Manchester Citys Haaland-dilemma

Erling Braut Haalands inntog i Manchester City gir et «ekstrem»-tilfelle.

SPILLER VS LAG: Det er det Haaland-diskusjonen handler om. Foto: Tony Obrien/Reuters/NTB
SPILLER VS LAG: Det er det Haaland-diskusjonen handler om. Foto: Tony Obrien/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Erling Braut Haaland (22) gikk målløs av banen i andre ligakamp på rad mot Manchester United lørdag - for første gang siden han ankom Manchester City i sommer.

Nordmannen er målløs på 236 minutter i Premier League, og mer skal ikke til før det blir overskrifter. Det er uvant kost for ligaens toppscorer, som står med 21 mål.

Manchester City er overraskende hele åtte poeng bak serieleder Arsenal. Derfor har det også igjen blitt fokus på Haalands ballberøringer i kamper.

Journalist Miguel Delaney i engelske Independent la ut flere Twitter-meldinger mandag, der han tar for seg hvor mange ballberøringer (touch) Haaland har hatt i de forskjellige ligakampene.

Antallet varierer fra åtte (mot Bournemouth) til 39 (mot Liverpool). Snittet er på 25,4 i alle kamper hvor han har spilt minimum 69 minutter (Fulham-kampen som innbytter er ikke inkludert).

- Må finne ham oftere

Selv City-manager Pep Guardiola mener lagkameratene må bli flinkere til å finne Haaland i gode posisjoner.

- For øyeblikket er det slik, fordi når lag ligger lavt i egen boks så er det vanskeligere, men vi må finne ham litt oftere, ja, sa Guardiola etter 1-2-tapet mot United.

- Han hadde nok ballberøringer, men det er sant at i noen områder på banen så må du se etter ham. Men vi skal gjøre det, sa spanjolen videre.

Et godt eksempel på forskjellen på City med og uten Haaland på banen, er tydelig hvis du sammenlikner denne sesongens kamp på Old Trafford med forrige sesongs oppgjør. Ingen City-spillere hadde færre enn 71 ballberøringer den gangen. Haaland hadde bare 19 på lørdag.

«Det betyr at Guardiola forsøker å spille sin fotball - mange spillere i visse områder og maks ballbesittelse - med bare ti spillere», mener Delaney.

Han mener vi får et «ekstremt» tilfelle hvor du har en målscorer som ikke passer helt inn i spillestilen til et lag, fordi Haaland er en så ren nummer ni - den klassiske spissen som City har manglet de siste sesongene, og tilsynelatende ikke helt vet hvordan de skal få maks ut av.

De lyseblå har spilt med en såkalt «falsk nier» i mange kamper de siste sesongene, før de landet Haaland, og angriperen som har fått den jobben har naturlig nok vært mye mer involvert i det offensive spillet.

Få berøringer

Det er også verdt å merke seg hva statistikkbyråer som Opta mener med «touch». Hos Opta heter det: «Summen av alle hendelser hvor en spiller er borti ballen». Det betyr at hvis en spiller kontrollerer ballen med brystet, legger den på foten og sentrer til en lagkamerat, så vil det bare være ett «touch».

At spisser er mye mindre borti ballen enn forsvarere og midtbanespillere, er normalen. Ifølge The Athletic lå snittet på antall ballberøringer for spisser i Premier League (som hadde spilt minst 900 minutter) på 42.2 per 90 minutter i 2020/21-sesongen. Spissen med færrest touch hadde 24.6 i snitt og spissen med flest touch hadde 70.7 i snitt.

Haaland ligger altså nede mot det laveste en spiss hadde i snitt den aktuelle sesongen. Det som gjør det ekstra spesielt i dette tilfellet, er at Manchester City er det laget som har ballen mest i kamper (63,2 prosent av tida i snitt).

Leicester-spiss Jamie Vardy har vært den spissen som i snitt har hatt lavest antall touch per kamp de siste fem sesongene. I motsatt ende har du Liverpools Roberto Firmino, som har hatt en nokså spesiell spissrolle, hvor brasilianerens involveringer har hatt mye å si for flyten i Liverpools angrep.

Whoscored holder en oversikt over hvor mange pasninger Haaland har i snitt per kamp. Tallet er 14.2 - det klart minste av alle med minimum 670 minutter spilletid. Vingen Riyad Mahrez, som har nest minst pasninger av City-spillerne, snitter på 29.1 - og han har i tillegg seks kamper fra benken (sju fra start).

Manchester City har ikke løst koden til å få Haaland mye involvert i det offensive spillet, men likevel står han bokført med 21 ligamål. Det er en varsko til rivalene hvis Guardiola og trenerapparatet skulle løse den floken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer