DEN BESTE KLUBBEN I NORGE: De koser seg i Sarpsborg selv de bare ble nummer åtte i Eliteserien. Klubben tok et valg, satset på Europa og vil gå med minst 55 millioner krner i overskudd i 2018. Er det fortsatt noen som mener det var feil å prioritere Europa League? Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DEN BESTE KLUBBEN I NORGE: De koser seg i Sarpsborg selv de bare ble nummer åtte i Eliteserien. Klubben tok et valg, satset på Europa og vil gå med minst 55 millioner krner i overskudd i 2018. Er det fortsatt noen som mener det var feil å prioritere Europa League? Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Europa League: Genk-Sarpsborg, torsdag kl 18.55

Manchester United har Drømmenes Teater – Sarpsborg lever drømmenes mirakel

Norsk klubbfotball sliter og har stort sett vært skrall dette året. Sarpsborg har vært en drøm.

DA ÅRET STARTET var budsjettet på 65 millioner kroner. Når året slutter om to og en halv uke har omsetningen vært på 162 millioner, kanskje 172 millioner om alt går bra i Belgia torsdag kveld. Og når butikken gjøres opp 31. desember vil Sarpsborg sitte igjen med rundt 55 millioner kroner på bunnlinja for 2018.

Sånn kan det gå når du driver godt og tar noen kalkulerte sjanser for å drive enda bedre.

I norsk fotball er Sarpsborg 2018 et lite mirakel.

INNTEKTENE FRA EUROPA er minus den siste gruppespillkampen mot Genk rundt 60 millioner bruttokroner. Vinner Sarpsborg i Belgia økes inntektene med ti millioner. I tillegg har klubben solgt spillere for 40 millioner kroner i inneværende år.

Det blir som vi sa da jeg gikk på skolen, S i alle fag.

Er det et norsk fotballag som går ut av 2018 med summa cum laude, så er det Sarpsborg 08.

UAVHENGIG AV 2018 vil Sarpsborg fortsette å være tro mot klubbens prinsipper og forretningsmodell. Skjønt, jeg hører de kan la seg friste til å vokse til Sarpsborg pluss. Øke rammene en smule. Ta noen sjanser de ellers ikke ville tatt. Hvilket betyr å kjøpe en spiller eller tre for litt mer enn de har hatt anledning til å gjøre så langt i klubbens ti år korte historie.

Eller ta sjansen på en spiller de ikke ville snudd seg etter i fjor.

Sportssjef Thomas Berntsen forklarer:

– MODELLEN OG IDEENE vi har jobbet etter er nå så innarbeidet at vi kan ta sjansen på det. Vi er trygge på det vi driver med. Fram til nå har vi ikke vært villige til å ta et "forstyrrende element" inn i gruppa av frykt for at vedkommende ikke ville la seg forme, tilpasse seg klubben og spillestilen, men rive ned det vi har bygd. Nå mener vi at vi er kommet dit at en spiller som av forskjellige grunner ikke passer inn, men som er god nok, vil la seg forme av miljøet.

TRENBARHET, SKADEHISTORIKK OG spillerens evne til å bevege seg fort, smidig og kraftfullt – det som på godt engelsk fotballspråk heter agility – er tre bokser Sarpsborg alltid vil ha krysset av når de sjekker ut spillere. Thomas Berntsen gjør nesten ikke annet. Han lever speiding. Og når han har sett det han har sett – enten en gang (keeper Aleksandr Vasyutin) eller åtte ganger (Patrick Mortensen) - er det store spørsmålet hvor mye Sarpsborg kan hente ut av spilleren.

Både i form av løpskraft, gjentakende sprinter, taklinger, målgivende pasninger og mål.

Men også i kroner og øre med tanke på videresalg.

I 2018 HAR 19 spillere gått eller kommet til Sarpsborg. 13 er hentet og er fortsatt i klubben per dato. Seks andre er borte. Og det er ikke unikt for Sarpsborg selv om viljen til å prøve og feile aldri har stoppet klubben i spillermarkedet.

Det forteller egentlig bare hvordan fotballen er blitt.

En dynamisk bransje.

Der klubbspilleren vi elsker å snakke om er unntaket.

SARPSBORG SER PÅ seg selv som en liten fisk i en stor sjø. I Europa kan du gange det forholdet med mange. Da de gikk inn i Europa League var de lavest rangert av alle de 48 lagene. Slår de Genk er de i 16-delsfinalen i februar. Men de tenker ikke veldig mye annerledes enn konkurrentene her hjemme, Sarpsborg er ikke så måteikke unike.

De er bare ekstremt tro mot filosofien.

SARPSBORG STADION ER ikke et drømmenes teater selv om det flikkes, bygges og pusses opp etter beste evne. Klubben som bor der, derimot, den lever drømmenes mirakel. Det kunne rett og slett ikke vært bedre. Jeg tror fryd og gammen er den beste beskrivelsen på hverdagen. Og det foreløpig siste eksempelet på det er Geir Bakkes nei til Norges største og beste fotballklubb.

Sarpsborgs trener sa ikke nei til Rosenborg fordi han er redd for forventningspress og utfordringer.

Han sa nei til Rosenborg fordi det er nok av utfordringer i Sarpsborg.