VIL ANGRIPE PROFFENE: Carl Fredrik Hagen er offensiv før kongeetappen i Tour of Norway. Rytteren fra Team Sparebanken Sør skal prøve å angripe proffene i fjellene på fredagens etappe til Rjukan (foto: procycling.no)
VIL ANGRIPE PROFFENE: Carl Fredrik Hagen er offensiv før kongeetappen i Tour of Norway. Rytteren fra Team Sparebanken Sør skal prøve å angripe proffene i fjellene på fredagens etappe til Rjukan (foto: procycling.no)Vis mer

- Man kommer fort opp i 100 kilometer i timen

Kongeetappen i Tour of Norway skal opp mot Gaustadtoppen.

SKIEN (procycling.no): Tour of Norways kongeetappe fra Skien til Rjukan byr på spektakulært, isende fjellandskap når feltet skal krysse den elleve kilometer lange stigningen til Flisetjønn ved Gaustatoppen på 1200 meters høyde fredag.  

Klatringen blir et avgjørende sted for ryttere som Lars Petter Nordhaug (Team Sky), Edvald Boasson Hagenn (MTN) og Bauke Mollema (Trek) i kampen om sammenlagttittelen i årets utgave.  

Like viktig blir kanskje utforkjøring ned til målgang i Rjukan. Med vind og kjølige temperaturer kan den 13 kilometer lange nedfarten by på store utfordringer.

Carl Fredrik Hagen (Team Sparebanken Sør), som har rekognosert området, kommer med følgende advarsel før start:    

- Jeg prøvekjørte den forrige uke, fra Sauland over til Rjukan. Jeg kjenner den godt. Det er en lang klatring, som er snill starten, men den drar seg til mot toppen. Deretter følger en saftig utforkjøring. Finalen er uten store vanskeligheter, men klatringen er tøft. Og det er mye som kan skje, sier Hagen til procycling.no før start.  

- Jeg føler meg trygg i utforkjøringene, jeg har kjørt en del terreng og er god i svingene. Men det kan fort blir farlig i dag hvis det kommer regn. Man kommer fort opp i 100 kilometer på de lange strekkene nedover. Jeg var opp i 91 kilometer i timen på trening, uten stengt vei. Det var bare rolig cruising nedover. Det kommer til å bli spektakulært, lover den klatresterke nordmannen - som lover å angripe proffene hvis muligheten byr seg.  

- Det er surrealistsk. Jeg har sett disse løpene, og de store løpene, på TV i mange år. Jeg har alltid tenkt at det hadde vært morsomt å prøve seg mot proffene, og i dag skal jeg endelig få sjansen.  Vi kontinentalrytterne har jo ingenting å tape, vi må bare prøve det vi kan. Stille med senka skuldre og prøve å henge med så lenge så mulig. Hvis jeg føler meg bra i bakken, så skal jeg prøve å gjøre noe mer ut av det, lover Hagen - som ligger 20 sekunder bak i sammendraget.

Fredrik Wilmann, en annen norsk fjellgeit, bemerker også at alt handler om siste stigning på denne 185 kilometer lange etappen.  

- Alt handler om siste stigning og det blir viktig å sitte riktig plassert. Sidevind kan også bli en faktor. Utforkjøringen er rask, ikke veldig teknisk. Man kan tape mye nedover hvis det er vått. Den er lang. Det blir 12, 13 km i voldsom stor fart, sier rytteren fra Ringeriks Kraft - som starter etappen 33 sekunder i sammendraget.    

Lars Petter Nordhaug har bodd på Rjukan og er lokalkjent i området. Før start lover Team Sky et hardt løp. Team Joker-sjef, Gino Van Oudenhove tror imidlertid det kan passe hans elver bra. Vegard Stake Laengen ligger dessuten bare 14 sekunder bak ledertrøya til Alexander Kristoff.  

- Jeg vet ikke helt om trøya er innenfor rekkevidde. (Odd Christian) Eiking var uheldig og tapte tid på første etappe. Men jeg synes det er bra med mye fokus på Eiking, for vi har flere som kan gjøre det veldig bra. Vi har Stake på andre enden av skalaen, bra plassert sammenlagt. Han er i bra slag, og hvis kan kommer seg over det bratteste partier på Gaustablikk så kan han blir veldig farlig, sier Van Oudenhove før start.  

Stake Laengen er ingen rendyrket klatrer, men har plenty kjørestyrke. Joker-rytteren stiller til start med en positiv innstilling.  

- Jeg velger å se optimistisk på det. Jeg tror det er mulighet for med å sitte i første gruppe i bakken. Det tenker jeg i hode mitt iallfall. Så får vi se om det er samsvar mellom hva jeg tenker i hode og hvordan beina føler seg, sier Stake Laengen.  

- Jeg er en mann på 80 kg , så hvis man regner watt mot kilo, kommer jeg kanskje litt til kort. Det handler om å være smart. Jeg har syklet bra i bakker tidligere. Man må ha flaks og ikke gjøre noe dumt før siste bakke, så kan det går bra, avslutter Joker-rytteren.