- Man blir en gris!

Dette sier barna, foreldrene og feltsykehuset om svineinfluensaen. Video!

EKEBERGSLETTA (Dagbladet.no): Tidligere i dag sa fylkeslege Petter Schou at man må regne med et utbrudd av svineinfluensa under Norway Cup-uka. I verste fall må cupen avluttes.

Norway Cup-general Frode Kyvåg mener saken er blåst opp og at turneringen har tatt alle forholdsregler.

Vi dro ut på sletta for å høre hva spillerne, foreldre, politiet og Norsk Folkehjelp tenker om sykdommen. Se video øverst i saken!

- Vi er forberedt så godt vi kan og har ikke registrert noen tilfeller så langt. Vi må bare takle det ut ifra hvordan det utvikler seg videre, sier Frode Hansen som er tjenesteleder for Norsk Folkehjelp ved feltsykehuset på Ekeberg.

Han kan gledelig fortelle at det har vært langt færre skader i år, sammenliknet med samme tidspunkt i fjor.

- Vi er så godt forberedt som det er mulig å være. Vi har gjennom mange år bygget opp et feltsykehus der 130-150 personer er klare til å hjelpe, sa Kyvåg tidligere i sommer.

Vil ikke bli en gris
Elise Vilnes Mjåset (16) spiller på Kaupangers jentelag, og vil ikke ta motspillerne i hånda etter kampene.

- Jeg vil helst ikke det, men vi vasker oss med antibak etterpå. Vi prøver å ikke ta i ting vi ikke bør ta i, sier Mjåset.

11-åringene på Trys lilleguttelag har følgende svar på hva svineinfluensa er:

- Man blir en gris!

- God beredskap
Stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon oppfordrer deltakerne på Ekebergsletta til å ikke ta av.

- Vi må ikke fjerne gleden av å være her. Hvis vi følger de rådene helsemyndighetene har gitt oss, tror jeg dette år veldig fint, sier Smedsrud.

DESINFISERER: Norway cup-deltakere desinfiserer hendene mandag formiddag. Håndhygiene er det viktigste forebyggende tiltaket for å hindre svineinfluensasmitte, sier fylkeslegen i Oslo og Akershus. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
DESINFISERER: Norway cup-deltakere desinfiserer hendene mandag formiddag. Håndhygiene er det viktigste forebyggende tiltaket for å hindre svineinfluensasmitte, sier fylkeslegen i Oslo og Akershus. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Fylkeslegen i Oslo og Akershus har vært i møter med Norway Cup i dag, for å gå gjennom og samordne beredskapsplanene for blant annet isolasjon av syke og hjemreise.

- Vi skal sikre oss om at arrangørene og kommunen er på samme banehalvdel, for å si det med fotballterminologi. Beredskapsplanene er gode, men det var viktig med en ny runde etter som arrangementet er kommet nærmere og vi har fått ny lærdom om dette, sier Petter Schou til Dagbladet.

Han har snakket med fylkeslegen i Sogn og Fjordane, der 1700 4H-ere måtte avbryte en leir på grunn av svineinfluensa, og fått høre om hvordan de håndterte blant annet hjemreise for deltakerne.

Håndvask og drikkeflasker
Fylkeslegen mener det er viktig å informere spillere og trenere om blant annet å vaske hendene, være obs på bruk av drikkeflasker og tenke over hvem man kan komme i nærkontakt med når man sover mange sammen i en gymsal.

- Det viktigste forebyggende tiltaket er håndhygiene, og ellers er det viktig at man er obs på personer som kan ha symptomer, sier han.

Schou tror man må regne med enkelttilfeller av svineinfluensa på leiren. Han vil ikke sette noe tall på hvor mange smittede det må være før arrangementet blir stengt, men sier de ikke tar noen sjanser.

- Vi vil i tilfelle vurdere situasjonen time for time. Hva som skjer, er helt avhengig av forløpet, og det er umulig å si noe om tempoet eller antallet. Vi må forhindre at sykdommen sprer seg der oppe i miljøet på sletta, men vi må også hindre at sykdommen sprer seg raskere rundt om i landet. Hvis mange syke reiser tilbake til hjemkommunene sine, vil det også sette fart på smitten i hele Norge, sier han.

GODT FORBEREDT: Frode Hansen er tjenesteleder i Norsk Folkehjelp og forteller at det finnes en bedredskapsplan for alle mulig hendelser på sletta.
GODT FORBEREDT: Frode Hansen er tjenesteleder i Norsk Folkehjelp og forteller at det finnes en bedredskapsplan for alle mulig hendelser på sletta. Vis mer