Målkongene skrev historie i feil ende av skalaen

Toppscorerspenning til siste minutt.

(Dagbladet): Zdenek Ondrasek hadde en fot på toppscorertrofeet før siste serierunde, med sine 14 Tromsø-mål. Han var to foran trioen Peter Kovacs, Davy Claude Angan og Nikola Djurdjic.

Sistnevnte hadde forlengst dratt til Helsingborg, mens Angan «bare» scoret ett mot Fredrikstad.

Kovacs, derimot, hadde både toppscorertittelen og sølvmedaljer i sikte.

Takker samboeren Og han traff, eller det vil si - han ble truffet. Den første scoringen hans var av den heldige sorten - siden han ble truffet av et skudd som han seinere skled inn. Andremålet banket han inn og dermed endte også ungareren på 14 mål.

- Det er en bra følelse å bli toppscorer. Jeg vil gi mye av æren til samboer Melissa (Wiik), som sa jeg skulle bli toppscorer. Det var et litt hårete mål, sa Kovacs etter kampen.

Tromsø tapte 0-1 hjemme for Odd i siste runde, og Ondrasek klarte ikke holde Kovacs unna. To fulltreffere helga før, borte mot Brann, ga delt førsteplass.

- Det er gledelig at Tromsø kanskje får toppscoreren for andre år på rad. Ondrasek har hatt en liten downperiode, men dette var kanskje gjennombruddet hans på bortebane, sa TIL-trener Per-Mathias Høgmo etter seieren i Bergen.

Laveste snitt Fjorårstoppscoreren Høgmo viste til var Mustafa «Mos» Abdellaoue, som nettet 17 forrige sesong. De siste åra har stort sett målkongene scoret rett i underkant av 20 mål.

Faktisk er årets toppscorere historiske. Aldri har måljegerne toppet med færre mål, målt opp mot antall serierunder:

• RBKs Karl Petter Løken scoret 12 mål (22 serierunder) i 1991, noe som gir et snitt på 0,55 mål per runde.

• I 1982 ble det 11 mål (22 serierunder) på Tor Arne Granerud (Kongsvinger) og Trygve Johannessen (Viking), noe som var 0,5 per runde.

• Årets 14 mål på 30 serierunder ga mesterscorerne 0,47 fordelt på hver enkelt runde.