Målet som kan bli gull verdt

Publikumsrekord og en Champions League-plass som bare kommer nærmere. Gullmedaljen kunne ikke Kjetil Rekdal brydd seg mindre om.

ULLEVAAL (Dagbladet): -  Målet til Freddy kan bli gull verdt, sier Kjetil Rekdal.

Han kunne like gjerne sagt sølv .

For det er det han mener.

-  Nå forsvant sjansene til å ta gullet vi aldri har snakket om. Men det gjør ingen ting. Med 1- 1 her har vi fortsatt kontroll over andreplassen.

Men det er ikke selve sølvmedaljen som lokker.

Det er spill i Champions League - verdens gjeveste klubbturnering. Neste sesong får to norske lag sjansene til å kvalifisere seg. Vålerenga vil slå følge med Rosenborg.

-  En plass i Champions League hadde betydd utrolig mye for klubben. Det er klart vi vil dit, sier Rekdal.

-  Gulrot

-  En plass der er den store gulroten. Det hadde vært helt topp, sier «matchvinner» dos Santos.

Straffesparket han satte i mål 17 minutter før slutt, kan være det som gjør at han igjen får sjansen i det gjeveste selskap.

-  Gode bakover

Sist gang var i 1 999. Da spilte han for Molde, og møtte Real Madrid, Porto og Olympiakos.

-  Det er klart slikt gir mersmak. Den gangen var det utrolig artig, og jeg håper å få spille der igjen. Klarer vi å gjøre jobben de siste fire kampene, får vi sjansen neste år.

-  Er dere gode nok til å spille i Champions League?

-  Med Molde slet vi veldig på bortebane, men fikk med oss et par poeng hjemme, sier dos Santos

-  Hvordan det vil gå med Vålerenga, er vanskelig å si. Men vi klarte oss veldig bra mot Newcastle i vår, og laget er forsterket siden den gang. Vi er gode bakover, og har flere spillere med Champions League-erfaring. Jeg tror vi har et brukbart utgangspunkt.

Snuoperasjon

Dos Santos mener det er flere forklaringer på hvordan laget har klart å heve seg så mange hakk fra fjoråret. Da ble Tippeliga-plassen reddet med et nødskrik etter et kvalik-drama mot Sandefjord.

-  Vi har fått flere gode spillere, og det har helt klart hatt betydning. Dessuten ville ingen av oss andre gjenoppleve fjoråret. Da spilte vi med ryggen mot veggen i hver eneste kamp, og kunne ikke tape. Det var absolutt ikke noe moro.

I år er situasjonen en helt annen. Vålerenga har helt til nå kjempet om gullmedaljene. For noen uker siden banket de Rosenborg på Lerkendal. Og i går - til toppkampen mot Tromsø - ble det satt ny tilskuererekord.

-  Nyt atmosfæren

23 183 var på Ullevaal. Aldri før har så mange møtt opp for å se Vålerenga spille hjemmekamp.

-  Jeg ba spillerne gå utpå banen og nyte atmosfæren. Og vi skal gjøre det til en gjenganger. Vi skal få flere slike kamper, sier Rekdal.

Og han tror folk likte det de fikk se.

-  Vi spilte bra fotball. Bortsett fra helt i starten. Vi så ut som daffe esler som trengte litt påfyll med diesel.

-  Men da vi først kom i gang ble det bra.