Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Maktkamp i kulissene kan sette hele nasjonens OL-deltakelse i fare

Det jamaikanske bob-laget risikerer å stå uten både slede og trener bare dager før de skal konkurrere.

BOB: Bob-laget til Jamaica sliter med å få ting på plass før de har sin første treningsøkt i OL-anlegget på lørdag. Foto: NTB Scanpix
BOB: Bob-laget til Jamaica sliter med å få ting på plass før de har sin første treningsøkt i OL-anlegget på lørdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Det er knyttet stor forventning til Jamaicas deltakelse i bob-konkurransen i Pyeongchang i helga.

30 år etter at de jamaikanske herrene ble verdensberømte under OL Calgary i 1988.

Men nå står nasjonens deltakelse i fare på grunn av det som av en ekspert omtales som interne stridigheter og en maktkamp i kulissene.

Slutter

Tyske Sandra Kiriasis, som selv har OL-gull i bob for Tyskland fra Torino-lekene i 2006, har vært trener for laget, men hun skal nå ha sluttet. Det skriver BBC.

Kiriasis hevder hun ble tvunget på dør på grunn av et rollebytte innad i laget. Hun skal ha vært sterkt uenig i å bli degradert fra trener til baneanalytiker. I den nye rollen ville hun ikke lenger hatt tilgang på utøverne

Samtidig sier Kiriasis at hun selv er juridisk ansvarlig for sleden det jamaikanske laget skal bruke, og krever betaling for denne. Det nekter bobforbundet å gi henne.

De hevder at det er de som eier sleden, og dermed er situasjonen låst.

- I løpet av min tid i idretten har jeg aldri opplevd å være så skuffa, sier Kiriasis.

- De forstår ikke

Selve konkurransen starter først tirsdag neste uke, men allerede på lørdag har laget trening. Kiriasis sier at heller ikke utøverne skjønner hvorfor dette skjer nå.

- De har sagt at de ikke har noen problemer med meg, og at vi har et bra forhold. De forstår det ikke.

Bob- og skeletonforbundet til Jamaica hevder på sin side at de synes det er sterkt beklagelig at denne situasjonen har oppstått.

- Hun har valgt å slutte i jobben. Det er skuffende at hun ikke lenger vil jobbe med oss. Vi vil takke henne for alt hun har bidratt med, og for at hun har vært en del av teamet som har tatt det jamaikanske boblaget til OL, heter det i en pressemelding.

De understreker samtidig at dette ikke vil få noen innvirkning på lagets deltakelse, eller påvirke deres prestasjon

Stridigheter

Det tror ikke BBCs bob-autoritet John Jackson nevneverdig på. Han omtaler det hele som «et salig rot», og er bombesikker på at dette kommer til å påvirke hvordan de jamaikanske utøverne presterer.

- Enten fordi de har mistet verdensklasse-treneren sin, eller fordi de har mistet både treneren og utstyret, sier han.

Han mener det er tåpelig at en intern maktkamp nå skal ta alt fokuset bare dager før konkurransen.

- Dette er den viktigste konkurransen i deres liv, og nå settes den i fare på grunn av interne stridigheter og maktkamp i bobforbundet.

Kalde rumper

Mange som er oppvokst på 80-tallet husker nok filmen Cool Runnings (med den treffende oversettelsen Kalde Rumper på norsk) som kom ut i 1993.

Komedien er løst basert på den sanne historien om det jamaikanske bob-laget som overraskende kvalifiserte seg til OL i Calgary i 1988.

Siden den gang har jamaikanerne stilt med OL-lag i bob flere ganger.

1992 (Albertville) gikk det heller dårlig, men på Lillehammer i 1994 ble det en imponerende 14. plass, foran blant annet USA, Russland og Frankrike.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!