DØDE I DAG: Tampa Bay Buccaneers- og Manchester United-eier Malcolm Glazer døde i dag tidlig, i en alder av 86 år. Foto: AP Photo/Dave Martin / NTB Scanpix
DØDE I DAG: Tampa Bay Buccaneers- og Manchester United-eier Malcolm Glazer døde i dag tidlig, i en alder av 86 år. Foto: AP Photo/Dave Martin / NTB ScanpixVis mer

Manchester United-eier Malcolm Glazer er død

Ble 86 år.

(Dagbladet): Manchester United-eieren Malcolm Glazer døde onsdag morgen, 86 år gammel.

Det opplyser Tampa Bay Buccaneers på sin hjemmeside. Glazer kjøpte det amerikanske fotballaget i 1995.

- Tampa Bay Buccaneers er triste for å meddele at eier/president Malcolm Glazer gikk bort tidlig i morges, står det å lese på hjemmesiden.

- Alle våre tanker går til familien hans, sier en talsperson for Manchester United.

Malcolm Glazer ble født i Rochester, New York, som en av sju barn. Han tok kontroll over familiens klokke-virksomhet som 15-åring da faren døde.

Kjøpte United Malcolm Glazer kjøpte Manchester United i 2005, et kjøp som ble veldig omstridt siden Glazer-familien påførte klubben stor gjeld i årene som fulgte.

Siden 2005 har Manchester United vunnet ligaen fem ganger (2007, 2008, 2009, 2011 and 2013), i tillegg til Champions League-tittelen i 2008.

Den massive gjelden Glazer-familien tok med seg inn i klubben bekymret likevel flere supportere. De fikk se amerikaneren finansiere kjøpet av klubben med lånte penger, og fryktet for at Glazer utnyttet fotballklubben for å bygge opp en enda større formue.

Enkelte United-tilhengere var så rasende at de stiftet en ny fotballklubb i protest mot amerikanernes inntog — FC United.

Sønnene overtok I 2006 ble den styrtrike amerikaneren rammet av et slag 1. påskedag. Han tilbrakte åtte dager på Florida Cleveland-klinikken, og slet med etterdønningene av slaget. Han manglet lenge bevegelighet i både høyre arm og bein.

Glazer-familien har stort sett holdt seg stille i bakgrunnen etter kjøpet av den engelske klubben. Malcolm overførte tidlig styringen av Old Trafford-klubben til sønnene Joel, Bryan og Avram Glazer.

Glazer etterlater seg kone, seks barn og 14 barnebarn.

- Alle i Manchester United sender sin kondolanse til familien i denne vanskelige tida, skriver Manchester United på sin hjemmeside.

Glazers dødsfall vil mest sannsynlig ikke påvirke familiens eierskap i Manchester United, siden familien eier 90 prosent av klubben, og det er sønnene som den siste tida har styrt selskapet.


PROTEST: En Manchester United-fan holder opp et anti-Glazer skjerf som protest mot eierne i 2010. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix
PROTEST: En Manchester United-fan holder opp et anti-Glazer skjerf som protest mot eierne i 2010. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix Vis mer