Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Manchester Citys skjebnesvangre dager

En CAS-høring over tre dager skal avgjøre om storklubben kastes ut av Champions League i to sesonger.

TØFF TID: Manchester City-manager Pep Guardiola har hele tiden sagt at suksessen hans i England mer eller mindre blir mål på det han leverer i Champions League. Klubben risikerer å stå utenfor det gode selskap i to sesonger. Foto: NTB Scanpix
TØFF TID: Manchester City-manager Pep Guardiola har hele tiden sagt at suksessen hans i England mer eller mindre blir mål på det han leverer i Champions League. Klubben risikerer å stå utenfor det gode selskap i to sesonger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I februar kom meldingen om fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA) om at Manchester City blir utestengt fra Champions League i to sesonger fra neste sesong. Klubben ble også ilagt en bot på 30 millioner euro (rundt 325 millioner kroner).

Årsaken er brudd på Financial Fair Play (FFP).

Etter en gransking av klubbens finanser har UEFAs kontrollkomité for oppfølging av FPP konkludert med at Manchester City i perioden 2012 til 2016 dramatisk overrapporterte klubbens sponsorinntekter, for å skjule regelstridige tilskudd fra klubbens pengesterke eiere.

Klubben skal også ha vist manglende samarbeidsvilje under etterforskningen.

POPULÆR: Alica Schmidt er en av de mest populære friidrettsutøverne i Tyskland, uten å ha de store merittene å skryte av. Video: Eurosport / Puma / @alicasmd Vis mer

Anket straffen

Straffen ble raskt anket inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), hvor det i dag er høring i saken i sveitsiske Lausanne. Høringen vil fortsette tirsdag og onsdag.

Det kan tyde på en komplisert sak. Av nesten 50 CAS-høringer som er berammet i tiden fram til 24. august, er det bare to hvor det er avsatt flere enn én dag, skriver NTB.

TV 2 skriver at den endelige beslutningen i saken er ventet å bli offentliggjort før slutten av juli.

Bakgrunnen for at etterforskningen ble startet er opplysninger den tyske avisa Der Spiegel publiserte i fjor som del av «Football Leaks».

Ifølge dokumentene skal nåværende FIFA-president Gianni Infantino ha hjulpet Manchester City og Paris Saint-Germain med å unngå reglene i 2014.

Infantino var på tidspunktet generalsekretær i UEFA.

For fem år siden ble Manchester-klubben ilagt en bot på med mer enn en halv milliard for brudd på det økonomiske fair play-reglene.

- Voldsomt

- Det er jo voldsomt. Rett og slett voldsomt, uttalte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet da nyheten om straffen ble sluppet.

- Man tror ikke helt på fotballens politiske organer, at de har nødvendig makt og innflytelse når de står overfor disse enorme klubbene, med en stat i ryggen omtrent, sa Alsaker.

Så spørs det om Manchester City vinner fram med anken.

- Det er ikke end of story. Det er utrolig heavy for City hvis det blir en realitet, for alle klubber, men særlig i Citys tilfelle. En klubb som har lagt England under seg og vunnet samtlige hjemlige titler de siste par åra omtrent. De har en soleklar ambisjon om Europa, om det blir satt på vent i to år, så er dramatikken i det åpenbar. For økonomien er det også et megahardt slag, mente Alsaker.

Dersom straffen opprettholdes, vil ikke Manchester City få delta i fotballens gjeveste klubbturnering i 2020/21 eller 2021/22.

De lyseblå møter Real Madrid i inneværende Champions League-sesong, og disse kampene blir ikke berørt av utestengelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!