TIL SEMIFINALE: Mali slo Sør-Afrika på straffer og er klare for semifinale i Afrikamesterskapet. Her jubler Malis kaptein Seydou Keita. Foto: REUTERS/Rogan Ward
TIL SEMIFINALE: Mali slo Sør-Afrika på straffer og er klare for semifinale i Afrikamesterskapet. Her jubler Malis kaptein Seydou Keita. Foto: REUTERS/Rogan WardVis mer

Mali klare for semifinale i Afrikamesterskapet

Slo ut Sør-Afrika etter straffesparkkonkurranse.

Durban, Sør-Afrika (NTB-Reuters): Sør-Afrikas seiersdrøm i afrikamesterskapet endte med 2-4 etter straffesparkkonkurranse mot Mali i kvartfinalen.

Vertsnasjonen tok ledelsen i oppgjøret før Seydou Keita kvitterte for Mali etter en knapp time. Til tross for et spillemessig overtak klarte ikke Sør-Afrika å vinne kampen, og i stedet ble Mali-keeper Soumaila Diakite kampen store helt.

En spennende kamp kulminerte i straffesparkkonkurranse etter 1-1 de første 120 minuttene.

Begge lag scoret på sine første straffer. Deretter reddet Diakite straffen fra Dean Furman før han fulgte opp med en ny redning på May Mahlangus dårlige forsøk. Mali scoret på sine tre forsøk fra ellevemeteren, og da Lehlonolo Majoro satte sørafrikanernes fjerde forsøk til side for mål, kunne Malis spillere slippe jubelen løs.

Eventyret slutt I Ghanas kvartfinale scoret innbytter Mubarak Wakaso to ganger og sikret semifinale på bekostning av askeladden Kapp Verde.

Wakaso kom inn like etter pause og gjorde 1-0 fra straffemerket etter 53 minutter. I tilleggstiden kontret han inn nok en scoring og endte øyboernes eventyrlige reise gjennom turneringen i Sør-Afrika.

2-0-målet kom etter at Kapp Verdes keeper Josimar Vozinha gikk opp i Ghana-feltet på desperat jakt etter et utligningsmål. Wakaso løp 60 meter med forsvarerne i hælene før han skled ballen i det tomme buret.

Ghanas spillere og ledere lyste av glede etter å ha fått en tøff test av overraskelseslaget Kapp Verde. For taperne var det surt at straffesparket like etter pause var strengt idømt, men den karismatiske treneren Lucio Antunes ville ikke klage.

SLÅTT UT: Her depper Sør-Afrikas spillere etter å ha tapt straffesparkkonkurransen. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
SLÅTT UT: Her depper Sør-Afrikas spillere etter å ha tapt straffesparkkonkurransen. Foto: EPA/KIM LUDBROOK Vis mer

- Vi kan ikke klage på dommerens avgjørelser. Vi klaget ikke i de tre første kampene. Vi har nettopp sett en vakker fotballkamp, men det beste laget tapte. Det beste laget reiser hjem, så turneringen vil miste litt glans, sa mannen som er en nær venn av Real Madrid-trener José Mourinho.

- Straffen avgjorde I første omgang var det lite som skilte lagene, og kampen var åpen helt til Wakaso fikk satt inn 2-0-målet.

- Vi forventet en vanskelig kamp, og det fikk vi definitivt av Kapp Verde. Første omgang var litt frustrerende, og de spilte bedre enn oss i annen, men straffen var nøkkelen til seier, sa Ghana-stjernen Asamoah Gyan, som fikk straffen etter en duell med Kapp Verde-forsvareren Carlitos.

Ghana møter vinneren av søndagens kamp mellom Burkina Faso og Togo i semifinalen. For Mali venter enten Elfenbenskysten eller Nigeria. Semifinalene spilles onsdag.

(NTB)