Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Målet er å vinne Tour de France

Gull-Oskar (18) vil bli sammenlagtrytter.

VERDENSMESTER:  Oskar Svendsen sykler inn til VM-gull på juniorenes temporitt i Valkenburg i Nederland. Foto: MICHAEL KOOREN / REUTERS / NTB SCANPIX
VERDENSMESTER: Oskar Svendsen sykler inn til VM-gull på juniorenes temporitt i Valkenburg i Nederland. Foto: MICHAEL KOOREN / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer


(Dagbladet): Oskar Svendsen tok gull på temporittet for juniorer i sykkel-VM i Nederland i dag. 18-åringen fra Lillehammer vakte oppsikt da han nylig knuste den uoffisielle verdensrekorden til Bjørn Dæhlie på O2-opptak.

Den ekstreme evnen håper han å utnytte til å bli en sykkelrytter som først kan få delta - og så kjempe om de gjeveste plasseringene - i de store etapperittene.

- Jeg ønsker å bli sammenlagtrytter. Jeg er god på tempo og god i bakkene. Når det er lange, harde ritt, vet jeg at jeg kan stå på. En gang i framtida vil jeg vinne Tour de France, det er målet, sier Svendsen til Dagbladet.

- Hvor langt inn i framtida snakker vi da?

- De sier jo at det kreves 10 000 treningstimer for å bli best, så det blir vel ti år, da?

Et steg opp For det er et stykke fra gull i junior-VM til toppen i seniorklassen. I første omgang skal han sykle for det norske kontinentaltour-laget Joker Merida neste sesong.

SMAKEN AV GULL: Oskar Svendsen i verdensmestertrøye biter i gullmedaljen. Foto: MICHAEL KOOREN / REUTERS / NTB SCANPIX
SMAKEN AV GULL: Oskar Svendsen i verdensmestertrøye biter i gullmedaljen. Foto: MICHAEL KOOREN / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

- Målet nå er å trene så man takler seniorklassen. Det er et steg opp, og det er lengre distanser. Det blir en utfordring. Men målet er å ta det steget videre, sier Svendsen.

Joker Merida er det tidligere laget til Edvald Boasson Hagen. Edvald, som nå er proff i Team Sky, representerer samtidig Svendsens klubb Lillehammer CK. Og derfor er det vel ingen overraskelse at Svendsens forbilde er:

- Det er jo Edvald først og fremst, som er fra samme sted og som viser at det er mulig.

Klassekameratenes «skyld» Men det var ikke Edvald Boasson Hagen som var grunnen til at Oskar Svendsen for tre og et halvt år siden skiftet idrett fra alpint til sykkel.

Den æren tilskriver han tre klassekamerater på NTGU - toppidrettsgymnasets ungdomsskole. Via skolen ble Svendsen meldt på i UngdomsBirken. Før det hadde sykling kun vært en del av alpintreningen. Men en topp 15-plassering uten spesialisert trening fikk ham til å forstå at han hadde talent for sykling.

- Jeg hadde tre kompiser i klassen som drev med sykkel, og de oppfordret meg veldig sterkt til å bli med. Vi snakker om det fortsatt, at om det ikke hadde vært for dem, hadde jeg nok ikke begynt å sykle.

Men også resultatene til norske toppsyklister de siste årene har hatt betydning.

- Man ser at det er mulig. Den jobben Kurt, Thor, Edvald og nå også Lars Petter har gjort, bidrar til å øke sykkelinteressen, sier Svendsen.

KLUBBKOMPIS: Edvald Boasson Hagen er klubbkamerat med Oskar Svendsen i Lillehammer CK - og Svendsens forbilde. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX
KLUBBKOMPIS: Edvald Boasson Hagen er klubbkamerat med Oskar Svendsen i Lillehammer CK - og Svendsens forbilde. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media