Makta rår i fotballen

Og derfor gjør Ole Gunnar Solskjær fortsatt som han vil.

PÅ VEI BORT? Ole Gunnar Solskjær kan gå hvor han vil. Også bort fra Aker stadion.. FOTO; Erik Birkeland.
PÅ VEI BORT? Ole Gunnar Solskjær kan gå hvor han vil. Også bort fra Aker stadion.. FOTO; Erik Birkeland.Vis mer

MOLDE (Dagbladet): I dag kan det føles nødvendig å gå rolig rundt Aker Stadion; unnskyld Røkkeløkka, for å få et bedre innblikk i alle sider av konflikten mellom byens store rikmann og byens store fotballsønn. For her spriker og spikres forklaringene etter hvem som trenger å forsvare hva.

Men skjærer du gjennom alle de små historiene om hvilke aktører som har sagt hva til hvem, står du tilbake med en overraskende slutt på den kjente fortellingen om at makta rår.

Kjell Inge Røkke som en gang stolt la Aker Stadion som et vakkert diamatsmykke i halsgropen til Molde by, tror han har makt til å røske selve diamanten vekk.

Men det har han jo egentlig ikke.

FOR om pengene der og da bestemmer det meste i kapitalsporten fotball, er det større ting som til slutt blir stående igjen etter dette dramaet. For eksempel historien om hvem som handlet rett, og hvem som bare oppførte seg stusslig.

Der hjelper det lite at alle Røkkes menn i administrasjon og styrer nå trer støttende til og forteller om hvordan Ole Gunnar Solskjær reiste til England på tross av deres råd. Disse fortellingene står ikke til troende. For det er jo Ole Gunnar som alltid har hatt de uskyldige blå øynene, har oppført seg fint mot andre og betrodd oss guttedrømmen om å bli trener for et av sportens virkelig store lag.

Den drømmen er det få som vil ta fra ham.

HVORFOR Kjell Inge Røkke likevel prøver seg, er knapt til å forstå:

•• Når ble det feil for ham å flashe med privatjet?

Det er heller ikke å tro at den mannen som mot slutten av 90-tallet gjorde det helt okei å være rik i det tidligere sosialdemokratiet Norge, nå plutselig forlanger at yndlingen sin drar på forretningsreise i rutefly.

Er det ikke nettopp framkomstmiddelet som forskjønner denne store drømmen? Tenk å bli hentet av en utenlandske rikmann til en prat om du har lyst til å trene fotballspillerne hans. Såpass går det vel an å unne en sportshelt du har tatt under vingene dine.

PROBLEMET er bare at Røkke visst hverken unner eller forstår.

Der han har tatt sine egne innersvinger på ferden til rikdom, lander privatjeten denne gangen på feil flyplass. For selvsagt er Ole Gunnar Solskjær bare til låns som Moldes store sønn. Han kommer fra Kristiansund og forbeholder seg retten til å forme fotballivet sitt fritt.

Mer og mer er denne sporten bygget opp slik. De individuelle rettighetene er sikret i kontrakter, og forøvrig  båret fram av en fri, uhemmet pengebruk der de skriftlige avtalene ikke lenger strekker til for å oppfylle drømmer om sportslig suksess.

Det er mye å si om denne utviklingen, men derfra til å lese Akers pressemelding om hva som sømmer seg i det oh så store Molde-fellesskapet til øyet blir stort og vått, er en drøy øvelse.

FOR det hellige Molde-fellesskapet som Røkkes leilendinger i Aker-ledelsen visstnok krevde at Ole Gunnar Solskjær innordnet seg, er forhåpentligvis bygget på noe større enn selv denne rikmannens rause gaver.

Der Aker nå straffer Molde for den innkjøpte trenerens handling, er det heretter opp til medlemmene å vise at fotballivet i byen blir like bra uten de ekstra millionene.

Tross alt var Molde en god nok fotballby selv før Røkke hadde råd til sin første privatjet.