- Mamma ville stoppe bryllup

- Berit Riise gjorde alt hun kunne for at bryllupet skulle ende i katastrofe. Bedrageritiltalte Einar Baardsen (57) angrep Riise-familien i retten.

SKAL I RETTEN: John Arne Riise vitner i retten i neste uke. Foto: Arnt E. Folvik.
SKAL I RETTEN: John Arne Riise vitner i retten i neste uke. Foto: Arnt E. Folvik.Vis mer

STAVANGER (Dagbladet): En hardt presset Einar Baardsen (57) slår tilbake mot påstandene om at han har svindlet og bedratt John Arne Riise (28). Han rettet i går harde angrep mot Riise-familien.

Etter å ha samarbeidet med John Arne Riise mellom 2001 og 2005, gikk fotballagenten Einar Baardsen etter hvert konkurs og havnet i politiets søkelys.

Han møter nå en svært alvorlig tiltale i Stavanger tingrett. Han er tiltalt for å ha bedratt Roma-proff Riise for 12 millioner kroner. Han er også tiltalt for underslag av ti millioner kroner, samt dokumentforfalskning.

Strafferammen for grovt bedrageri og grovt underslag er fengsel inntil seks år

I går forklarte Baardsen seg i retten. Her bringer Dagbladet hovedpunktene fra hans forklaring.:

Om møtet med familien
Baardsen sier han våren 2001 ble oppringt av Berit Riise. Hun ville at han skulle hjelpe John Arne Riise vekk fra tribunen i Monaco. Fotballagenten hevderat han på tross av advarslene han fikk mot å involvere seg med Riise-familien, ombestemte han seg:

—Vi tok et møte i Oslo. Allerede på flyet tilbake mot Stavanger, tenkte jeg: Den avtalen tar jeg ikke. Det var den største tabben jeg har gjort i mitt liv å gå tilbake på det, hevder Baardsen.

Om kontrakten
Et halvt år seinere kom Liverpool og Monaco til enighet om en overgangssum pålydende 56 millioner kroner for den da 19 år gamle John Arne. Ifølge Baardsen var det omtrent her problemene startet.

—Vi fikk en god avtale med bonus, lønn og alt. Som 19-åring tjente han nesten 16 millioner kroner. Berit Riise sa ikke et ord under forhandlingene. Jeg fortalte henne: «Det største bidraget du kan gjøre når vi går gjennom disse dørene, er ved å forholde deg helt taus.»

—Det klarte hun denne ene gangen, la han til.

Om mammas avtale
Etter kontraktsigneringen i Liverpool, skal en utslitt Baardsen holdt seg inne på sitt eget hotellrom. Da skal Berit Riise ha sikret seg en høyst uvanlig kontrakt med sønnen.

Det håndskrevne notatet ble lest opp av fotballagenten i rettssalen:

«Avtale, 26.11.01. Inntil videre og til den er skrevet ut på PC, gjelder følgende mellom Berit Riise (BR) og John Arne Riise (JAR): JAR skal betale BR 15 prosent av nettolønn hver måned (125 000 kroner, vår anmerkning). Dette beløpet skal overføres automatisk til BRs konto.

JAR skal også betale 10 prosent av nye sponsoravtaler. Dette skal gjøres seinest åtte dager etter inngåelsen.»

Kontrakten skal ha blitt signert med Berit Riise og «Kongen», ifølge Baardsen, men ble siden omskrevet for å være en gyldig avtale. Kort tid etter inngikk Baardsen en liknende avtale om å gi halvparten av alt han tjente på overgangen til mamma Berit.

Om slagene
Baardsen hevder John Arne begynte å miste fotfeste etter å ha reforhandlet avtalen med Liverpool i 2002. 57-åringen hadde nå en «managementavtale» med fotballspilleren, og forhandlet derfor fram personlige sponsoravtaler på spillerens vegne.

I september 2003 havnet landslagsspilleren i trøbbel — like før en stor sponsorkontrakt skulle signeres.

—John Arne hatet en av spillerne på landslaget. Det var en spiller som fikk mer oppmerksomhet enn ham selv — John Carew. John Arne hadde så lyst til å bli Norges kaptein, og så på Carew som den største utfordreren. Jeg fortalte ham hvor tåpelig det var, men han ble rasende hver gang han så oppslag om Carew.

Uka før vi skulle signere den nye sponsoravtalen skjer «Slagene i Drammen»: John Arne hadde gått og tirret John Carew over tid. Det viste jo TV-bildene noe av da Riise gikk foran og spyttet Carew på skoene. Når de kom inn i spillerbussen i Drammen ble John Arne skambanket av Carew. Det var mye verre enn noen vetom. Han slo ham halvt i hjel inne i bussen, hevder Baardsen.

—Etterpå var det ikke jeg som ringte sponsorene, men de ringte meg. De ville ikke ha noen ting med John Arne Riise å gjøre, påstår Baardsen.

Om SMS-flørtinga
I august 2005 var Riise i rampelyset igjen. Denne gangen fordi han sendte kjendiskvinner SMS-er

—Det viste seg at John Arne Riise hadde sendt tekstmeldinger til de mest kjente damene, enten de var gift eller ei, rundt omkring i Norges land. Det ble et sirkus ute like, sier Baardsen.

Nok en gang mener han at en stor sponsoravtale gikk tapt på grunn av fotballproffens oppførsel utenfor banen.

—Glem oss, sa dem (sponsorene). De hadde fått nok av Riise, hele familien og alt, hevder Baardsen.

Om Riises underskrift
Skrifteksperter hos Kripos har kommet fram til at et gjeldsbrev på lydende 12,7 millioner fra 2005, er undertegnet med en falsk John Arne Riise-signatur.

Agent Baardsen står nå tiltalt for å ha utført dette.

—Jeg har aldri forfalsket noen ting, men er forhåndsdømt når det gjelder dette dokumentet her, hevder Baardsen.

På spørsmål om hvem som da har utført lovbruddet, kommer følgende svar:

—Lenge før det ble brudd mellom John Arne og meg, ringte Berit Riise for å be meg om mer penger. Da hun ikke fikk det, sa hun: «Jeg skal knuse deg. Detteskal du ikke overleve. Jeg har mine måter å ta det på. Kanskje det oppstår en forfalskning?»

Så la hun på. Jeg beskylder ikke Berit Riise for å forfalske noen ting. Jeg beskylder ikke John Arne for å ha gjort noe. Men når man er midt oppe i en slik situasjon så begynner man å tenke konspirasjonsteorier, la han til.

Om Berit Riise
Den tiltalte anklaget mamma Riise for å ha forsøkt å hindre sønnens bryllup.

—Berit Riise gjorde alt hun kunne for at bryllupet skulle ende i katastrofe. Hun tok kontakt meg i forkant og sa rett ut: Du skal hjelpe meg til å få tilet brudd mellom John Arne og Guri Havnevik (ekskona). Hun skulle ikke inn i den familien, uansett.

Om Riises privatøkonomi
Baardsen påstår han har engasjert tre banker og to advokatkontor i forsøk på å rydde opp i fotballspillerens privatøkonomi. Her beskriver han et møte mellom Riise og et oslobasert advokatkontor:

—Han kom tilbake til møtet med en svær koffert. Vi lurte på om han skulle ut og reise. Han var tydelig flau over dette. Kofferten var full av uåpnet post. Dette skjedde i august 2005 og det eldste brevet jeg fant stammet fra 2001. Det viste seg at han ikke hadde lest posten sin på over fire år, påstår Baardsen.

—Jeg stakk og tenkte at nå var jeg ferdig med alt dette, mens John Arne opparbeidet seg en advokatregning på 100000 kroner. Da han byttet telefonnummer igjen — og de ikke fikk tak i ham — slo de ham konkurs.

Dagbladet forsøkte gjentatte ganger i går å få kommentar fra både John Arne Riise, mamma Berit og Riises ekskone, Guri Havnevik, uten å lykkes. John Arne Riise vitner i Stavanger tingrett mandag, mens Berit Riise og Guri Havnevik vitner dagen etter.

ANGREP: Bedrageritiltalte Einar Baardsen langet ut mot John Arne Riise og mamma Berit i Stavanger tingrett i går. Foto: Erling Hægeland
ANGREP: Bedrageritiltalte Einar Baardsen langet ut mot John Arne Riise og mamma Berit i Stavanger tingrett i går. Foto: Erling Hægeland Vis mer