Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Man går mot en kopi av seg selv. Det er faktisk jævlig irriterende

Northug om Ustjugov.

HAR DET SAMME SOM PETTER: Her spaserer Sergej Ustjugov ut fra skistadion i Quebec etter å ha holdt unna for Northug i jaktstarten. Ustjugov har akkurat de samme kvalitetene som Northug har dominert langrenn med i et tiår. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HAR DET SAMME SOM PETTER: Her spaserer Sergej Ustjugov ut fra skistadion i Quebec etter å ha holdt unna for Northug i jaktstarten. Ustjugov har akkurat de samme kvalitetene som Northug har dominert langrenn med i et tiår. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

CANMORE (Dagbladet): Sergej Ustjugov leder Ski Tour Canada sammenlagt etter de fire første rennene og har vært råsterk så langt. Petter Northug jager 22,7 sekunder bak russeren før klassisksprinten tirsdag, men Northug er ikke overrasket over at det er Ustjugov som leder an så langt. 

- Jeg la merke til ham da han ble U23-verdensmester. Etter det har han vært et fast innslag i verdenscupen og han har vært stabilt bra i lang tid, egentlig, sier Northug om den russiske rivalen. 

Da Dagbladet snakket med Utsjugov i Quebec, fortalte han via tolk at han ser på Northug som kongen av langrenn, og at han holder «en av nordmennene» som favoritt til å vinne Ski Tour Canada til slutt. 

23 år gamle Utsjugov presenterte seg for alvor da han vant to gull i U23-VM i tsjekkiske Liberec i 2013, og fulgte opp med sprintgull i U23-VM året etter. 

Petter-kopi
Ustjugov behersker alle distanser og har et formidabelt rykk. Han minner veldig om en norsk løper som har vært med på å prege langrenn i et tiår. 

- Han er veldig lik meg som skitype. Han går veldig likt meg. Sånn som i dag, han snur seg og går litt sånn i rykk og napp når han ser at jeg nærmer meg. Det er det samme som jeg ville gjort hvis en hadde kommet bak. Man møter seg selv litt i speilet her, faktisk, utpå sisterunden her. Man går mot en løper som er en kopi av seg selv. Det er faktisk jævlig irriterende. Han behersker både klassisk og skøytesprint og er en allrounder, sa Petter Northug selv etter jaktstarten i Quebec lørdag.

- Han kan fort være den neste store, og han kan fort være den neste som vinner mesterskapsgull for Russland. Og ikke minst verdenscupen og Tour de Ski. Han er vanvittig sterk, er attesten fra Petter, som likevel ser for seg at han kan snyte russeren for sammenlagtseieren i Ski Tour Canada. 

Ustjugov i høyden
For å få til det gjelder å det å være taktisk smart i mellomhøyden her i Canmore. Langrennsstadion her ligger på 1500 meter over havet. I den høyden raser sekundene på enda raskere om man går i veggen underveis i rennene. 

Ustjugov har ladet opp på samme høyde i Sotsji for å være klar for det som venter ham. Northug og de andre norske har ikke vært i høyden. 

- Jeg har tenkt på det. Jeg skulle gjerne vært foran ham før Canmore, for høydeoppholdet får han kanskje først og fremst betalt for når vi kommer til høyden, og der er jeg spent på hvordan kroppen min vil respondere. Enten så går det til helvete fordi jeg ikke har vært i høyden, eller så går det greit fordi formen er bra. Men dette er noe jeg ikke har prøvd før, sier Northug. 

Sprinttaktikken
Og nettopp derfor kan vi komme til å se en Northug som bare lunter gjennom en eventuell semifinale på sprinten i morgen. I de knallharde løypene i Canmore handler det om å bruke færrest mulig krefter på flest mulig bonussekunder. 

Sammenlagtgevinsten ved å gå en finale er med andre ord ikke stor nok, og derfor kan det være at Northug står av etter semifinalene i morgen. 

- Ja, i hvert fall nå og kanskje mer enn noen gang, siden det er en tremil dagen etterpå. Når det er en tremil dagen etter en sprint, så tror jeg at man skal være veldig forsiktig med å gå all out på en sprint. Det er viktig å tenke smart nå, å tenke sammendraget, sier Northug til Dagbladet.

Sprinten i Canmore begynner klokka 21 norsk tid.