«Målet er å bli verdensmester»

Bobby Fischer og Garry Kasparov klarte ikke det Magnus Carlsen (15) gjorde i sjakk-VM i går.

-  Nå er jeg veldig glad. Jeg klarte å snu det - og vant matchen, sier Magnus Carlsen til Dagbladet.

Han gjorde i går sin hittil største bragd. I VM i Sibir gikk han seirende ut av firepartiduellen med russeren Malakhov og får 26 400 dollar og tiendeplass i VM.

I tillegg får han en billett til de såkalte kandidatmatchene, der verdens 20 beste spillere gjør opp den endelige kampen om hvem som er verdens beste.

-  Dette er en helt utrolig idrettsprestasjon. Magnus befinner seg nå på et utrolig høyt nivå, sier trener og læremester Simen Agdestein.

-  Dette var drømmen

-  Det er fabelaktig at han klarte å snu det. Han har ikke snakket så mye om det, men det er dette han har drømt om, sier pappa Henrik Carlsen til Dagbladet.

I kandidatkampen skal Magnus spille mot vinneren av kampen om førsteplassen i VM, og møter enten Ponomariov eller Aronian. Og han har allerede satt seg store mål:

-  Jeg kan hamle opp med mange. Kandidatmatchen blir spennende. Målet er å bli verdensmester, sier Magnus, som ikke kan love at det skal skje i nettopp denne VM-runden.

Historisk prestasjon

I dag møter Carlsen amerikaneren Gata Kamsky til kamp om niendeplassen i VM.

-  Det er utrolig. Nå er han blant de øverste. Ingen i verden, ikke Fischer, ikke Kasparov har klarte det da de var så unge.

Magnus er den yngste, sier Torstein Bae, president i Norges Sjakkforbund til Dagbladet.

SJAKKSJOKK: Magnus Carlsen kvalifiserte seg i går til kandidatmatchene, der verdens beste sjakkspillere skal måle krefter. Norges Sjakkforbund håper å få minst en av kampene til Norge, sier Torstein Bae, president i Sjakkforbundet. Her fra turneringen sist helg.