Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Maktkamp i Idrettsforbundet

Bak kulissene i Norges Idrettsforbund utspiller det seg nå en rå maktkamp. Spørsmålet om hvem som skal etterfølge Arne Myhrvold som president, er i ferd med å bli et mareritt for valgkomiteens leder, Håvard Størseth. Komiteen rives mellom en fløy som vil ha Sparebanken NOR-sjef Kjell O. Kran, mens en annen som et kompromiss kan akseptere Odd Flattum.

I utgangspunktet skulle valgkomiteen ha sin innstilling klar innen 1. februar. Forsinkelsene skyldes at valgkomiteen har uttrykt et ønske om å komme fram til en enstemmig innstilling. De fem kandidatene som stod igjen da Myhrvold trakk sitt kandidatur, var 3.visepresident Odd Flattum (til daglig ordfører i Vikersund), Børre Rognlien (generalsekretær i Oslo Idrettskrets), Marit Wiig (direktør i NHO), Jan Jensen (president i Skiforbundet), samt Kjell O. Kran (konsernsjef i Sparebanken NOR).

Kandidatene er lansert etter skriftlige forslag fra særforbund og/eller kretser, med ett unntak: Kjell O. Kran. Han er den eneste kandidaten valgkomiteen selv har tatt kontakt med. Kran vet at hans kandidatur kan være kontroversielt etter som han ikke har noen kompetanse som idrettsleder og har derfor også stilt som krav at valgkomiteen må være enstemmig.

Dilemma

Det er nettopp dette som har vært valgkomiteens dilemma. Etter det Dagbladet kjenner til, har komiteens leder Håvard Størseth jobbet hardt for Kran. Bakgrunnen er at Idrettsforbundet er en så stor organisasjon at den krever en «sterk» mann som kan skjære klar av de mange latente konfliktene. Dessuten trenger Idrettens Hus en leder som kan sørge for bedre forretningsmessig orden enn sin forgjenger som ble beskyldt for triksing og fiksing med regnskapene.

Hard drakamp

Til VG søndag sa Kran at han ikke betraktet seg som kandidat lenger fordi valgkomiteen ikke er blitt enig. Det var en kryptisk formulering som forteller at Kran har satt hardt mot hardt: Uten enstemmig oppslutning er han ikke aktuell.

Komiteformann Håvard Størseth sier til Dagbladet at han fortsatt snakker med Kran og at han ikke er ute av bildet.

Overfor Dagbladet blir det sagt at komiteen nå ikke gis flere sjanser til å diskutere. I løpet av uka skal det foreligge en innstilling.

Størseth støttes av representantene for særforbundene i sitt ønske om å få Kran som sjef, mens krets-representantene kjemper for å få en mer idrettsorientert leder. Problemet er at alle disse er såpass kontroversielle hver på sin måte at den eneste aktuelle kandidaten som virker samlende, er Odd Flattum .

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media