- Maks tre utlendinger

Tidligere landslagsstjerne Ståle Solbakken er lei av at middelmådige utlendinger stjeler plassene til norske talenter i Tippeligaen.

Solbakken var Nils Johan Sembs spion i Glasgow onsdag da Skottland møtte Norges EM-kvalik-motstander Danmark.

Solbakken mener inntoget av halvgode utlendinger til Tippeligaen er en vesentlig grunn til at det norske landslaget stagnerer og at nye talenter lar vente på seg.

Solbakken innser at problemet ikke kan løses over natta.

- Dette må skje over tid. Klubbene kunne for eksempel enes om å ikke benytte mer enn fem utlendinger første året, fire det neste året og tre det påfølgende året. Kanskje ville det være naturlig å stoppe der, foreslår den tidligere midtbanestrategen.

Moralsk regelverk

Han innser at et regelverk som begrenser antall utlendinger vil være i strid med EØS, men hevder at dette vil kunne omgås dersom norske klubber samler seg om et solidarisk, moralsk regelverk som ikke er nedfelt i juridiske former.

- De gode utlendingene vil vi gjerne beholde i tippeligaen. Problemet er alle de som er marginalt bedre enn norske talenter, og som holder disse ute av laget. På den måten graver norsk fotball sin egen grav, sier Solbakken til Dagbladet.

Medaljekandidat Molde har svensk trenerduo i form av Gunder Bengtsson og Kalle Bjørklund. I klubbens 26 mann store spillerstall finnes åtte utlendinger.

- Urealistisk

Administrerende direktør i Molde fotball, Espen Silseth, tror at det i enkelte tilfeller kan være en realitet at utlendinger stenger veien for unge, norske talenter i Tippeligaen. Likevel synes han ikke Solbakkens forslag er verdt å henge seg på.

- Det vil være uklokt å ha et moralsk regelverk som går på tvers av det gjeldende, juridiske regelverket. For meg synes det urealistisk, sier Silseth som mener Molde er flinke til å få fram egne talenter.

- Vi har vært og skal fortsatt være blant de beste til å utvikle egne spillere. Akkurat nå utreder vi en alternativ måte å drive talentarbeid på, i tråd med de tankene landslagssjef Nils Johan Semb har skissert. Vi vil sikte inn spillere helt ned i 13- 14-års- alderen og utruste dem med høy trenerkompetanse, sier Molde-direktøren.

STÅLES SOLIDARITETSALTERNATIV: Ekslandslagsspiller Ståle Solbakken ønsker at klubbene skal enes om færre utlendinger i Tippe-ligaen - på tross av at det går mot EØS-reglene. Her fra et besøk i Parken i København i fjor.