Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mamma avbrøt John Arnes pressemøte

- Flere positive ting med dommen mot Baardsen.

FANT LYSPUNKTER MED FRIFINNELSEN AV BAARDSEN: John Arne Riise forventet at hans eks-agent Einar Baardsen ville bli frifunnet i Stavanger Tingrett. - Jeg har en fantastisk karriere foran meg, mens det er mer usikkert med hans liv og karriere. Det er min glede, at han kommer til å slite veldig, sier Riiise til Dagbladet. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
FANT LYSPUNKTER MED FRIFINNELSEN AV BAARDSEN: John Arne Riise forventet at hans eks-agent Einar Baardsen ville bli frifunnet i Stavanger Tingrett. - Jeg har en fantastisk karriere foran meg, mens det er mer usikkert med hans liv og karriere. Det er min glede, at han kommer til å slite veldig, sier Riiise til Dagbladet. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

REYKJAVIK (Dagbladet.no): Utstyrt med en innebandykølle stilte John Arne Riise i formiddag opp til pressemøte på Laugardalsvöllur Stadion i Reykjavik, én time etter at Einar Baardsen var blitt frifunnet på alle tiltalepunkter.

De norske journalistene trengte imidlertid ikke å frykte for egen sikkerhet — for Riise rettet alt skytset mot eks-agenten da han kom med sine reaksjoner på dommen fra Stavanger Tingrett. Helst ville han sett Baardsen dømt, men da så ikke skjedde fant han glede i noe annet:

- Jeg har en fantastisk karriere foran meg, mens det er mer usikkert med hans liv og karriere. Det er min lille glede at han kommer til å slite veldig, sier Riise til Dagbladet.

Før han korrigerer seg selv:

- Ikke min lille, men min store glede.

Foreldet sak hjalp Baardsen

Under normale omstendigheter pleier Riise alltid å være blant de mest omsvermede spillerne på pressetreffene. Denne gangen dreide nesten alt seg om Riise, som i 25 minutter svarte på alle spørsmål om Baardsen, ifølge ham selv for siste gang.

Da trykket etter hvert avtok noe ble Roma-proffen plutselig stående og prate i mobilen, med ryggen vendt mot journalistene.

- Jeg holder på med noe her, forklarte Riise før han la på.

LETTET: Einar Baardsen sier til Dagbladet at frifinnelsen var en ubeskrivelig lettelse. Samtidig takket han John Arne Riise for å ha snakket sant i sin vitneforklaring. 
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
LETTET: Einar Baardsen sier til Dagbladet at frifinnelsen var en ubeskrivelig lettelse. Samtidig takket han John Arne Riise for å ha snakket sant i sin vitneforklaring. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

Overfor Dagbladet røper Riise at det var mor Berit som var på tråden.

- Det var mutter?n som hadde et par ting å fortelle om dommen, som var ganske positivt for min del.

- Baardsen var blitt funnet skyldig i å forfalske underskriften min, men ble ikke dømt fordi dokumentene var foreldet. Men det vil si at han var skyldig i det. I tillegg mente retten at han hadde villedet meg, men at det ikke var nok beviser til å dømme ham. Det sier i hvert fall noe, sier Riise.

Lurer på hvor pengene ble av

Stavanger Tingrett mener nemlig Baardsen har gjort seg skyldig i flere lovbrudd. Men på de aktuelle tiltalepunktene — deriblant forfalskning — ble det straffbare forholdet sett på som foreldet. 

Dette er ifølge NTB fordi strafferammen var ett år, foreldelsesfristen to år, og lovbruddet foreldet 12. april 2007. Først i september 2008 ble Baardsen siktet for forfalskning.

I dommen heter det også at «slik retten ser det, har tiltalte også i egenskap av agent og rådgiver for John Arne Riise opptrådt på en lite heldig måte.»

Riise selv understreker at det ikke er han som har tapt mot Baardsen. Men han innrømmer at han gjerne skulle visst hvor pengene har tatt veien.

Dagbladet skrev i forrige uke at Riise som proff har tjent over 200 millioner kroner, og kom fram til at 64 millioner kroner var søkk vekk etter å ha betalt hus, sin mor, agent, eks-kone og barnebidrag.

SNAKKET MED SØNNEN: Midt under pressetreffet på Island var mamma Berit Riise på tråden til sønnen John Arne. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
SNAKKET MED SØNNEN: Midt under pressetreffet på Island var mamma Berit Riise på tråden til sønnen John Arne. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

- Hadde jeg visst at jeg kunne fått penger dersom han ble dømt, ville jeg engasjert meg mer. Men det var ikke tilfelle, jeg visste at de pengene var tapt.

Vil bare legge saken død

- Har du vurdert sivilt søksmål mot Baardsen?

- Jeg har ikke tenkt over det. I rettssaken som har pågått nå visste jeg det ville bli veldig vanskelig å få ham dømt med tanke på dokumentene jeg signerte. Men spørsmålet er hvor pengene er blitt av, det har jeg alltid lurt på. Jeg har ikke fått noe svar, og det gjør jeg vel heller aldri, sier Riise til Dagbladet.

Han vet at han ville hatt større muligheter til å vinne fram med et sivilt søksmål, men er mest ivrig etter å legge saken bak seg.

- Nå føler jeg at jeg kan sette strek over hele dritten.  Om jeg hadde gått til sivilt søksmål og vunnet, ville jeg ikke fått pengene der heller, uansett. Og det ville tatt mye tid. Alle vet at hans tid som agent er forbi. Ingen vil bruke ham som det framover, og jobbmessig kommer han til å slite. Det er min glede, mens jeg med mange år som proffspiller vil sitte igjen med masse penger og leve et bra liv.

- Happy med vitnemålet mitt

Riise ble av Baardsens forsvarer John Christian Elden betegnet som "mitt beste vitne", og det var i stor grad Roma-proffens vitnesbyrd som svekket aktoratets sak.

I etterkant ønsket angivelig Riise å avgi ny forklaring over telefon.

- Du sier du ga blaffen i utfallet av dommen, samtidig som du ønsket å forklare deg på nytt?

- Det var ikke det å gi en ny forklaring jeg hadde lyst til, men jeg følte folk kanskje misforsto litt av det jeg ville si. Jeg var happy med mitt vitnemål, og prøvde ikke å vrenge på sannheten. Jeg er en ærlig person og vet at jeg signerte en del dokumenter.

- Hva var det folk misforsto med det du sa?

OMSVERMET: John Arne Riise var mannen alle journalistene ville ha en bit av på dagens pressetreff.  Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
OMSVERMET: John Arne Riise var mannen alle journalistene ville ha en bit av på dagens pressetreff. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

- Det at folk tror jeg har hjulpet ham med alle de millionene. Jeg sa jeg hjalp ham fordi han var en venn, men når de sier at jeg har hjulpet ham med alle pengene, så er det feil. Jeg hjalp ham et par ganger, men hvor er resten av pengene blitt av? Men saken er ferdig, han ble ikke dømt, sånn er det.

- Mora di reagerer sterkere og sier hun er rystet?

- Hun vet hvor mye dette har ødelagt familien. Det vet jeg også, men jeg var ikke overrasket over dommen, den var som forventet. Jeg har tatt det lettere enn mamma, hun er sjokkert og forbannet kanskje, det er normalt.

- Mer respektert

- Hva slags inntrykk tror du folk sitter igjen med nå som Baardsen er frifunnet?

- Jeg fikk 20-30 meldinger fra sportsfolk og politikere høyt oppe i systemet, som skrev at jeg kunne gå med hodet høyt hevet, og at jeg var mye mer respektert i hele Norge nå. Folk vet hva som har skjedd, jeg hever meg over all dritten jeg har fått. Jeg tror det norske folk har fått et nytt syn på meg og respekterer meg for den jeg er, sier Riise til Dagbladet.

OVERRASKET OVER FRIFINNELSEN: - Jeg kan ikke tenke meg at Baardsen er uskyldig, sier Drillo. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
OVERRASKET OVER FRIFINNELSEN: - Jeg kan ikke tenke meg at Baardsen er uskyldig, sier Drillo. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling