Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Manchester City utestengt av Champions League i to sesonger

Straffes knallhardt for brudd på Financial Fair Play.

UTESTENGT: Manchester City får ikke spille i Europa de neste to sesongene. Foto: REUTERS/Jon Super/NTB Scanpix
UTESTENGT: Manchester City får ikke spille i Europa de neste to sesongene. Foto: REUTERS/Jon Super/NTB Scanpix Vis mer

Det er Uefa som skriver i en pressemelding at Manchester City blir utestengt fra Champions League i to sesonger fra neste sesong. Klubben får også en bot på 30 millioner euro.

Årsaken er brudd på Financial Fair Play.

- Det er jo voldsomt. Rett og slett voldsomt, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet om nyheten som ble sluppet.

- Man tror ikke helt på fotballens politiske organer, at de har nødvendig makt og innflytelse når de står overfor disse enorme klubbene, med en stat i ryggen omtrent, sier Alsaker.

Etter en gransking av klubbens finanser har det dømmende kammer i Uefas kontrollkomité for oppfølging av økonomisk fair play konkludert med at Manchester City i perioden 2012 til 2016 dramatisk overrapporterte klubbens sponsorinntekter. Klubben skal også ha vist manglende samarbeidsvilje under etterforskningen, skriver NTB.

Kan ankes

Straffen kan ankes inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), og Uefa opplyser at man på det nåværende tidspunkt ikke vil gi ytterligere kommentarer til straffen.

- Det er enda en ankemulighet, det blir noen advokater framover vil jeg tro. Det er ikke end of story. Det er utrolig heavy for City hvis det blir en realitet, for alle klubber, men særlig i Citys tilfelle, sier Alsaker og fortsetter:

- En klubb som har lagt England under seg og vunnet samtlige hjemlige titler de siste par åra omtrent. De har en soleklar ambisjon om Europa, om det blir satt på vent i to år, så er dramatikken i det åpenbar. For økonomien er det også et megahardt slag.

Juni i fjor ba Manchester City CAS om stanse Uefa-avgjørelsen.

TUNG BESKJED: Pep Guardiolas store mål er å vinne Champions League. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix
TUNG BESKJED: Pep Guardiolas store mål er å vinne Champions League. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix Vis mer

Tidligere straffet

Bakgrunnen for at etterforskningen ble startet er opplysninger den tyske avisa Der Spiegel publiserte i fjor som del av «Football Leaks».

Ifølge dokumentene skal nåværende FIFA-president Gianni Infantino ha hjulpet Manchester City og Paris Saint-Germain med å unngå reglene i 2014. Infantino var på tidspunktet generalsekretær i UEFA.

For fem år siden ble Manchester-klubben ilagt en bot på med mer enn en halv milliard for brudd på det økonomiske fair play-reglene, skriver NTB.

Manchester City møter Real Madrid i inneværende Champions League-sesong, og disse kampene blir ikke berørt av utestengelsen.

TV 2-KOMMENTATOR: Øyvind Alsaker. Foto: NTB Scanpix
TV 2-KOMMENTATOR: Øyvind Alsaker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Manchester City-manager Pep Guardiola har hele tiden sagt at suksessen hans i England mer eller mindre blir mål på det han leverer i Champions League. Alsaker tror fort spanjolen kan takke for seg.

- Den sjansen øker, kan ikke skjønne noe annet. City er detronisert av Liverpool. Han er ikke komfortabel der, han liker ikke å være nest best. Den maskinen er ikke lett å vippe ned igjen, sier Alsaker om Liverpool, som ennå ikke har tapt i Premier League denne sesongen.

- Øker sjansen

Han tror sjansen nå er større for at Guardiola forlater klubben til sommeren.

- Jeg vet ikke, men tror sjansen for det øker. Presset mot Real Madrid blir helt ellevilt. Han har et vindu her han kan vinne Champions League og pakke sammen og dra til Juventus, eller hvor han skal, sier Alsaker.

Det store spørsmålet mange stiller seg nå, er om en eventuell femteplass vil gi Champions League-kvalik, dersom City blir utestengt.

- Jeg har ingen anelse om det. Det tror jeg ikke Uefa har heller. Umiddelbart er det en straff for klubben, at de forsvinner. Det vet jeg ikke, men vil tro det, at de fjerner City, og dermed er det et engelsk lag mindre. Men det er pengene som styrer dette her, sier Alsaker.