SÅ VIKTIG ER FOTBALL: Manchester City manager Pep Guardiola kokte over da laget hans ikke fikk et frispark midt i banen. Så intenst er det på toppen i verdens beste liga. Så viktig er det å slå Liverpool 2-1 og gi seg selv muligheten til å være med i tittelracet gjennom vinteren.
SÅ VIKTIG ER FOTBALL: Manchester City manager Pep Guardiola kokte over da laget hans ikke fikk et frispark midt i banen. Så intenst er det på toppen i verdens beste liga. Så viktig er det å slå Liverpool 2-1 og gi seg selv muligheten til å være med i tittelracet gjennom vinteren.Vis mer

Liverpool har tapt sin første kamp i Premier League 2018/2019

Manchester United driver med stille lengde sammenliknet med det Manchester City og Liverpool leverer på tabelltoppen

Det er mange grunner til at fotball har et globalt grep og kalles det vakre spillet. Kamper som Manchester City-Liverpool er en av dem

  • Manchester City-Liverpool 2–1 (1–0)

NEWCASTLE-MANCHESTER UNITED onsdag kveld var en hyggelig forestilling sett med de fleste norske øyne. Manchester City-Liverpool denne torsdagskvelden var fotball på sitt dramatisk beste.

EKSTREMT INTENST OG med prestasjoner fra den absolutt øverste skuffen fortalte kampen alt om hvorfor Premier League er verdens beste liga, stedet å være. Noen gode fotballkamper er bedre enn andre fordi de betyr mer enn alt. Denne var en av de beste. Og mens mange sikkert velger seg 1–0 (Sergio Agüero), 1–1 (Roberto Firmino) eller 2–1 (Leroy Sané) som kampens høydepunkter – velger jeg de nittifem minuttene brasilianeren Fernando Luiz Roza (Fernandinho) ga City, kampen og fotballen.

Det var en sjelden prestasjon blant mange gode prestasjoner.

Kanskje den beste så langt i sesongen.

DET VAR ARTIG å se og høre hvordan to av bransjens beste og mest populære fagmenn lovpriste hverandre før denne Premier League-sesongens største fotballkamp. Det handlet først og fremst om retorisk taktikk, akkurat slik kampen, før den løp løpsk, lenge sto der som et parti sjakk.

Alle er jo seg selv nærmest.

Men det handlet også om gjensidig respekt.

PEP GUARDIOLA LOVPRISTE Liverpools spill, stil og aggressivitet, sa at laget fra Merseyside er Europas beste og at Liverpool per dato er laget å strekke seg etter. Det er vanskelig å være uenig i det. Jürgen Klopp sa akkurat det samme om sin motstander, at Manchester City er verdens beste fotballag. Det er vanskelig å være uenig i det også, selv om Pep Guardiolas mannskap har vært av skinnene før de kom tilbake på sporet i Southampton. Og slik kunne de fortsatt i sine høflige forsøk på å prøve og fjerne presset og forventningene fra eget lag.

Alle som har fulgt Premier League-sesongen gjennom høsten og jula skjønner jo at det ikke går.

Dette var nemlig mer enn en helt spesiell kamp.

For Liverppol var det en liten matchball som kunne avgjøre ligaen allerede den tredje dagen i januar.

VAR DET NOE denne kampen på Etihad var full av, så var det press. Leve eller dø press for dem som måtte vinne, Manchester City. Kriblende forventningspress for dem som aldri har møtt det nye året i en bedre posisjon enn tilfellet er i 2019, Liverpool. For med sju poeng opp til tabelltoppen hadde julas mange skuffelser plassert Manchester City i et hjørne.

De måtte bare vinne.

De kunne i hvert fall ikke tape.

OG VANT GJORDE de. Og reddet vinteren, våren og ligaen som arena for spenningen og dramaet vi helst vil ha. Med ti poeng opp til Liverpool ville det vært kjørt. Med fire har Pep Guardiola og Manchester City alt og spille for. Men jeg tror ikke Jürgen Klopp dveler for lenge ved dette, han kjenner gamet bedre enn de fleste.

Manchester City hadde tapt tre kamper før Liverpool kom til Etihad.

Nå har Liverpool tapt en.

Og etter 21 serierunder, der poenghøsten er 54 (Liverpool) og 50 (City) og begge lag står med 39 plussmål, forteller det en ting.

Både Manchester City og Liverpool holder ekstremt høy kvalitet i alt de foretar seg.

Det er heller ingen grunn til å være redd for formen.

DET FORTELLER OGSÅ hvor lista ligger og hva Ole Gunnar Solskjær og Manchester United har å strekke seg etter. Det er en stund siden Manchester City var "the noisy neighbours" slik Sir Alex Ferguson gjerne omtalte dem. Nå er de beset i byen. Og 24 timer etter Newcastle-Manchester United tok fotballen på St. James' Park tok fotballen et betydelig steg opp denne kvelden på Etihad.

Det er ikke der Cardiff, Huddersfield, Bournemouth og Newcastle opererer lista ligger om du vil tilbake blant de beste, bli konkurransedyktig og vinne Premier League.

Det er på Etihad og Anfield.