- Maktovergrep

SK Vidar ble i går disket fra Holmenkollstafetten etter å ha brukt to kenyanske løpere som oppholder seg i Norge på turistvisum.

Etter løpet ville juryen ikke høre klubbens begrunnelse for å bruke løperne.

- Et maktovergrep, sier daglig leder i klubben, Geir Eriksen til Dagbladet.

Friidrettsforbundets regler sier at en utenlandsk statsborger må ha bodd i Norge i tre måneder eller hatt oppholds- eller arbeidstillatelse for en tilsvarende periode i løpet av de siste tolv månedene før påmeldingsdatoen.

SK Vidar var derfor allerede før start klar over at det ville bli problemer. Det ble ytterligere bekreftet av en deltakerliste der 4. og 9. etappe for SK Vidars vedkommende sto tomme.

- SK Vidars kenyanere var utelatt fra listene på grunn av en melding fra Norges friidrettsforbund (NFIF) om at de ikke var startberettiget, sier Ole Petter Sandvig, teknisk ansvarlig for arrangementet.

Der ligger stridens kjerne. I motsetning til Sandvig mener SK Vidar at Joseph Kosgei og Moses Kigen oppfyller forbundets krav. Derimot mener de arrangørklubben IK Tjalve stilte med en ureglementert løper i kvinnenes eliteklasse, og la inn protest på det.

Ikke hørt

Begge protestene ble behandlet raskt, og kom ut med ulikt resultat. Mens SK Vidars herrelag ble disket og mistet sin 3. plass, ble protesten mot IK Tjalves damelag ikke tatt til følge. Laget beholdt dermed annenplassen i kvinnenes eliteklasse, bak vinnerne SK Vidar.

Eriksen raser mot det han mener er forskjellsbehandling av de to klubbene.

- Vi ble ikke innkalt av juryen og fikk dermed ikke sjansen til å forklare oss. Det fikk Tjalve, sier han.

- Vi hentet inn opplysningene vi trengte annetsteds fra, og følte ikke det var nødvendig å snakke med SK Vidar. Når det gjelder Tjalve snakket vi med den aktuelle løperen på telefon, sier jurymedlem Odd Bratt.

Dobbeltmoral

Nå er SK Vidar lei av det de kaller dobbeltmoralen i NFIF.

- De opererer med en hel garderobe av hatter de kan ta av og på etter som det passer anledningen, sier formann i klubben, Oskar Petter Jensrud.

Spesielt kritiserer han Ole Petter Sandvig, som i tillegg til å sitte i Holmenkollstafettens hovedkomite, også er sekretær i NFIFs Lovutvalg.

- Vi er så få som driver med friidrett i Norge at det må bli noen som har flere verv, sier Sandvig.

Eriksen forteller om en episode der han var på Tjalves kontor for å levere papirer angående Kigens og Kosgeis start. På kontoret møtte han Sandvig. Fem minutter etterpå fikk han beskjed fra NFIF om at kenyanerne ikke fikk starte, og mener Sandvig hadde mer enn en finger med i spillet.

- Det er naturlig for meg å være på kontoret to dager før løpsstart. Om han vil trekke konklusjoner, får det være hans sak, sier Sandvig.

PROTESTERER: Geir Eriksen fra SK Vidar raser mot det han mener er forskjellsbehandling. Her har han nettopp levert klagen til Ole Petter Sandvig (bak) som er teknisk ansvarlig for Holmenkollstafetten.