TROR IKKE DET ER MATEN PÅ HOTELLET: Langrennssjef Espen Bjervig har fått fem landslagsløpere med magesjau på løperhotellet Gerstgras i Val Senales. Foto: Bjørn Langsem
TROR IKKE DET ER MATEN PÅ HOTELLET: Langrennssjef Espen Bjervig har fått fem landslagsløpere med magesjau på løperhotellet Gerstgras i Val Senales. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Sykdomsmareritt for langrennslandslaget

- Man føler seg som en tikkende bombe

Halvparten av landslagstroppen er slått ut av magevirus. Resten går bare rundt og venter.

VAL SENALES (Dagbladet): Den norske troppen som tok turen til det tradisjonelle høydeoppholdet i de italienske alpene var langt mindre enn vanlig, men av de ti løperne som er her, har nå fem av dem blitt smittet av et magevirus.

Nå går de resterende fem og venter på om de også skal låse døra til hotellrommet og slå leir rundt toalettet.

HUSK HÅNDVASKEN: Alle som ankommer løperhotellet i Val Senales får en lapp med rutinene for håndvask i synsfeltet før man kommer inn døra. Foto: Bjørn Langsem
HUSK HÅNDVASKEN: Alle som ankommer løperhotellet i Val Senales får en lapp med rutinene for håndvask i synsfeltet før man kommer inn døra. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Nå er jeg en som sjelden er syk, men blir man berørt av dette så er det vel ingen vei utenom. Man føler jo at man er en liten tikkende bombe. Vi blir jo tatt ned en etter en virker det som, sier Finn Hågen Krogh til Dagbladet.

Krogh var romkamerat med Petter Northug fram til sistnevnte ble syk natt til søndag. På dagens pressetreff på hotell Gerstgras var både Northug og Emil Iversen igjen på rommene sine etter sykdomsproblemene.

Fornøyde i går

Da Northug ble syk, isolerte landslagsledelsen ham på et annet hotell for om mulig å unngå at de andre ble smittet. Et halvt døgn etterpå gikk Emil Iversen ned for telling.

- Så var vi veldig fornøyde i går morges, til frokost. Da var vi veldig fornøyde, og så smalt det med disse jentene i natt, forteller langrennssjef Espen Bjervig.

Natt til i dag ble altså både Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Mari Eide også syke. Med det er halve troppen ute med det landslagsslede Øystein Andersen tror kan være norovirus.

Legen kommer i kveld

Landslaget har vært uten lege siden kombinertlandslaget reiste hjem lørdag, men framskynder Andersens reise til Val Senales. Andersen ankommer i kveld for å sørge for at de får kontroll over situasjonen.

Landslagssjef Bjervig tror likevel ikke det hadde blitt annerledes om man hadde hatt lege til stede da utbruddet kom.

- Det er klart man kunne ønsket seg en lege her da det ble et utbrudd, men man får ikke gjort så mye annet enn å følge retningslinjene for hygiene når sånt skjer, sier Bjervig, og forklarer at de planlegger når lege skal være med troppen lang tid i forveien.

På løperhotellet Gerstgras blir man nå møtt med en påminnelse i døra om at man må vaske hendene i minst tretti sekunder mens man gnir godt, og samtidig sprite hendene ofte.

ER FORSIKTIG: Finn Hågen Krogh er ennå ikke blitt syk, til tross for at han delte rom med Petter Northug da sistnevnte fikk magesjau. Foto: Bjørn Langsem
ER FORSIKTIG: Finn Hågen Krogh er ennå ikke blitt syk, til tross for at han delte rom med Petter Northug da sistnevnte fikk magesjau. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- De ser litt rart på oss her på hotellet nå. Vi går rundt og spriter hendene og er supernøye med hygienen, mens det ikke er noen av de andre gjestene som er smittet. Derfor er det heller ingenting som tyder på at det er maten her det er noe galt med, sier Bjervig.

Ingen forbannelse

Det norske landslaget byttet fra det vanlige hotellet lenger oppe i dalen, og overtok altså hotellet svenskene har brukt i Val Senales de siste åra. Tradisjonelt er det også svenskene som har opplevd mest sykdom på treningsleirene sine.

Bjervig avviser at de overtok svenskeforbannelsen sammen med hotellet.

- Nei, det er ingenting i veien med dette hotellet, smiler langrennssjefen.

- Og sportslig har ikke dette noe å si for utøverne heller. Bare vi er nøye nok med at de får i seg nok vann underveis, og at de spiser godt etterpå, er dette helt uproblematisk, sier Bjervig.

Det er gode nyheter, både for sykdomsrammede Petter Northug, og den foreløpig friske Pål Golberg. Begge to har slitt med lange sykdomsperioder i sommer og høst, og trenger alle gode treningsdager de kan få.

- Nå er det ikke så mye sykdom som stresser meg lenger. Jeg får ikke gjort noe annet enn å ta forholdsreglene. Jeg kan engste meg så mye jeg vil, men da blir det bare verre, sier Golberg til Dagbladet.