Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppuka:

Mamma Tande om sjokket: - Først ringte telefonen. Så var jeg på vei til sykehus

Forteller om dramaet med sønnen Daniel-André Tande.

MOR OG SØNN: Daniel-André Tande  vant Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Da han møtte mamma Trude igjen etterpå, var følelsene sterke. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
MOR OG SØNN: Daniel-André Tande vant Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Da han møtte mamma Trude igjen etterpå, var følelsene sterke. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Hoppuka, på NRK1 klokka 14.00

INNSBRUCK (Dagbladet): Å være mor til en skihopper kan være en prøvelse. Det vet Trude Tande (50) alt om. Nå er hun på plass i Hoppuka for å følge sønnen Daniel-André Tande.

Foreløpig har alt gått smertefritt i Tyskland og Østerrike. 22-åringen ligger på tredjeplass sammenlagt, bak Kamil Stoch og Stefan Kraft. I dag - klokka 14.00 - går det tredje av fire renn, denne gang i Innsbruck.

Men det har vært tider der det ikke har vært like mye solskinn i karrieren. For eksempel i Vikersund for tre år siden. Dagbladet møter mamma Tande på sletta i Bergiselbakken i Innsbruck.

Her forteller hun hva som skjedde:

Sjekket telefonen

- Jeg visste at han skulle hoppe den dagen. Han hadde hatt et fall to dager tidligere og tatt røntgen av håndleddet. Jeg sa til sjefen min at jeg ville sjekke telefonen og se om Daniel hadde ringt. Det hadde han. Jeg ringte ham opp igjen og sa: «Daniel, jeg ser du har prøvd å ringe meg.» Han svarte: «Nei, nei, nei.» Jeg sa: «Jeg ser jo at det er tapt anrop fra deg.»

PÅ PLASS I INNSBRUCK: Trude Tande. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
PÅ PLASS I INNSBRUCK: Trude Tande. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Mamma Tande forsetter:

- Først bare lo han. Så sa han: «Mamma, bare så du vet det, så er jeg på vei til sykehus i sykebil.»

Hun forteller om bilder av et blodig fjes. Hun forteller også at hun i det ene øyeblikket satt i telefonen. I det andre øyeblikket var hun på vei til sykehus. En verre beskjed kan ikke en mor få.

- Hva skjedde?

- Jeg var på sykehuset før ham!

Englevakt

Heldigvis fikk fallet ikke konsekvenser for karrieren. Enda verre kunne det gått da Tande skulle begynne på ungdomsskolen.

- Han ble påkjørt på sykkel. Det gikk bra. Men legene sa han hadde englevakt. Når du driver med hopp, så er du myk. De trodde at dette reddet ham.

- Hva tenker du når han setter utfor hoppbakken i dag?

- Jeg går jo i spenning hver helg og følger med på TV og liveoppdateringer. Jeg har også en sønn til som hopper, han er 17 år. Daniel bruker å si at han ikke nervøs. «Det tar mamma seg av», sier han.

Trude Tande er opprinnelig fra Narvik. Hun flyttet til Kongsberg i 1994. Daniel-André har tre søsken. Til rennet i dag kommer også søsteren hans ned.

De siste dagene har gratulasjonene strømmet inn. Opprinnelig skulle mamma Tande hjem etter sønnens seier i Nyttårshopprennet. Så tok arbeidsgiveren kontakt.

FEIRET NYTTÅR SAMMEN: Trude Tande var med da landslagshopperne feiret nyttår i Garmisch-Partenkirchen. Foto: NTB Scanpix
FEIRET NYTTÅR SAMMEN: Trude Tande var med da landslagshopperne feiret nyttår i Garmisch-Partenkirchen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg jobber i barnevernet i Kongsberg. Av en snill sjef fikk jeg beskjed om at jeg kunne ta mer fri. Nå blir jeg ut hele Hoppuka.

Magisk

Uansett hva som skjer i det siste rennet i Bischofshofen fredag, har dagene i Tyskland og Østerrike vært magiske.

- Har han hatt andre interesser enn skihopping?

- Ja, Daniel er allsidig. Han har spilt fotball og basket. Dessuten er han veldig god på gitar.

- Hvem vinner Hoppuka?

- Det vil jeg ikke mene noe om. Vi tar hopp for hopp, sier Trude Tande bestemt.

Selv uttalte Daniel-André Tande etter kvalifiseringen i går, hvor han ble nummer fem:

- Det ser positivt ut.

Les også: Her er Tande som modell

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media