FAKSIMILE: Slik ser oppslaget i Bild Zeitung ut i dag. - Jeg dør av frykt før hvert hopp, sier Trude Tande til avisa. 
FAKSIMILE: Slik ser oppslaget i Bild Zeitung ut i dag. - Jeg dør av frykt før hvert hopp, sier Trude Tande til avisa. Vis mer

HOPPUKA

Mamma Tande skaper overskrifter i Tyskland

- Jeg dør av frykt.

Hoppuka, kvalifisering, på NRK1 klokka 13.50

INNSBRUCK (Dagbladet): Daniel-André Tande (22) har blitt Norges nye hoppyndling. Han er i posisjon til å vinne Hoppuka, og på sidelinja har han en sterk og emosjonell støttespiller i mamma Trude (50).

Du så henne gråtende på NRK og TV 2 da sønnen vant Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Nå har også tysk presse kastet seg over Trude Tande.

I dag er hun gjenstand for en stor artikkel i Europas største avis - Bild Zeitung. «Jeg dør av frykt før hvert hopp», heter det i overskriften.

Mamma Tande sier:

- Jeg er redd hver gang. Når han (Daniel-André) står på toppen, våger jeg ikke å se. Jeg kan nesten ikke stå på beina.

Endrer status

Å vinne Nyttårshopprennet i Garmisch - foran millioner av TV-seere - endrer statusen din for livet. Roger Ruud vant her i 1982, og blir fortsatt invitert ned av arrangøren.

TETT FORHOLD: Daniel-André Tande og moren Trude etter seieren i Nyttårshopprennet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
TETT FORHOLD: Daniel-André Tande og moren Trude etter seieren i Nyttårshopprennet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

I år benytter den tidligere Toten-hopperen anledningen til å få fart på salget av den nye Roger Ruud-trusa.

Tande er nå glohet i Tyskland og Østerrike som nummer tre i Hoppukas sammendrag. Og det samme er mamma Trude. Etter seieren i Nyttårshopprennet fokuserte Bild på at Tande er en «mammagutt» som fortsatt bor hjemme.

- Han er en god gutt og hjelper meg med å holde huset rent, sier hun til Bild.

Masse henvendelser

Til Dagbladet forteller Trude Tande - som har forlenget oppholdet sitt i Hoppuka - at hun får masse henvendelser fra journalister.

- Det er veldig morsomt det som skjer, sier hun.

- Han har jobbet for dette siden han var ganske liten. Han satte seg mål allerede da han var åtte-ni år. Som tiåring sa han at han ville til OL i Sotsji i 2014. Da bare flirte folk, men han klarte det. Han har jobbet veldig for å nå målene sine.

Kvalifisering

Hoppuka fortsetter med kvalifisering i Innsbruck i Østerrike i dag. I morgen går det tredje rennet av stabelen. Kamil Stoch fra Polen leder foran hjemmehåpet Stefan Kraft fra Østerrike. Opp til Stoch er det 6,6 poeng for Tande.

- Hvor langt kan han komme?

- Jeg våger ikke å tro noe, sier Trude Tande.

- Vi tar hopp for hopp. Det er jeg som er nervøs. Når folk spør Daniel om han er nervøs, svarer han at «det tar mamma seg av».