Mamma May Northug: - Petter sa verken beklager eller takk med ord

Foreldrene snakker ut.

FORELDRE: Mamma May og pappa John Northug forteller om hvordan de opplevde timene etter at de fikk vite om promillekjøringen den 4. mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FORELDRE: Mamma May og pappa John Northug forteller om hvordan de opplevde timene etter at de fikk vite om promillekjøringen den 4. mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Tidligere i dag ble boka «Northug - en familiehistorie» skrevet av Sverre M. Nyrønning, lansert - boka som blant annet omtaler Petter Northugs reaksjon etter fyllekjøringen den 4. mai.

Det første kapittelet i boka forteller historiene til tre av de som var og er tettest på Petter. Pappa John, mamma May og manager Are Sørum Langås.

- Jeg prøvde å forstå Mamma May forteller i boka hvilke tanker hun gjorde seg da hun satt i bilen på vei til Åre i Sverige hvor de hadde bestemt seg for å møtes sammen med en profesjonell kriserådgiver.

- Jeg prøvde å forstå, ikke fordømme, og stilte meg spørsmålene: Hadde han vært for mye alene, selv om jeg vet at han, akkurat som jeg, trives godt i bare sitt eget selskap, i sin egen verden? Burde jeg sett hva som kom? Kunne jeg har gjort noe for å hindre det som skjedde? Skulle jeg vært der mer for ham? Naturlige spørsmål for en mor, sier hun.

Pappa John Northug reflekterer også rundt hvordan eldstesønnen flyttet hjemmefra tidlig, og at de kanskje skulle hatt mer kontakt med ham. Mens han og May ventet i hytta var de veldig usikre på hvordan sønnen ville være overfor dem.

- Ja, vi har hatt for små kontaktflater med Petter. Derfor følte vi at det var vesentlig å være hos ham i den situasjonen som nå hadde oppstått. Selvsagt var vi spente mens vi ventet på at han og Are skulle komme til hytta i Åre. Hvordan ville han reagere på at vi var der, i hvilken tilstand var han?

- Hadde vært greit Northug ankom etterhvert hytta sammen med Sørum Langås. Mamma May sier at sønnen på mange måter var seg selv lik. Han satte ikke ord på en unnskyldning, men viste det på andre måter.

- Petter sa verken beklager eller takk med ord, men uttrykte begge deler på en annen og ordløs måte overfor John og meg. Jo, det hadde selvsagt vært greit om han også hadde sagt beklager, men jeg vet hvordan Petter er.

John Northug framstiller det på samme måte.

Så kom de og vi så straks at Petter var sliten, men gjennom omfavnelser og tårer sa han også: Livet må gå videre.

Tilsto Sammen med en kamerat kjørte langrennsesset på måfå i trøndernatta etter et nachspiel hjemme hos Northug selv. Ferden endte brutalt i autovernet, etter at Northug mistet kontrollen og kjørte over en rundkjøring på stedet.

Northug stakk av fra krasjen og etterlot seg sin lett skadde kamerat i bilen. Audien, til en verdi av over en million kroner, ble totalvraket.

Det er forventet at saken går som en tilståelsessak i retten.

FORTELLER: Petter Northug snakker ut som hendelsene den 4. mai og tiden etter. Foto: www.northug.no
FORTELLER: Petter Northug snakker ut som hendelsene den 4. mai og tiden etter. Foto: www.northug.no Vis mer