Therese Johaug om tiden etter dommen:

Mamma Johaug ble glad da Therese kom med marerittbeskjeden

- De ordene har brent seg fast i hodet mitt, sier Therese Johaug.

SNAKKER UT: Therese Johaug gjester «Senkveld», hvor hun forteller om tiden etter dopingdommen. Video: TV 2 Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Therese Johaug prater ut om et endra livsperspektiv på «Senkveld» i kveld. Nå ser hun lysere på livet. Mye takket være Gro Johaug, mamma til Therese. Første telefonsamtalen med sin mor etter hendelsen har satt sine spor.

- Som mamma sa til meg, «Åå, Therese, nå er jeg letta og glad, jeg», for hun trodde jeg var alvorlig sjuk eller at det hadde skjedd noe med Karsten eller Nils Jacob, forteller Johaug til «Senkveld».

Denne samtalen gjorde at Johaug forsto at det fins viktigere ting i livet enn en dopingdom fra CAS.

- Jeg ser i etterkant at jeg sitter her, er frisk og rask og har hele familien som er frisk og rask. Det er det viktigste her i livet, sier Johaug.

- Man lærer utrolig mye på et år og om hva som er viktig her i livet. De orda til mamma har brent seg fast i hodet mitt og gjør at jeg skal klare å stå gjennom den stormen her, legger Johaug til.

Godt forhold

Legen til Therese Johaug, Fredrik Bendiksen, fratrådte som landslagslege med umiddelbar virkning etter tabben med leppesalven som inneholdt det forbudte stoffet clostebol. Til tross for dette, forteller Johaug om et godt forhold til legen.

- Fredrik har stått rakrygga ved siden av meg gjennom hele saken, og hjulpet meg både på Ullevål og i CAS. Vi har en god tone. Det er menneskelig å gjøre feil.

- Hvis man tenker på det, så er det verre ting man kan gjøre som lege enn den hendelsen her med meg. Det kan stå mellom liv og død, forteller Johaug.

Fredrik Bendiksen var mannen som ga leppesalven til Johaug. Bilder i ettertid viser at pakken tydelig var merket med dopingvarsel.

Dagbladet har tidligere bemerket at dommerne i saken mente at Bendiksen burde vært enda mer på alerten etter saken til Martin Johnsrud Sundby kort tid før.

«Saken burde ha gjort at Bendiksen var enda mer årvåken og dobbeltsjekket alle omstendigheter før han ga medisinsk råd til en av forbundets beste utøvere,» sto det i dommen.

Dommerne påpekte likevel at ansvaret i hovedsak var Johaugs og at hun burde sett dopingadvarselen på pakken.

Skarverennet

22. august kom den endelige dommen fra CAS. Organet valgte å ilegge Johaug 18 måneders utestengelse på grunn av bruk av den forbudte leppekremen.

Dagbladet skrev tidligere at CAS-panelet slår i dommen fast at det er «svært overraskende» at Johaug ikke gjorde noen enkle undersøkelser, hennes «ekstremt gode erfaring og suksess som internasjonal utøver tatt i betraktning»: «Hun burde være svært godt kjent med de strenge kravene som er til utøvere som henne», skriver dommerne, og slår fast at det burde forventes at Johaug minst sjekket innholdet og gjorde et enkelt nettsøk.

Derfor mister Johaug OL i Pyeongchang februar 2018 og kan tidligst konkurrere igjen i april 2018.

- Hun kan konkurrere fra 18. april, og da er det igjen ett skirenn av sesongen, Skarverennet. Det er kult å gå det, men det er ikke det største rennet i løpet av en sesong, sa bror Karstein Johaug til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer