Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ankerduellen: Klæbo, Northug eller Krogh?

Maktkamp mellom Northug, Klæbo og Krogh: - En intern fight

I tur og orden har Petter Northug, Finn Hågen Krogh og Johannes Høsflot Klæbo løst rollen som Norges ankermann i mesterskap til toppkarakter. Alle vil ha ansvaret i vinter.

ANKERANSVARET: Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug vil alle være Norges ankermann på VM-stafetten i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANKERANSVARET: Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug vil alle være Norges ankermann på VM-stafetten i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): VM i Sapporo i 2007, VM i Liberec i 2009, VM i Holmenkollen i 2011, VM i Val di Fiemme i 2013 og VM i Falun i 2015 er den enestående rekka hvor Petter Northug har gått Norge inn til stafettgull på lekent og overbevisende vis.

I VM i Lahti 2017 gjorde Finn Hågen Krogh - i Northugs fravær - det på sin like imponerende måte, med enormt mot og rå kraft i duellen mot den daværende kongen Sergej Ustjugov.

I OL i Pyeongchang denne vinteren overtok Johannes Høsflot Klæbo - i fraværet til Krogh og Northug - ansvaret som Norges ankermann, da han parkerte Denis Spitsov og lekte seg inn til et etterlengtet norsk stafettgull i OL-sammenheng.

Nå er alle disse tre friske og raske og på samme lag, nemlig sprintlandslaget. Dermed går det mot en intern duell innad i laget mellom disse tre kompisene om hvem som skal bli Norges ankermann i VM i Seefeld i 2019.

Selv om Klæbo har de beste kortene akkurat nå, mener han denne interne kampen er åpen.

ANKERHELT: Petter Northug avgjorde alle VM-stafettene fra 2007 til 2015. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
ANKERHELT: Petter Northug avgjorde alle VM-stafettene fra 2007 til 2015. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

- Statistisk sett er Petter veldig god på stafett og i mesterskap. Om han finner tilbake til nivået han har vært på, er han absolutt en kandidat igjen, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

- Intern fight

Det samme mener Krogh.

- Det blir en intern fight i laget om ankeretappen. Akkurat nå har Johannes den, men det er alltid slik at den som er i best slag i mesterskap får den etappen. Vi har mange gode kort å spille på. Vi får vel legge opp til at Petter, Johannes og jeg skal gå tre etapper på rad mot slutten, sier Krogh til Dagbladet.

- Jeg tror vi har to lag som kunne ha kjempet helt der oppe på en stafett. Det sier mye om hvor sterkt lag vi har. Alle vil være med på laget, så det blir hardt både om ankeretappen og de andre etappene.

ANKERHELT: Finn Hågen Krogh avgjorde VM-stafetten i Lahti i 2018. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANKERHELT: Finn Hågen Krogh avgjorde VM-stafetten i Lahti i 2018. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fornøyd Northug

Petter Northug er på sin side meget godt fornøyd med hvordan Krogh og Klæbo har løst ankeroppgaven i hans fravær. Spørsmålet er om han får tilbake dette gjeve ansvaret om Mosvik-ekspressen finner tilbake til gammel storhet.

- Det er bra at det er stor konkurranse om ankeretappen. Det gjøres få feil. Finn gjorde jobben veldig bra i Lahti, og Johannes gjorde det samme i Pyeongchang. Johannes er førstevalget nå. Så får vi se hva som skjer gjennom sesongen, sier Northug.

Klæbo har tro på at Northug - hans forbilde i tenårene - vil finne seg selv igjen.

- Petter har god kontroll på det han gjør selv. Jeg tror vi kommer til å ha en god dialog på hvordan vi kan gjøre hverandre sterkere. Petter har mye erfaring og har mye å bidra med. Så får vi andre prøve å snappe opp mest mulig.

- Den største stjerna er tilbake

ANKERHELT: Johannes Høsflot Klæbo avgjorde OL-stafetten i Pyeongchang i vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANKERHELT: Johannes Høsflot Klæbo avgjorde OL-stafetten i Pyeongchang i vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er Krogh veldig enig i.

- Å ha Petter tilbake på landslaget er veldig bra. Den største stjerna er tilbake. Det er veldig godt at han er tilbake. Han sitter på mye erfaring, spesielt det å prestere når det gjelder. Den psykiske biten er Petter ekstrem på, sier Alta-gutten til Dagbladet.

- Det er mye å lære. Samtidig er det ikke bare å gjøre det han sier, men å mikse det inn.

27-åringen ble ikke overrasket da Northug annonserte sitt landslagscomeback i april.

- Jeg har hatt troa på at Petter ville gjøre landslagscomeback en stund. Den beste muligheten for å slå tilbake er nok som en del av landslaget. Jeg tror han har gjort et smart valg og kommet til rett plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!