Målbevisst Ådne Søndrål

HEERENVEEN (Dagbladet): -Jeg går aldri på startstreken med noe annet for øye enn å vinne. Årets målsetting for 1500-meter er å være minst sekundet bedre enn nummer to. Nå ble det 66 hundredeler i dag, men jeg er likevel fornøyd. For normalt vinner jeg ikke i Heerenveen, sier Ådne Søndrål til Dagbladet.

Thialf isstadion er Ådnes ulykkesbane nummer én, og stedet hvor han har de bitreste minnene fra skøytekarrieren. Nederlagene er bitre og mange. Seinest i mars tapte han VM-tittelen til Ids Postma.

-Her har det skjedd mye rart, sier Ådne Søndrål og ramser opp:

{#firk}-Første gang jeg gikk her, glemte jeg å ta av kalosjene før start - iallfall føltes det slik. Inn i første sving gikk det rett fram, og plutselig lå jeg på rumpa blant reklameplakatene.
{#firk}-Det var i Heerenveen jeg fikk Donald Duck-stempelet etter utallige fall i siste indre.
{#firk}-I EM i januar ble jeg for første gang diskvalifisert for to tjuvstarter.
{#firk}-Det er her jeg har flest tap med hundredelers margin.

Først under 1,45

Thialf er fortsatt den eneste skøytebanen av betydning hvor Ådne mangler banerekorden.

Etter seieren i Inzell forrige helg, sa Ådne til Dagbladet at målsettinga er å bli førstemann som vinner alle verdenscupløpene på én distanse samme sesong. Tre løp gjenstår - Calgary, Baselga og Heerenveen. Fortsetter det som i går, blir det plankekjøring.

-Jeg begriper det ikke. Sjøl gikk jeg et veldig bra løp, og så ble jeg slått med 66 hundredeler. Det er vanvittig mye på 1500-meter. Ådne blir førstemann i verden under 1,45, sier Rintje Ritsma.

Hovedkonkurrenten Ids Postma er ikke i tvil om at Ådne er tidenes 1500 meterløper.

-Han fikk OL-medalje i 1992 og er fortsatt best. Sånt står det respekt av. Vi andre kan glemme å vinne når Ådne går så bra.

Større enn Heiden

Martin Hersman:

-Ådne har skylda for at jeg ble allroundløper. Jeg er fortsatt en av verdens beste på 1500 meter. Men uheldigvis konkurrerer jeg i samme tiår som ham. Derfor gir jeg opp å bli best på distansen. Hvis gutten sjøl gidder, er han kongen i minst fem år til.

Nederlands trenerlegende Ab Krook:

-Ådne er i en egen divisjon. Han er minst på siden av Eric Heiden.

Sportskoordinator Hans Trygve Kristiansen:

-Ådne er større enn Heiden - fordi løperne i dag er mer spesialtrent på enkeltdistanser enn før. Jeg synes ingen er i nærheten av Ådne på 1500-meter. 1.46,43 er den sterkeste av samtlige verdensrekorder og vesentlig bedre enn Johann Olav Koss' 1.51,21 på faste skøyter.

Dominerer alt

Geir Karlstad:

-Det finnes alltid enere, men jeg har ikke sett noen dominere som Ådne.

-Hva sier du sjøl om denne karakteristikken?

-Det er hyggelig at konkurrentene snakker slik om meg. Og jeg setter veldig pris på det Hans Trygve sier. Han har sett noen skøyteløp og vet som regel hva han snakker om, sier Ådne Søndrål.

PARKERTE ROMME: Da Ådnbe Søndrål la inn turboen på tredjerunden var han nær ved å krysse foran på vekslingsida. -Det er vanvittig mye på 1500-meter.