SULTEFORET: Det er lenge siden norske lag har hevdet seg i Europa. Molde er kanskje vårt største håp for ny suksess denne sesongen. Her jubler Joona Toivio, Per Egil Flo, Agnaldo og Mohamed Elyounoussi for 1-0-ledelse mot Gorica i 2. kvalikrunde til Europa League. Oppgjøret endte til slutt med 4-1-seier til de blåkledde. Returmøtet spilles i Slovenia i kveld. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SULTEFORET: Det er lenge siden norske lag har hevdet seg i Europa. Molde er kanskje vårt største håp for ny suksess denne sesongen. Her jubler Joona Toivio, Per Egil Flo, Agnaldo og Mohamed Elyounoussi for 1-0-ledelse mot Gorica i 2. kvalikrunde til Europa League. Oppgjøret endte til slutt med 4-1-seier til de blåkledde. Returmøtet spilles i Slovenia i kveld. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

- Man mister respekten for spillerne og lagene

Norge sliter i Europa.

(Dagbladet): Norsk fotball er sulteforet på internasjonal suksess - både på klubb- og landslagsnivå. Etter Strømsgodsets Europa-exit i Romania, går Norge igjen glipp av ekstremt verdifulle erfaringer. Det vet Bent Skammelsrud alt om.

- Man får aldri konkurrert mot internasjonal motstand. Kommer man inn i et Champions League-gruppespill, får man seks gode pekepinner på hvor man står i forhold til de andre. Kommer man aldri inn der, får man aldri den erfaringen, sier Bent Skammelsrud til Dagbladet.

Påvirker landslaget Rosenborg-legenden var i en årrekke en essensiell bidragsyter til trøndernes Champions League-suksess fra midten av 1990-tallet. Den tidligere midtbanesjefen er ikke i tvil om hva dagens norske spillere går glipp av.

- Før man lykkes ute i Europa, har man et bilde av at de er så mye bedre enn deg. Når man bryter barrieren, ufarliggjør man dem. Det er hele poenget - man mister respekten for spillerne og lagene man tidligere fryktet. Det tar man med seg inn på landslaget også, sier Skammelsrud.

Det var på den måten han selv kunne senke skuldrene og dominere kamper mot flere av Europas aller beste lag - noe han ikke var trygg på før han fikk kjenne nivået på kroppen selv.

- Det ligger i topplokket. Du merker fort at forskjellen er veldig liten, fortsetter 48-åringen.

Inspirerte andre Da Rosenborg tok den ene europeiske skalpen etter den andre, ble også andre Tippeliga-lag inspirert til å tro at de kunne oppnå lignende suksess.

- Andre lag fulgte etter oss. Etter hvert kom Molde også til Champions League. De merket at når vi kunne, så kunne de også gjøre det, sier Skammelsrud.

Han erkjenner samtidig at det kanskje er for mye å forlange lignende prestasjoner av dagens norske lag. Til det har oppturene de siste årene vært altfor få.

- Det er noen som må ta tak i det, og gjøre det vi gjorde på ny. Norsk fotball er inne i en bølgedal. Å nå gruppespillet i Champions League er også enda vanskeligere enn før, men vi får håpe at vi kan få flere lag inn i Europa League. Det er nok der den beste muligheten ligger.

I kveld er det Molde, Rosenborg, Haugesund og Tromsø som må forsøke å gripe sjansen når de spiller returmøtet i 2. kvalikrunde til Europa League. Lagene er Norges siste Europa-håp denne sesongen.

LEGENDE GRISETAKLET LEGENDE: Bent Skammelsrud brøt barrierer ved å finte spillere som Real Madrids Fernando Hierro på rumpa. Dette bildet er fra møtet mellom de to på Santiago Bernabeu i 1997. Foto: Paul White, AP / Scanpix
LEGENDE GRISETAKLET LEGENDE: Bent Skammelsrud brøt barrierer ved å finte spillere som Real Madrids Fernando Hierro på rumpa. Dette bildet er fra møtet mellom de to på Santiago Bernabeu i 1997. Foto: Paul White, AP / Scanpix Vis mer