DØDBALL-VM: Cristiano Ronaldo prikker inn ett av VMs fire frisparkmål. Foto: Michael Zemanek / BPI / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
DØDBALL-VM: Cristiano Ronaldo prikker inn ett av VMs fire frisparkmål. Foto: Michael Zemanek / BPI / REX / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Dødballmål i VM:

Målstatistikkens radikale endring:
- Fotballen blir bedre og bedre

Over halvparten av målene i VM har kommet etter dødball. Dobbelt så stor andel som i 2014 og 2010, hvis trenden fortsetter.

VM i Russland begynner å ta form. 20 av 64 kamper er spilt, og to lag - Russland og Uruguay - har allerede avansert til åttedelsfinalen.

45 mål er scoret hittil. Det tilsvarer 2,25 mål per kamp i snitt, noe som ikke er særlig oppsiktsvekkende, men måten de kommer på diskuteres verden rundt.

23 av målene har nemlig kommet på dødball. Det tilsvarer 51 prosent av målene, noe som er en langt større andel sammenliknet med de siste fire mesterskapene.

Lars Tjærnås applauderer dødballfokuset til årets VM-deltakere.

- Det bidrar til å øke målsnittet totalt sett. Jeg har ofte tatt dødballmål for å være litt gratismål. Du får dødballer uansett. Det er vanskeligere å score mot etablert forsvar og på kontringer, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Det tar ikke vekk mål på kontringer eller andre mål, men det øker bare målsnittet totalt. Sånn sett er det bare positivt for fotballen.

Fokusskifte

Dagbladet har sett på andelen mål etter dødball i de fire foregående verdensmesterskapene.

25 prosent i 2014, 24 prosent i 2010, 33 prosent i 2006 og 29 prosent i 2002.

Saken fortsetter under videoen.

DEN BESTE: England mot Argentina var kampen som hadde alt. De som var involvert snakker med FourFourTwo om målene, det røde kortet og straffesparkkonkurransen. Video: FourFourTwo Vis mer

- Er det et større fokus på dødballer nå enn før?

- Jeg får si som Drillo ville ha sagt: «Fotballen blir jo bedre og bedre. Trenerne blir sannsynligvis bedre og bedre. De utforsker mer og mer spillets finesser», sier Arne Scheie til Dagbladet.

- Det er mitt svar til det. Jeg tror ikke de som dro til Uruguay i 1930 var så opptatt av dette, hvis du forstår hva jeg mener.

- Et steg foran motstanderen

Hvis tallet 51 prosent vedvarer i årets VM, vil andelen dødballmål være dobbelt så stor som i 2014 og 2010.

- Jeg har jo etterlyst hvorfor ikke flere bruker mer tid på den delen på treningsfeltet foran mesterskap. Det tror jeg har blitt gjort i år, det er i hvert fall mye som tyder på det når du ser hva de gjør på faste situasjoner, sier Lars Tjærnås.

Tjærnås lister opp tre mulige årsaker til den store forandringen. Den første er at lagene velger å satse og trene på dødballer.

- Det er jo den ene fasen av spillet hvor du virkelig ligger et steg foran motstanderen. Ballen ligger død, du har en del faste variabler, og du tvinger motstanderen til å ligge etter deg, sier Tjærnås, og bruker Spania som eksempel på en nasjon som har valgt å fokusere på dette.

Spanjolene viste fram en innøvd variant på hjørnespark i går mot Iran.

Isco sentret ballen langs dødlinja til David Silva. Manchester City-spilleren spilte ballen videre førtifem grader ut mot Sergio Ramos, som hadde sneket seg ut av feltet. Midtstopperen dundret til, men en redning på strek hindret scoring.

- Flinkere i forsvar

Også Arne Scheie bruker Spania-kampen som eksempel, men han retter heller søkelyset mot Iran.

Den asiatiske nasjonen lå som regel med elleve mann bak ballen i første omgang. Spania kom knapt til sjanser, og Scheie hadde sine tvil om Spania kom til å vinne hvis ikke de avgjorde det på en dødball.

Saken fortsetter under videoen.

SJOKK: Det startet med at Marco Materazzi slang med leppa mot Zinedine Zidane, som mistet besinnelsen og skallet ham ned. Dommeren veivet med det røde kortet og Italia vant til slutt VM i 2006. Men det er nedskallingen og ikke fotballen som vil bli husket. Tolv år seinere snakker FourFourTwo med de som var tilstede for å finne sannheten bak et av d... Vis mer

- De såkalte «dårligere» lagene, er blitt mye flinkere til å forsvare seg sammenliknet med før. Island sa «Vi spiller ikke for å tape 6-0 mot Argentina. Det ville vi ha gjort hvis vi ikke var skikkelig organisert». Det ligger mye der, sier Scheie.

Spania vant for øvrig 1-0 mot Iran etter en heldig Diego Costa-scoring fra åpent spill, mens Island spilte 1-1 mot Argentina.

Sperretrekk

Lars Tjærnås trekker også fram sperretrekk som en annen grunn til den økende andelen scoringer på dødball.

- De sørger for å sperre opp motstanderne slik at de får sine beste hodespillere i gode posisjoner til avslutning. Japan-scoringa mot Colombia er et ganske godt eksempel på det, sier Tjærnås.

SPERRETREKK: Yuya Osako header inn 2-1. Foto: Vadim Ghirda / AP Photo / NTB Scanpix
SPERRETREKK: Yuya Osako header inn 2-1. Foto: Vadim Ghirda / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

2-1-scoringen kom etter et hjørnespark. Dødballspesialisten Keisuke Honda slo hardt inn mot femmeteren. Hiroki Sakai hindret Jefferson Lerma å stange unna ballen på første stolpe, og i feltet headet Yuya Osako inn matchvinnerscoringen.

- De har en del bevisstgjøring på det å ta ut motstandere, i tillegg til å være gode selv, sier Tjærnås.

Fire mål på frispark

Den siste årsaken Tjærnås trekker fram, er at spillerne blir bedre.

- Til sjuende og sist så kan du egentlig gjøre hva du vil med bevegelser i feltet og sperretrekk, men det hjelper ikke hvis ballen ikke kommer der den skal, sier Tjærnås.

- Det er en ferdighet. Ferdigheten til å treffe akkurat på den halvmeteren eller de ti centimeter du vil treffe. Den ferdigheten blir bedre og bedre hos flere, fortsetter han.

Saken fortsetter under bildet.

FREKK VARIANT: Juan Quintero skyter ballen under en hoppende japansk mur og i mål. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB Scanpix
FREKK VARIANT: Juan Quintero skyter ballen under en hoppende japansk mur og i mål. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Aleksandr Golovin, Aleksandar Kolarov, Cristiano Ronaldo og Juan Quintero scoret alle på direkte frispark i gruppespillets første runde.

I 2014 ble det scoret på tre direkte frispark gjennom hele VM. I 2010 ble det scoret på fem.

STRAFFE ETTER VAR: Antoine Griezmann. Foto: Benjamin / AFP PHOTO / NTB Scanpix
STRAFFE ETTER VAR: Antoine Griezmann. Foto: Benjamin / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

- Spillerne blir bedre og bedre, ikke minst til å utføre slike operasjoner. Det er ikke lett å stoppe gode frisparkskyttere, cornertrekk og så videre, sier Arne Scheie.

Økning av straffespark

En forandring i årets VM sammenliknet med tidligere mesterskap, er VAR.

Det ble dømt ti straffespark i løpet av gruppespillets første runde. I 2014 ble det gitt tretten straffespark i løpet av hele VM, mens i 2010 ble det gitt femten.

- VAR er jo en forskjell fra tidligere mesterskap, men forskjellen i antall dødballmål er større enn den VAR kan utgjøre?

- Ja. Det er helt klart. Det er en faktor, men den kommer langt ned på lista. For meg så er de to-tre tingene jeg har nevnt de viktigste faktorene til at det har blitt sånn som det har blitt, sier Tjærnås.