Håndball-EM

Mamma Mørk: - Utrolig takknemlig

Det stolte møtet ble fanget på kamera. - Jeg vet hun elsker å være her.

STOLT: Nora Mørk møter mamma Tirill etter semifinaleseieren over Frankrike. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
STOLT: Nora Mørk møter mamma Tirill etter semifinaleseieren over Frankrike. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

LJUBLJANA (Dagbladet): Norge sikret finalebillett i EM med å knuse Frankrike fredag kveld.

På banen var det venninnene Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal som løftet det norske laget fram med henholdsvis åtte og sju scoringer.

- Finner henne først

Etter seieren forsvinner Mørk bak det ene målet i hallen. På tribunen har hun sett seg ut mamma Tirill som har kommet helt ned til gjerdet for å gratulere datteren.

Fotografene fanger det varme øyeblikket når moren får strekt ut hånda for å gratulere datteren med nok en EM-finale.

- Mamma liker alltid å være på plass. Jeg finner henne alltid først i hallen. Det er veldig godt å ha mamma her. Jeg vet hun elsker å være her, forklarer Mørk til Dagbladet.

FAMILIE: Nora Mørk strekker ut armen til mamma Tirill. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FAMILIE: Nora Mørk strekker ut armen til mamma Tirill. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Betyr alt

At moren får følge datteren herje på håndballbanen i 2022 er ingen selvfølge. Det kunne vært over.

I 2020 ble Mørks mor diagnostisert med brystkreft. Høyrebacken flyttet hjem fra CSM Bucuresti til Vipers i Kristiansand for å være nærmere familien.

- De som kjenner meg, vet at familien betyr alt. Mamma er det kjæreste jeg har. Det tok meg ikke veldig lang tid på å bestemme meg for at jeg ville hjem, sa hun til TV 2.

LETTET: Nora Mørk trodde Norge hadde skuslet bort sine EM-muligheter etter tapet mot Danmark. Men nå er de klare for finale - mot nettopp Danmark. Video: Birthe Skingen / Rødt Kort Vis mer

- Utrolig takknemlig

I fjor fortalte hun til TV 2 at sykdommen var under kontroll. Å være tilbake på tribunen er åpenbart også stort for moren.

- Jeg storkoser meg og er utrolig takknemlig over at jeg får oppleve dette ringside nok en gang. Imponert, veldig stolt og glad, skriver Tirill Mørk i en melding til Dagbladet.

I åra før nyheten om morens sykdom slet Mørk selv med flere alvorlige skader. Da kneet fikk seg ny smell etter overgangen til Vipers fryktet hun for karrieren.

- Der og da var jeg bekymret. Det hadde blitt nesten for dumt å prøve igjen om det hadde vært operasjon og korsbåndsskade igjen, forklarte hun til Dagbladet foran fjorårets OL.

Slo tilbake

Men skaden var ikke alvorlig.

I stedet har hun vært helt avgjørende for at Vipers har vunnet Champions League to ganger og at Norge vant VM i fjor, før hun i sommer meldte overgang til det danske storlaget Esbjerg.

- Hadde du sett for deg denne oppturen?

- Jeg hadde det som motivasjon at det var muligheter for dette om jeg greide å komme tilbake. Jeg hadde ikke turt å håpe det skulle gå så bra. Men jeg har også vært heldig å være en del av landslaget og Vipers som har hatt veldig gode sesonger, svarer Mørk.

Søndag venter Danmark i EM-finalen. Et lag Mørk velger å gi favorittstempelet til etter at danskene slo Norge tidligere denne uka.

PROVOSERER: Den norske skikken får kritikk av de danske landslagsspillerne Mie Højby og Emma Friis. Vis mer

- Hva skal dere gjøre annerledes nå?

- Vinne, ler Mørk, som kan vinne sitt femte EM-gull om det blir norsk triumf i Ljubljana, hvor mamma Tirill igjen vil være på tribunen for å følge datteren.

Sterke følelser

På motsatt side står danskenes trener Jesper Jensen - til daglig klubbtrener for Mørk i Esbjerg, samt Henny Reistad, Vilde Ingstad og Kristine Breistøl.

NÆRE: Danmarks trener Jesper Jensen og Norges Kristine Breistøl dagen før EM-finalen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
NÆRE: Danmarks trener Jesper Jensen og Norges Kristine Breistøl dagen før EM-finalen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Han forteller at det er sterke følelser foran finalen for hans del.

- Vi har ledd og grått sammen. Søndag er vi motstandere, neste fredag spiller vi på samme lag, det er veldig spesielt, forklarer han til Dagbladet.

Mørk sier at hun vil koble det følelsesmessige ut når kampen starter.

- Jesper en veldig følsom type. Kanskje på godt og vondt. Det blir selvfølgelig spesielt. Halve laget vårt spiller i Danmark fra før, så man kjenner hverandre veldig godt, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer