Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norwich med rosa garderobe

Malte garderoben rosa av en grunn. Det fungerte ikke

Norwich har tatt i bruk en spesiell metode for å berolige motstanderen.

ROSA GARDEROBE: Norwich har malt bortegarderoben rosa. Det så ikke ut til å hjelpe nevneverdig da Leeds kom på besøk i helga. Foto: Richard Calver/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
ROSA GARDEROBE: Norwich har malt bortegarderoben rosa. Det så ikke ut til å hjelpe nevneverdig da Leeds kom på besøk i helga. Foto: Richard Calver/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leeds United fortsetter storspillet i Championship med Marcelo Bielsa ved roret. I helga ble det en enkel 3-0-seier mot Norwich, i det som var klubbens fjerde seier på fem ligakamper, noe som betyr tabelltopp.

Etter kampen benyttet Leeds' offisiell Twitter-konto muligheten til å komme med et lite stikk til Norwich, som gjorde et stunt som har fått oppmerksomhet.

Kanarifuglene malte nemlig bortegarderoben rosa før inneværende sesong. Bakgrunnen er at rosa skal ha en beroligende effekt på mennesker, samtidig som testosteronnivået vårt senkes når vi legger øynene på fargen.

- Rosa har en effekt, ikke fordi det er rosa, men fordi det har forbindelser til barndomsminner, sier Alexander Latinjak til BBC. Han er lektor i sportspsykologi.

- Hvis det er sant at rosa senker testosteronnivået, så bør treneren vite nøyaktig hvordan han skal bruke den fordelen taktisk, sier Latinjak.

Motsatt effekt?

Legen mener imidlertid det kan ha helt motsatt effekt for Norwich. For nervøse spillere kan se humoren i at garderoben er malt rosa, og dermed komme i bedre humør, noe som igjen kan gi en bedre opptreden på fotballbanen.

Latinjak mener også lag kan komme med mottiltak dersom det trengs.

Stuntet hjalp uansett ikke mot Leeds, som kom med følgende ertende melding på Twitter etter seieren:

Forskning.no skriver for øvrig i en artikkel at NASA (National Aeronautics and Space Administration) i 1988 undersøkte hvilken effekt farger kan ha på oss. Forskerne konkluderte med at det er lite trolig at vi har noen form for medfødte fysiske eller psykiske reaksjoner på farger.

Kanskje Norwich har fått inspirasjon fra fotballaget til universitetet i Iowa, som gjorde det samme i amerikansk fotball.

Norwich tapte også sesongens første hjemmekamp i Championship, 3-4 mot West Bromwich. Da var for ordens skyld ikke bortegarderoben malt rosa.

Ikke bekymret

Leeds-manager Marcelo Bielsa uttalte før kampen at han ikke var bekymret for at spillerne måtte tilbringe tid i en rosa garderobe.

- Før en kamp er det ingen farger som kan svekke ønsket om å konkurrere, uttalte Bielsa før kampen.

Det hadde argentineren heller ikke grunn til å være.

Leeds-fansen har begynt å øyne et håp om retur til Premier League etter nedrykket i 2003/04-sesongen. Klubben spilte også tre sesonger på nivå tre, før det ble opprykk til Championship igjen.

I nest øverste nivå har Leeds til tider bitt godt fra seg, men mangel på økonomi og stadige trenerutskiftninger har gjort sitt til at klubben ikke har klart å ta steget opp.

For å illustrere noe av problemet: Leeds har hatt ti managere siden 2014. Bielsa tok over klubben før inneværende sesong og skrev under på en toårskontrakt.

Morsomt intervju

63-åringen har fått kallenavnet «El Loco» (den gale) og det mangler som regel ikke på underholdning der han ferdes. Det var også tilfellet etter Leeds' første Championship-kamp denne sesongen.

For etter 3-1-seieren over fjorårets Premier League-klubb Stoke, var det et merkelig intervju som ble vist på engelske TV-skjermer. Bielsa har bare vært i England i snaut sju uker, og kan derfor ikke noe særlig engelsk.

Derfor hadde manageren med seg en tolk til intervjuet med Sky Sports etter kampen. Det er ikke så uvanlig, men hvordan tolken ble brukt er ikke helt normalt.

Du kan lese saken her:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!