- Mållinjeteknologi fører TV-publikummet bak lyset

Det sier vitenskapsjournalist Nic Fleming.

SÅ MYE: Frank Lampard gestikulerer til dommeren etter at han ikke fikk tildelt scoring. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS / NTB SCANPIX
SÅ MYE: Frank Lampard gestikulerer til dommeren etter at han ikke fikk tildelt scoring. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS / NTB SCANPIXVis mer

Mållinjeteknologi er på vei inn i fotballen, men vitenskapsjournalisten Nic Fleming skriver i en artikkel i tidsskriftet Nature at teknologien aldri vil fjerne enhver tvil.

Forkjempere for mållinjeteknologi har hevdet at de godkjente løsningene, som baserer seg på videoopptak fra ulike vinkler, vil gjøre slutt på diskusjoner om hvorvidt ballen har vært inne eller ei.

- Innføringen av mållinjeteknologi i fotballen vil føre TV-publikum bak lyset, hevder Fleming i artikkelen.

I tennis, som i den pågående Grand Slam-turneringen Roland-Garros, benyttes et lignende system for å avgjøre om omstridte baller er ute eller inne.

- Det er lett å tolke det vi får se som en reprise, når det egentlig bare er en kvalifisert gjetning basert på ulike kameravinkler, mener Fleming.

- Teknologien er nesten sikkert bedre enn dommernes øyne, men kjernen er at den ikke er, og aldri kan bli, 100 prosent nøyaktig. Noen ganger kommer det til å bli feil, selv om det vil være sjelden.

Fleming argumenterer for at grafikken skal utstyres med et forbehold som forklarer at det foreligger en feilmargin.

- Det vil hjelpe folk til å forså at vitenskap ofte er basert på sannsynlighet, ikke sikkerhet, sier han.

FIFA ga i fjor omsider etter for press fra opinionen og ga tommelen opp for mållinjeteknologi. I kontinentcupen neste måned skal systemet GoalControl benyttes, mens engelsk eliteserie har besluttet å benytte Hawk-Eye.

Ifølge Fleming hevder de to systemene å ha en feilmargin på henholdsvis seks og fem millimeter.

(NTB)