Målfantomet fra nord

BODØ (Dagbladet): Han sendte Glimt opp på toppen av tabellen, og seg selv øverst på toppscorerlista og enda nærmere landslaget. Men Bengt Sæternes vil bli trodd når han sier: - Jeg tenker sjelden på fotball.

Hva Glimt-spissen tenker på og gjør i fritida, snakker han ikke gjerne om. Men litt røper han, på vei ut av Aspmyra - lett motstrebende i rollen som Bodøs folkehelt:

- Jeg er flink til å koble av. Jeg er single, pleier meg sjøl og lever godt. I kveld skal jeg spise noe godt som jeg har laget ferdig på forhånd, se på video og lese ei god bok. Holder på med mafiaboka «The last Don» av Mario Puzzo.

Målene

Til gjengjeld er 27-åringen ballfokusert hver gang han befinner seg på grøntrektangelet:

  • I går satte han inn 1- 0 på straffe på et tidspunkt da publikum - tross sjanser i fleng til begge lag - trodde matchen var «gannet» målløs.
  • Og så økte han til 2- 0 på en herlig soloprestasjon, etter å ha blitt servert av Runar Berg for tredje gang denne kvelden. Han lurte av Stabæks ene stopper Muri, rev seg løs fra Stabæks andre stopper Kjølø - og plasserte ballen i keeper Knudsens lengste hjørne. En rå og teknisk prestasjon på humpete Aspmyra.

Bengts tippeligamål nummer 52 og 53 holdt akkurat - til å sende Glimt til topps på tabellen.

Der har ikke de gulkledde vært siden september 1993, for øvrig en sesong der Rosenborg snøt dem for gullet med to poengs margin.

Landslaget

- Jeg må berømme Runar. Han treffer meg hele tida. Jeg burde ha scoret på de to første pasningene, i første omgang. Den siste gangen bestemte jeg meg for å møte pasningen med ryggen mot mål, og heller forsøke å drible. Det lyktes bra, sier Bengt mens han baker en feit pris snus.

Han vil nødig unnskylde bomskuddene (Jon Knudsen reddet begge ganger), men sier likevel:

- Det er ikke lett å føre ballen på Aspmyra. Banen er full av sandhauger som sender ballen alle veier. Til og med på straffa måtte jeg lage ei grop å legge ballen i. Hadde mest lyst til å bare lukke øynene og dundre til.

Det er nettopp på Aspmyra at neste landskamp foregår - mot Island 22. mai.

For ei uke siden sa Bengt Sæternes til Dagbladet at han anså sjansen for å bli tatt ut som «utopisk» i konkurranse med Solskjær, Flo, Carew og andre.

Så svarte Semb at Sæternes er aktuell hvis han bare er motivert nok.

Nå vil ikke Glimt-spissen avskrive muligheten:

- Vi får se, svarer Tippeligaens eneste mann med fire mål i år.

Forlater Glimt

Bengt Sæternes står på at han er ferdig i Glimt etter sesongen. Det hjelper ikke hva Glimt legger i lønnspotten. Det hjelper heller ikke at den ene tenåringsjenta etter den andre trår sjenert fram og ber om en klem fra helten, mens de trygler og ber ham om å fortsette. Toppscoreren står på sitt:

- Fem sesonger er nok. Jeg vil videre og har tatt et valg.

Aller helst vil han til en fransk toppklubb. Men ikke til Bordeaux, der han viste seg fram i fjor:

- Ved oppholdets slutt fikk jeg vite at navnet mitt var for ukjent. Kort etter brukte de 100 millioner kroner på en brasiliansk spiss. Jeg viser meg aldri fram flere ganger. Det trenger jeg ikke.

Glimt har et dilemma å ta stilling til: Selge Sæternes mens de ennå kan få noen millioner - eller la ham gå gratis ved sesongslutt?

Trener Øystein Gåre vurderer det slik:

- Som trener ønsker jeg å beholde ham. Rosenborg bød fem millioner - vi solgte ikke. Det gjør at jeg føler meg trygg på at ledelsen ikke selger ennå.

TOPPSCORER'N: Bengt Sæternes storspilte på Bodø/Glimts midtbane i går. Her er han på vei til å score 2- 0-målet, mens Stabæks Mike Kjølø må innse at han ikke er kjapp nok.