Manchester Citys nye signering sliter med ekstrem hjemlengsel

Jesús Navas var kun med på hjemmekamper i flere år.

 ØYNER NYTT KAPITTEL:  Jesus Navas tror han han få en ny og bedre tid i Manchester City.  Foto: Alexander Klein / AFP / NTB Scanpix.
ØYNER NYTT KAPITTEL: Jesus Navas tror han han få en ny og bedre tid i Manchester City. Foto: Alexander Klein / AFP / NTB Scanpix.Vis mer

(Dagbladet):Jesús Navas ble i dag klar for Manchester City.

Lynvingen har vært i storklubbers søkelys i flere år, men en ting har holdt han tilbake i hjemklubben Sevilla.

En ekstrem hjemlengsel.

Panikk Navas har aldri forsøkt å skjule sitt problem. Han lider av kronisk hjemmelengsel og depresjoner. Navas bodde hjemme hos familien i godt voksen alder.

Det var der han likte seg best.

Når han ikke var hjemme startet angsten å bre seg i driblefantens kropp.

I starten av karrieren spilte Navas kun hjemmekamper for Sevilla. Så fort laget dro et par timer utenfor hjembyen, ble han igjen. De lange turene bort fra hjemmekjære omgivelser i Sevilla ble for tøffe. Etter hvert ble familien med på turene så han kunne være med.

Landslags-nei En periode var det så ille at Navas måtte si nei til å spille med det spanske landslaget.  Han slet med panikkanfall under treninger. Men før VM i Sør-Afrika i 2010 var han innstilt på å starte landslagskarrieren.

- Å spille for landslaget er det største. Jeg håper jeg klarer det. Jeg må være rolig og ta en avgjørelse. Jeg må fortsette å ta de riktige stegene tilbake, sa han til Goal.

På bedringens vei? Navas har tidligere innrømmet at han har jobbet hardt med å takle problemet sitt. Han har gått til psykolog, har fått treninger og reiser tilpasset etter hans ønsket og har hatt en familie som alltid har stilt opp.

Han har kommet en lang vei siden 2007, da han måtte avbryte sesongoppkjøringen med Sevilla.  Klubben skulle til USA, men måtte reise uten sin stjernespiller.

Men han ga aldri opp. Navas har alltid vært  klar på at han må ta små skritt.

- Jeg må ta en og en ting av gangen, og gjøre alt i et rolig tempo. Det har vært noen svært vanskelig øyeblikk, men heldigvis har familien og kjæresten min alltid vært der for meg, sa Navas til Marca.

Og han har tatt store skritt.

Vingen har vært med på både VM og EM for Spania de siste årene og vunnet UEFA-cupen med Sevilla. Vingen har slitt mindre med reiseproblemer også hjemme i Spania, godt hjulpet av en klubb som har lagt alt til rette for han.

Kontraster 27-åringen mener han nå er klar for å flytte hjemmefra. Navas tror han er ferdig med anfallene som preget hans første år som fotballspiller.

Og det bør han også være. Nå skal han bytte ut varme og lyse dager på Spanias solkyst med et grått og regntungt Manchester.

- Manchester City har gjort alt de kan for å hente meg og det må jeg være takknemlig for. Jeg ønsker å vinne trofeer og er åpen for alt, sier Navas til The Guardian.

- Jeg liker Manchester City godt. Klubben har mange gode spillere, sier Navas til Marca.

Er god nok C More-ekspert Petter Veland følger spansk fotball tett. Han er ikke i tvil om at Manchester City har kjøpt en meget god spiller.

- Han er god nok for engelske toppkluber. Han er god teknisk, er eksplosiv og er veldig god én mot én. Det er også helt riktig timing på overgangen. Det er viktig for Navas å få fart på karrieren. Han er i sin beste alder, forklarer Veland.

 ER GOD NOK:  C More-ekspert Petter Veland mener Jesus Navas kan bli en hit i Manchester City. Foto: C More.
ER GOD NOK: C More-ekspert Petter Veland mener Jesus Navas kan bli en hit i Manchester City. Foto: C More. Vis mer

Fotballeksperten tror at både familie, de to klubbene, agent og Navas selv har gått flere runder før de ble enige om overgangen.

- Han har vegret seg for å forlate familien og hjembyen. Jeg tror det blir med noen fra familien over. City har også flere spanske spillere som Silva og Garcia. Jeg tror City har gjort en god jobb på forhånd når de henter en så dyr spiller, sier Veland.

For miljøet blir en utfordring:

- Navas er ikke en språkekspert. Jeg tviler på at han kan gjøre dybdeintervjuer på engelsk, og er avhenige av å ha trygge personer rundt seg. Miljøet og språket blir den største utfordringen, sier Veland.