling satte en helt annen standard for det å kommentere håndball? Hvordan det ekstremt sjåvinistiske forsvant, og alt fjaset ble erstattet med et forklarende faglig blikk på sporten. På det viset var det mulig å forholde seg til det som skjedde ute på banen på en naturlig måte.

Ja, vi ser alle norsk sport som nordmenn og er preget av det, men Kjelling ga oss et bredere og mye mer spennende perspektiv:

  • Det å se håndball som en hvilken som helst idrett der Norge er vant til å gjøre det godt. Der det finnes et bredt hjemmepublikum som skjønner hvorfor vi egentlig taper eller vinner.

TV2s svært folkelige radarpar Harald Bredeli og Bent Svele må ha fulgt godt med på konkurrentens vinkling. Det er påfallende hvordan de har justert volumet og pusset vekk det nasjonalistiske sløret på brillene.

Det er tøft gjort å endre stil for så rutinerte kommentatorer etter årevis med overbevisende seertall. De har likevel klart det, og skal ha all honnør for den jobben.

FOR nå speiler også TV-kommentatorene det flotte som har skjedd på banen.

At håndballgutta ikke lenger rusler underlegne ut på banen, men kommer som laget som vant VM-sølv.

Vær stolte av det, gutter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling