I DET UMULIGE HJØRNET: Et stjernespekket russisk mannskap var storfavoritt foran VM-finalen mot Tsjekkia, men målvakt Tomas Vokoun var i det umulige hjørnet og stoppet alt russisk skyts - bortsett fra et skudd fra Pavel Datsjuk i hektiske sluttsekunder. Da var det god grunn til å strekke armene triumferende i været og ta imot hyllesten fra lagkameratene.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO JOE KLAMAR
I DET UMULIGE HJØRNET: Et stjernespekket russisk mannskap var storfavoritt foran VM-finalen mot Tsjekkia, men målvakt Tomas Vokoun var i det umulige hjørnet og stoppet alt russisk skyts - bortsett fra et skudd fra Pavel Datsjuk i hektiske sluttsekunder. Da var det god grunn til å strekke armene triumferende i været og ta imot hyllesten fra lagkameratene.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO JOE KLAMARVis mer

Målvakt Vokoun stengte russernes stjernegalleri ute

Ble den store helten da Tsjekkia ble verdensmester.

||| (Dagbladet): Russland - Tsjekkia 1-2.

Vjatjeslav Bykov var kanskje den mest privilegerte av samtlige 16 landslagssjefer som skulle ta ut tropp til VM i Tyskland. Russland-bossen fikk nemlig «ja» fra alle sine største stjerner på tross av at VM ble spilt etter et utmattende grunnspill i NHL.

Med et offensivt stjernegalleri bestående av superstjerner som Alexander Ovetsjkin, Jevgenij Malkin, Pavel Datsjuk, Alexander Semin, Ilja Kovaltsjuk, Maxim Afinogenov og Alexander Frolov, samt «gamlefar» Sergej Fedorov, måtte russerne finne seg i et gigantisk favorittstempel foran VM-finalen mot Tsjekkia, som på sin side hadde fått «nei» fra sine største kanoner.

VM GULL NUMMER SEKS: Tsjekkia var som en outsider å regne i VM-finalen mot Russland, men endte opp med gullmedaljene - landets sjette VM-tittel.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO ALEXANDER NEMENOV
VM GULL NUMMER SEKS: Tsjekkia var som en outsider å regne i VM-finalen mot Russland, men endte opp med gullmedaljene - landets sjette VM-tittel.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO ALEXANDER NEMENOV Vis mer

Men der russerne hadde stjernene, var det kollektivet Tsjekkia som skulle gå seirende ut til slutt - blant annet etter en fenomenal målvaktsprestasjon av Tomas Vokoun.

Scoret etter 20 sekunder
Selv om tsjekkerne hadde vunnet fem verdensmesterskap siden landet ble skilt fra Slovakia i 1993, var det på forhånd lite som skulle tilsi at gull nummer seks skulle komme i Köln mot mesterskapsfavorittene fra Russland.

Bare 20 sekunder ut i første periode kom imidlertid et tydelig bevis på at outsideren ikke lot seg affisere av at de var favoritten underlegne på papiret. Den aldrende stjernespilleren Jaromir Jagr lokket målvakt Simeon Varlamov ut i ingenmannsland før han fant lagkamerat både på klubb- og landslag, Jakub Klepis, foran mål.

SKUFFET STJERNEGALLERI: Alexander Ovetsjkin sto i spissen for et stjernespekket russisk lag som var storfavoritter til VM-tittelen, men NHLs kanskje største profil endte «bare» opp med en sølvmedalje rundt halsen.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
SKUFFET STJERNEGALLERI: Alexander Ovetsjkin sto i spissen for et stjernespekket russisk lag som var storfavoritter til VM-tittelen, men NHLs kanskje største profil endte «bare» opp med en sølvmedalje rundt halsen.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV Vis mer

Omsk-spilleren hadde få problemer med å styre pucken i de gapende nettmaskene, og Tsjekkia var i en tidlig ledelse.

Videokonferanser
Russland presset på for en utligning, og trodde de hadde fått den da Pavel Datsjuk sendte pucken forbi Vokoun - ikke bare på tampen av første periode, men etter at sluttsignalet hadde gått.

Etter en kjapp titt på tv-bildene, konkluderte hoveddommeren med at tida var ute, og Tsjekkia gikk i garderoben med ettmålsledelse.

Det skulle bli til en tomålsledelse innen lagene tok pause neste gang etter to perioder. 2-0 målet kom etter en skikkelig kommunikasjonssvikt mellom Fedorov og Ovetsjkin, som braste inn i hverandre og etterlot pucken fri. Den ble plukket opp av Karel Rachunek som igjen serverte Tomas Rolinek på bakre stolpe.

Russerne ville ha det til at Rolinek sparket pucken inn bak Varlamov, men etter en ny videokonferanse, falt dommeren ned på at scoringen var godkjent.

Russisk frustrasjon
Et stadig mer frustert russisk lag stanget og stanget mot en umedgjørlig Vokoun i det tsjekkiske målet - en frustrasjon som ga seg utslag i et par stygge episoder.

Petr Koukal fikk et ublidt møte med albuen til Alexei Teresjsjenko, uten at det fikk konsekvenser for russeren. Like etterpå var det imidlertid tid for kompensasjonsdømming da Alexei Jemenin taklet Jaromir Jagr og ble idelt matchstraff og tsjekkisk overtall i fem minutter. Med knapt 10 minutter igjen å spille av tredje periode, var kampen i ferd med å gå tsjekkernes vei.

Tsjekkerne gjorde det imidlertid vanskelig for seg selv i hektiske sluttminutter da både Michal Rozsival og Tomas Rolinek pådro seg tominuttere. Russerne tok ut keeper, og med tre mot seks i egen sone, måtte tsjekkerne kjempe med ryggen mot veggen.

Da hjalp det litt at Jevgenij Malkin sørget for at det tallmessige overtaket ble redusert til fem mot tre, men Vokoun måtte til slutt kapitulere da et Datsjuk-skudd fant veien til mål med 35 sekunder igjen å spille.

Tsjekkia holdt imidlertid ut, og ble dermed verdensmestere for sjette gang. Samtidig ødela de den russiske drømmen om et hattrick av VM-titler etter at Bykovs menn hadde gått hele veien i både 2008 og 2009.

Slo verdensmesteren
Dessuten kan Norge trøste seg med at de har slått verdensmesteren, selv om kvartfinaleplassen til slutt glapp.

Roy Johansens menn får uansett en ny mulighet til å bli blant de åtte beste under VM i Slovakia neste år. Det innledende gruppespillet er nå trukket, og Norge skal møte Sverige, USA, Norge, Østerrike.