Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Manchester City får spille Champions League

Premier League-klubben vant fram med anken i CAS.

KAN PUSTE LETTET UT: Manchester City får spille i Champions League de neste to sesongene. Foto: Oli SCARFF / AFP / NTB Scanpix
KAN PUSTE LETTET UT: Manchester City får spille i Champions League de neste to sesongene. Foto: Oli SCARFF / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Manchester City vant ankesaken og får dermed spille i Champions League de neste to sesongene likevel. Det skriver CAS i en pressemelding.

Klubben ilegges samtidig en bot på 10 millioner euro på grunn av mangel på samarbeid med Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

«Mens Manchester City og dets juridiske rådgivere ennå ikke har gått gjennom den fulle kjennelsen fra CAS, ser klubben på konsekvensen av dagens dom som en verdsettelse av klubbens posisjon og bevisene som ble presentert», heter det i en uttalelse fra Manchester City.

UEFA skriver i en uttalelse at det tas til etterretning at bevismaterialet ikke ble funnet tilstrekkelig og at enkelte av regelbruddene anses for å være foreldet.

For flere av de sentrale punktene i klagen var foreldet. Foreldelsesfristen er fem år.

Overrasker

Saken vekker sterke reaksjoner. Mange påpeker at det er et nederlag for UEFA og begynnelsen på slutten for Financial Fair Play (FFP).

Tidligere Premier League-keeper Erik Thorstvedt (57) og TV 2-kommentator Kasper Wikestad (44) er begge overrasket.

- Det er veldig overraskende. Jeg trodde de kanskje skulle få redusert straffen til ett år, men ikke vinne ankesaken helt. Det er en fantastisk dag for Manchester City, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Han stoler på at systemet fungerer og at det er en rett dom som har blitt tatt.

- Vi vet jo ikke hva som har kommet fram. Jeg personlig klarer ikke å være forbannet når vi ikke vet hva som har kommet fram, sier Thorstvedt.

Wikestad trodde City ville få straff.

- Først og fremst, så er jeg overrasket. Jeg trodde at det skulle komme en utestengelse for Manchester City. Om ikke på to år, så i hvert fall på ett år, sier Wikestad til Dagbladet.

Wikestad mener at seieren i CAS er veldig viktig for Manchester City av flere grunner.

- Med to års utestengelse så kunne vi kanskje stilt spørsmål ved hele prosjektet til klubben, med tanke på hvem de kunne beholdt og hvem de kunne tiltrekke seg til klubben. Konkurransen i Premier League kunne blitt annerledes. Samtidig kan dette føre til at de blir enda mer forsiktige i framtida på hvor mye penger de bruker. De er kanskje mer tilbaketrukket på markedet framover, sier han.

Viasports fotballekspert Rune Bratseth har fulgt Manchester City siden slutten av 60-tallet. Han fikk med seg nyheten få sekunder før Dagbladet tok kontakt.

- Det er flott, rent sportslig. De er jo blant de mest underholdende lagene i Europa på sitt beste. Men samtidig, hvis de har kommet seg unna dette på grunn av bruk av mange advokater og liknende, så synes jeg ikke noe om dette her, sier Bratseth.

Han trodde i likhet med mange at det bar mot utestengelse.

- Vi sitter jo ikke med bevismaterialet her, men jeg tenkte kanskje utestengelse. Men de som har mest ressurser kommer seg ofte unna med det meste, sier Bratseth.

Sjokkert

Sam Lee, som dekker Manchester City i The Athletic, sier at han er «sjokkert» over avgjørelsen.

- Jeg prøver fortsatt å samle tankene. Vi visste ikke hva som skulle skje, og jeg er overrasket. Med tanke på bevisene og historiene, så det ut som de hadde gjort disse tingene. Men de har åpenbart gitt bevis til CAS. Men jeg er fortsatt i sjokk, for å være ærlig», sier Lee til TV 2.

Den anerkjente journalisten Guillem Balague er ikke overrasket.

- For å være ærlig. De brukte seks advokater fra tre forskjellige firmaer. Det var så komplisert. Jeg er ikke overrasket over at de kom seg unna, med tanke på deres forklaring, sier Balague til TV 2.

«Det er vanskelig å se hvordan UEFAs FFP-regler kan overleve dette», skriver Gary Lineker på Twitter.

- Et enormt nederlag for UEFA, sier TV 2s Brede Hangeland.

Ble utestengt

Dette er bakgrunnen: 14. februar kom meldingen om at Manchester City ville bli utestengt fra Champions League i to sesonger fra og med neste sesong, samt motta en bot på 30 millioner euro (rundt 320 millioner kroner).

Årsaken er brudd på Financial Fair Play.

Etter en gransking av klubbens finanser hadde det dømmende kammer i UEFAs kontrollkomité for oppfølging av økonomisk fair play konkludert med at Manchester City i perioden 2012 til 2016 dramatisk overrapporterte klubbens sponsorinntekter.

Klubben skal også ha vist manglende samarbeidsvilje under etterforskningen, ifølge UEFA.

DØD: Den engelske fotballegenden Jack Charlton (85) er død. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Anket dommen

Manchester City anket avgjørelsen om utestengelse til Idrettens voldgiftsrett (CAS), som kom med sitt svar mandag formiddag. Det var positivt for klubben.

- Vi er klare. Jeg har stor tillit til folkene og stoler på at vi vil få lov til å spille i Champions League, fordi vi ønsker å være på banen disse årene, uttalte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

Klubben la fram sin sak for tre CAS-advokater gjennom private videosamtaler.

- Vi vil respektere avgjørelsen, men jeg forsøker å være involvert i å vite nøyaktig hva som har skjedd og jeg har fullstendig tillit til det klubben har gjort og tillate oss å spille i Champions League neste sesong, sa spanjolen.

Fotball Leaks

Bakgrunnen for at etterforskningen i utgangspunktet ble startet, er opplysninger den tyske avisa Der Spiegel publiserte i fjor som del av «Football Leaks».

Ifølge dokumentene skal nåværende FIFA-president Gianni Infantino ha hjulpet Manchester City og Paris Saint-Germain med å unngå reglene i 2014. Infantino var på det aktuelle tidspunktet generalsekretær i UEFA.

For fem år siden ble Manchester-klubben ilagt en bot på med mer enn en halv milliard for brudd på det økonomiske fair play-reglene.

Manchester City møter Real Madrid i inneværende Champions League-sesong, som sparkes i gang igjen i august. De lyseblå vant det første oppgjøret 2-1.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!