- Målet var medalje i junior-VM

Men i dag var Astrid Jacobsen verdens aller beste senior. Og hun får ny gullsjanse i morgen.

SAPPORO (Dagbladet.no): Før dagens sprintrenn i den japanske VM-byen syntes juniorløperen Astrid Jacobsen (20) det var vanskelig å tenke seg hvordan det skulle være å bli verdensmester. Hun strakk seg til å tenke på hvordan det hadde vært å lede finalen.

På en norsk langrennsdag da det aller meste gikk riktig vei, skjønte Astrid at det egentlig burde vært omvendt.

Inn på det 500 meter lange stakeoppløpet lå hun i ryggen på slovenske Petra Majdic, tok yttersvingen inn mot mål, og skled forbi på de siste tredve meterne. Til gull.

- Dette er helt utrolig. Jeg kan ikke tro det, sa den nybakte verdensmesteren på pressekonferansen etter løpet. Og la til:

- Målet mitt for sesongen var å ta medalje i junior-VM i mars.

Overrasket trener

Og om verdensmesteren selv var litt overrasket, var det lure smil å se i støtteapparatet også. Selv landslagstrener Egil Kristiansen syntes prestasjonen var i overkant.

- Ja, jeg er ikke sjokkert, men at hun skulle stå helt på toppen av pallen er i overkant av hva vi hadde trodd på forhånd, sier han til Dagbladet.no.

IKKE TIL Å TRO: Astrid Jacobsen turte ikke håpe på dette en gang. Hun drømte om en finaleplass, for vinterens store mål var junior-VM. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
IKKE TIL Å TRO: Astrid Jacobsen turte ikke håpe på dette en gang. Hun drømte om en finaleplass, for vinterens store mål var junior-VM. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Også sportssjef Åge Skinstad var imponert over ungjenta, men skjønte at noe var på gang da han så hvordan finaleløpet utviklet seg.

- Da hun fikk ligge i ryggen på Majdic inn på oppløpet ante jeg at det var noe på gang. Men jeg så ikke at hun kom til å vinne før midt på oppløpet, sier Skinstad.

Bløtkake på hotellet

Gulløpet gir gulljenta nok en vinnersjanse i hennes aller første senior-VM. I morgen skal hun gå lagsprinten sammen med Marit Bjørgen (Nummer 10 i dag), og derfor blir det ikke den helt store feiringa i kveld.

- Det blir vel litt bløtkake på hotellet, smiler Jacobsen.

- Vi må forte oss å feire, for det kommer et nytt løp allerede i morgen, gliser Skinstad.

- Klarer hun å omstille seg til i morgen? Hun må jo være ganske oppspilt etter å ha vunnet i dag?

- Og det skal hun få lov til å være også! Til hun legger seg. Fra i morgen tidlig, når vi vekker henne, da er det faste ting som må gjøres, faste ting som skal spises, så da må hun være nullstilt igjen, sier Skinstad til Dagbladet.no.

- Målet var medalje i junior-VM

Etter en ekstrem mengde seiersintervjuer får Astrid Jacobsen servert matbiten hun har lengtet etter siden premieutdelinga. En litt bløt brødskive med skinke og ost.

Bløtkaka venter på hotellet.

BEST I VERDEN: Akkurat nå er 20-åringen verdens beste sprinter. Ikke rart hun nesten ikke skjønner det selv.