Maktesløse mot bloddoping i OL

72 dager før vinter-OL i Torino står dopingjegerne fortsatt uten sikre metoder for å avsløre den eldste av alle formene for bloddoping.

Metoden har ifølge lederen av den medisinske komiteen i FIS, Bengt Saltin, eksistert i 35 år. Han tror det kan drøye helt til sommer-OL i Beijing i 2008 før smutthullet blir tettet.

I mellomtiden utelukker han ikke at noen vil utnytte svakheten i Torino.

-  Jeg tror ikke vi har hatt bloddoping de seneste åra, men i Torino kan alt skje. Et OL er så viktig at alle knep kan bli brukt, sier Saltin til Dagbladet.

Ved å tappe ut sitt eget blod, fryse det ned og føre det tilbake etter fem uker, øker man hemoglobinnivået i blodet kraftig - som igjen forbedrer utholdenheten.

Stor forskjell

-  Hvor gjør dette med en utøver?

-  Umiddelbart etter å ha tappet én liter blod, vil formen bli dårligere. Da vil det neppe gå bra verken i konkurranser eller på trening. Når blodet er ført tilbake, forbedres prestasjonsevnen med mellom fire og sju prosent. Ta for eksempel en tremil, skisserer Saltin:

-  Det tar en stund over en time. En utøver som er bloddopet, kan få flere minutter bedre tid. Det er klart det kan være fristende.

 HARD KAMP:  Det er knallhard kamp i toppen av internasjonalt langrenn. Og selv om sporten mest sannsynlig er blitt langt renere med åra, er det fortsatt mulig å komme unna med doping. Foto: Scanpix
HARD KAMP: Det er knallhard kamp i toppen av internasjonalt langrenn. Og selv om sporten mest sannsynlig er blitt langt renere med åra, er det fortsatt mulig å komme unna med doping. Foto: Scanpix Vis mer

Metoden er den eldste av alle formene for bloddoping, men ble erstattet av EPO på 80- og 90-tallet.

-  På den tiden fantes det ikke tester for EPO, og den gamle varianten av bloddoping ble satt helt ut av spill. Nå er den på vei tilbake.

-  Kan metoden avsløres?

-  Vi står maktesløse mot folk som tapper ut sitt eget eller andres blod og fører det tilbake. Det må i så fall avsløres gjennom inspeksjoner og ikke tester, sier Saltin.

FIS opererer med egne grenseverdier for konsentrasjonen av hemoglobin i blodet, og kan gi utøvere startnekt dersom verdiene er for høye.

-  Et stort problem

Det er likevel ingen garanti for å avsløre utøvere som driver med bloddoping. Da finnene lagde dopingskandale i ski-VM i Lahti, brukte de HES for å skjule EPO-bruken sin. Finnene ble sittende i klisteret da nye testmetoder ble tatt i bruk under mesterskapet.

Nå frykter dopingjegerne Albumin. Det er det viktigste proteinet i blodet, og fortynner blodet slik at hemoglobinverdiene blir lavere.

-  Det kan ikke spores, og er derfor et stort problem. En eneste desiliter Albumin kan senke verdiene fra 17,2 til 16,8. Albumin er mer sofistikert, sier Saltin.

Norges landslagssjef Krister Sørgård tror uansett dopingjegerne har god kontroll.-  Det har vært så mye opprensking i langrennssporten de siste årene. Jeg håper virkelig det er reint nå. Dopingjegerne har blodprofiler på alle de prioriterte løperne, og jeg stoler på at de oppdager det hvis noe er unormalt, sier Sørgård.

Vinn en tur med VISA til de olympiske vinterleker i Torino 2006:

http://www.dagbladet.no/ol/visa/

ADVARER: Bengt Saltin, utelukker ikke at utøvere vil bloddope seg under OL.