MATCHVINNER: Om det blir et seirende lag i Manchesterderbyet søndag, så er det fort en av disse to som blir matchvinner; Manchester Citys Sergio Aguero (t.v) og Manchester Uniteds Wayne Rooney. United har ett poengs ledelse før kampen, men City har vunnet de fire siste kampene mot naborivalen. Foto: Jon Super / AP / NTB Scanpix
MATCHVINNER: Om det blir et seirende lag i Manchesterderbyet søndag, så er det fort en av disse to som blir matchvinner; Manchester Citys Sergio Aguero (t.v) og Manchester Uniteds Wayne Rooney. United har ett poengs ledelse før kampen, men City har vunnet de fire siste kampene mot naborivalen. Foto: Jon Super / AP / NTB ScanpixVis mer

- Manchester Citys kollaps kan ende i en katastrofe

Ekspertene før Manchester-derbyet.

(Dagbladet): Manchester City har slått naborivalen United i de fire siste innbyrdes oppgjørene.

Søndag møtes de igjen.

Status før oppgjøret på Old Trafford er at Manchester United ligger på tredjeplass, ett poeng foran sin blå nabo - som igjen har sju poengs «Champions League-luke» ned til Liverpool på femteplass.

Dagbladet har bedt flere eksperter spå utfallet av det kommende Manchesterderbyet, og hvem av United og City som havner høyest på tabellen i år.

Øyvind Alsaker, fotballkommentator, TV2:
- Det spesielle med kampen er et at det er et oppgjør mellom to lag som ikke er i gullkampen, og i år er det en kamp mellom to jevnbyrdige lag, sier Øyvind Alsaker, som skal kommentere oppgjøret for TV2 søndag.

- Mangler motivasjon Han synes kampen inneholder en rekke gode poenger:

- Du har best-i-byen-kampen og City har slått Manchester United i fire strake kamper, så United har noe å korrigere. Samtidig kan Citys kollaps den siste tiden ende i katastrofe. De ser ut til fullstendig å mangle motivasjon nå som de er ute av kampen om gullet, sier Alsaker.

TROR PÅ CITY: TV2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
TROR PÅ CITY: TV2-kommentator Øyvind Alsaker. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Du får ikke mette fotballspillere i alderen 30+ og med en ukelønn på 200.000 pund til å løpe like mye når det ikke står nok på spill.

- City med lettest program Om United skulle vinne på søndag, så vil de være fire poeng foran City på tabellen, med seks kamper igjen å spille. Alsaker tror likevel at den blå delen av Manchester vil havne foran den røde på tabellen ved sesongslutt.

- City har det beste laget i mine øyne, og med et i utganspunket lettere program igjen, så tipper jeg at de ender foran United på tabellen. Og skulle City slå United på søndag, så kan det også bli et vendepunkt for dem.

- Sitter på oppsigelse Premier League-kommentatoren mener innspurten av sesongen også vil være viktig for City-manager Manuel Pellegrini.

- Han sitter på oppsigelse, om han ikke får orden på sakene. Han har ikke en lett oppgave med å håndtere overbetalte, mette, spillere som har hatt en spektakulær kollaps. Den City-troppen er ikke helt godt sammensatt. I mine øyne er den for gammel og det er for lite dynamikk, uten unge sultne spillere som utfordrer de eldre.

- Kampen City trenger Erik Thorstvedt, fotballekspert, TV2.
- Jeg tror Manchester-derbyet ender uavgjort. United er i dytten, men City jo snart komme til at nok er nok av dårlige resultater og slå tilbake, sier Erik Thorstvedt til Dagbladet.

TV2s Premier League-ekspert gjorde en vurdering av sesonginnspurten før City tapte mot Crystal Palace sist, men står fortsatt på at han tror City vil ende foran Manchester United.

- Ja, jeg tror fortsatt at City vil ende foran, selv om det tilsynelatende er dårlig harmoni i gruppa og Sergio Agüero har sluttet å score. Men kanskje er det nettopp en kamp mot United de trenger nå, for å mobilisere igjen.

- Så du det som utopi før sesongen at Manchester United kunne havne foran City på tabellen?

TROR PÅ UNITED: Lars Bohinen, Sandefjord-trener og tidligere englandsproff. 
Foto: NTB Scanpix
TROR PÅ UNITED: Lars Bohinen, Sandefjord-trener og tidligere englandsproff. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nei, på ingen måte. Jeg mente det var fem lag som kunne vinne Premier League i år, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Manchester United og Liverpool. Liverpool ble tross alt nummer to i fjor og United brukte halvannen milliard på nye spillere.

- Men om vi tar utgangspunkt i tabellen ved juletider (United var ni poeng bak City ved årsskiftet), så hadde jeg ikke trodd det. Men United har vært gode på å få med seg poeng også når de har spilt dårlig.

- United lukter blod Lars Bohinen, Sandefjord-trener:
- Jeg tror United vinner på søndag. De er i siget nå, mens Manchester City er på hæla. Det City leverer for tida virker ikke overbevisende, det virker som om de har mistet seg selv litt, og at Pellegrini ikke klarer å motivere spillerne like bra lenger. Det er en slags resignasjon over hele laget, sier Lars Bohinen til Dagbladet.

Han tror United også vil ende foran City på tabellen ved sesongslutt.

- United lukter blod nå, med tanke på å komme inn i Champions League igjen neste år. De har ikke vært med på noe av moroa i år, og kommer til å ta de poengene de trenger, selv om City har et lettere kampprogram igjen.

- Verst for City Kåre Ingebrigtsen, RBK-trener og tidligere City-spiller:
- United virker å være i langt bedre form, men form spiller liten rolle i slike derbykamper. De lever sitt eget liv uansett, sier Kåre Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han liker ikke måten gamleklubben (1992-94) framstår på for tida.

- Det virker som om samholdet er bedre i United enn i City for tida, og akkurat nå slåss City like mye som United for å klare en Champions League-plass neste år. Og det vil være mye verre for City å havne utenfor Champions League enn for United. En spiller som Yaya Toure tror jeg fort kan forsvinne om City havner utenfor. For fortsatt har nok Manchester United størt status av de to klubbene, basert på historien og triumfer.

TROR PÅ CITY: TV2s Premier League-ekspert og tidigere Tottenham-keeper. Foto: NTB Scanpix
TROR PÅ CITY: TV2s Premier League-ekspert og tidigere Tottenham-keeper. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvem vinner på søndag og hvem av klubbene havner høyest på tabellen?

- Jeg håper jeg tar feil, men jeg må si United på begge. Det virker som om lufta har gått ut av City-ballongen.

- City et kjøpelag Øyvind Leonharden, tidligere Premier League-proff:
- Det er en helt åpen kamp, men om det blir en vinner, så tror jeg det blir Manchester United. De ser gode ut for tiden, og har tradisjon for å bygge gode lag, mens City er mer et kjøpelag med gode enkeltspillere, sier den tidligere Wimbledon-, Liverpool-, Tottenham- og Aston Villa-spilleren.

Men selv om United vil skaffe seg fire poengs forsprang ved seier søndag, så tror «Leo» at forspranget likevel vil bli spist opp av City i sesonginnspurten.

- United har et tøffere kampprogram enn City igjen, og City er nok et bedre lag på sitt beste. Jeg tror de vil ta bra med poeng etter kampen mot United, sier Øyvind Leonhardsen.
                   

TROR PÅ UNITED: Kåre Ingebrigtsen, RBK-trener og tidligere City-spiller. Foto: NTB Scanpix
TROR PÅ UNITED: Kåre Ingebrigtsen, RBK-trener og tidligere City-spiller. Foto: NTB Scanpix Vis mer
TROR PÅ CITY: Tidligere englandsproff Øyvind Leonhardsen. Foto: NTB Scanpix
TROR PÅ CITY: Tidligere englandsproff Øyvind Leonhardsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer