Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Måler folks manerer i OL-byen

Et halvt år før OL er sivilisasjonsindeksen 73,38.

(Dagbladet.no): Kina overlater ingenting til tilfeldighetene før de i august tar imot idrettsverdenen under OL i Beijing.

Blant tiltakene som er satt i verk, er en måling av innbyggernes manerer.

Men tro ikke at dette er noe som vurderes litt grovt ut fra inntrykket man sitter igjen med. Nei, dataene samles rett og slett i en såkalt sivilisasjonindeks.

- God trend på grunn av patriotisme 

For i fjor var denne sivilisasjonsindeksen 73,38 av et maksnivå på 100, noe som er opp 4,32 fra året før, skriver det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

- Denne trenden er et resultat av patriotisme og omfattende deltakelse i forberedelsene til de olympiske lekene, sier Zhang Huiguang, som er leder for en offentlig etikette-komite.

Myndighetene ønsker seg en indeks på minst 80, noe det nå mangler 6,62 på.

Derfor er det delt ut 2 800 000 flygeblader med informasjon om folkeskikk.

GÅ PENT: Innbyggerne i Beijing, Kina, blir målt ut fra hvordan de oppfører seg. Målet er at OL-turistene skal få et best mulig inntrykk av lokalbefolkningen. Foto: PETER PARKS/AFP/SCANPIX
GÅ PENT: Innbyggerne i Beijing, Kina, blir målt ut fra hvordan de oppfører seg. Målet er at OL-turistene skal få et best mulig inntrykk av lokalbefolkningen. Foto: PETER PARKS/AFP/SCANPIX Vis mer

Nei til «nei»
Samtidig er 870 000 OL-funksjonærer, offentlig ansatte og ansatte i servicesektoren tilbudt kurs i hvordan å oppføre seg.

- Setninger som «Nei betyr nei, og dette krever ingen nærmere forklaring» og «Vi kan ikke hjelpe deg, gå og spør noen andre» er strengt forbudt, forteller en av drosjesjåførene som har deltatt i opplegget.

Andre tiltak for å øke høfligheten er bøter for spytting på gata (riktignok bare 40 kroner) og en egen kødag (den 11. i hver måned) da alle forventes å stå pent på rekke.

Beijing venter til sammen to og en halv million besøkende (en halv millioner utlendninger og to millioner gjestende kinestere) under sommerens OL.

image: Måler folks manerer i OL-byen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media